Magyar English


Kültéri játékok az egész családnak – Végre itt a jó idő!

- Blog

Egy családi napon mindenki megtapasztalhatja a friss levegő jótékony erejét, a gyerekek élvezik a mozgás és a kültéri, kinti játékok kreativitást és mozgást fejlesztő hatásait, a felnőttek pedig kikapcsolhatnak, és még napokig érezhetik a mentális felfrissülés jótékony hatását. 

 

Szabadtéri ügyességi játékok gyerekeknek, avagy hogyan hat a kicsikre a szabad levegő?

Télen, amikor korán sötétedik, hideg van, és gyakran nagy a sár, természetes, hogy mindannyian behúzódunk az otthonunk melegébe, ahogy az is természetes, hogy tavasszal, a jó idő beköszöntével egyre szívesebben tartózkodunk kint a szabadban.

A legtöbb szülő tudja, milyen fontos, hogy csemetéje sokat mozogjon, és minél több időt töltsön a természetben, hiszen a gyerekjátékok a szabadban számos előnnyel rendelkeznek a bentiekkel szemben. Így például jótékony hatással vannak az immunrendszer, a mozgás és az izomzat fejlődésére. A csapatos játékok pedig a szociális és kommunikációs készségeket javítják.

 

Így kerek a világ! Labdajátékok minden mennyiségben

A minden gyereket elbűvölő gömb számtalan lehetőséget kínál a játékos fejlesztésre, a játékos sportolásra. A legjobb labdajátékok egyúttal a legjobb kültéri csapatépítő játékok is, hiszen szinte bármennyien játszhatják őket. A csoportos játékok nagyoknak és kicsiknek egyaránt hasznosak. Fejleszti az idegrendszert, a figyelmet, a koncentrációképességét, a fegyelmet, míg a dobás-elkapás és az ugrás-futás javítja a szem-kéz koordinációt, az egyensúlyt, a fizikai erőnlétet. 

gyerekek focilabdával

Forrás: Canva

 

Az örök klasszikusok: kültéri játékok gyerekeknek

A gyerekek szeretnek játszótérre járni, egyrészt a barátok, másrészt az érdekes kültéri gyerekjátékok kedvéért. A legjobb szabadtéri játékokat ma már a kertedbe is hazaviheted, ha van elég tered hozzá. 

A legkisebbek kedvenc kinti játékai közé tartozik a hinta és a csúszda. A hintázás fejleszti a ritmusérzéket, az egyensúly érzékelését, és elringat, míg a csúszdázás önfeledt örömöt biztosít, és felettébb jól jön például akkor is, ha kerti gyerekzsúrt szerveztek.

 

Kültéri játék a kreativitás szolgálatában

A homokozó szintén játszótéri alapkellék, de kertes házaknál is gyakran feltűnik. A kisgyerekek sokszor órákat képesek eltölteni a homokozóban, akár egyedül, akár társakkal is. 

Elmélyülten locsolnak, saraznak, paskolnak, formáznak, rombolnak vagy építenek. Egy biztos: a nedves homokkal való játék fejleszti a kézügyességet, a képzelőerőt és a kreativitást. Bár a homokozás leköti a figyelmet, a különböző homokozójátékok, formák még teljesebbé tehetik az élményt.

 

Amikor a család útra kel – mozgásos játékok a szabadban

Hétvégén egy családi nap keretében bepakolhattok a kocsiba vagy felülhettek egy vonatra, hogy kiránduljatok egyet, máskor a napfényes délutánokon elsétálhattok egy közeli parkba vagy játszótérre.

Hacsak tehetitek, menjetek biciklivel, rollerrel vagy kismotorral – az ilyen járművek hajtása javítja az egyensúlyérzéket, növeli az önbizalmat, ráadásul közben olyan agyi pályákat aktivizál a gyermeked, amelyek kedvező hatással vannak a személyiségére, a beszédfejlődésre, az írás és olvasás elsajátításának képességére, a memóriára, a koncentrációra és más kognitív képességekre is.

gyerek futóbicikli

Forrás: Canva

A közlekedési szabályokat érdemes minél korábban, játékosan megtanítani a kicsiknek, egyrészt a biztonságuk érdekében, másrészt a tanulás, illetve a közlekedés közben a szabályok észben tartása kiválóan fejleszti a memóriához, a koncentrációhoz és a figyelemhez kapcsolható képességeket.

 

Címlapkép forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!