Magyar English


Hogyan neveljük biztonságos közlekedésre a gyerekeket?

- Blog

Mikor és hogyan tanítsuk meg a közlekedés alapvető szabályait a kicsiknek? A legtöbb szülő sokat vívódik azon, mikor hagyja a gyermekének, hogy önállóan közlekedjen. Ez így szeptember közeledtével talán még többeket foglalkoztat, hiszen felvetődhet a kérdés, vajon elég felkészült-e a csemetéjük ahhoz, hogy egyedül menjen haza az iskolából? Azonban a biztonságos közlekedésre való tudatos nevelés hosszú folyamat, ezért a még épp csak totyogó babák szülei is sok hasznos információkat olvashatnak.

Legyünk mi magunk a követendő példa!

Az első és legfontosabb, amit a helyes nevelés érdekében tehetünk, ha mi magunk is követjük a szabályokat. A gyerekek lesik minden mozdulatunkat. Talán észre sem vesszük, de mi vagyunk számukra a minta, amit utánozni fognak, és az első évek különösen meghatározóak ebből a szempontból. A kicsik előtt pedig még kivételes esetben se szegjük meg a közlekedési szabályokat, ha egy mód van rá! Következetesség híján ugyanis hiába várjuk, hogy tiszteletben tartsák a közlekedési szabályokat, így viszont a baleseteknek is magasabb kockázata lesz.

KRESZ gyerekeknek? Igen!

Az alapvető közlekedési szabályokat már egészen kicsi korban meg kell tanítani a gyereknek! Lényegében már akkor elkezdhetjük a nevelést, amikor már kézen fogva sétál velünk. Közben elmagyarázhatjuk neki, hogy mindig a járdán sétálunk, az úttestre nem szaladunk ki – még a kedvenc labda után sem –, az út szélén mindig megállunk és jól körülnézünk, ha nem jön semmi, felnőtt kíséretében átmehet a zebrán, de ha lámpás kereszteződés van, a pirosnál nem mehetünk tovább, és meg kell várni a zöld jelzést. Ezeket a szabályokat kezdetben minden alkalommal elismételhetjük a gyereknek, amikor együtt alkalmazzuk őket, hogy mélyen beivódjon az emlékezetébe. A KRESZ játékos elsajátítására is már több lehetőség áll rendelkezésre. A REGIO JÁTÉK kínálatából például a Közlekedj okosan! társasjátékkal készíthetjük fel a gyermeket a felelős közlekedésre, miközben az otthon biztonságát élvezhetjük. A közlekedési lámpa és az útjelző táblák jelentésének gyakorlását pedig az elemes közlekedési lámpa és kvartett kártya is segítheti.

A gyalogoson túl a járműves közlekedésre is gondot kell fordítani, hiszen előbb-utóbb már nem csak sétálva fog közlekedni a baba. Felcseperedve sorra kerülhet a lábbal hajtható kismotor, roller, futóbicikli, tricikli és bicikli is. Kerékpározáskor a komolyabb sérülések elkerülése végett bukósisakot és védőfelszerelést is beszerezhetünk a gyereknek. A láthatóság és hallhatóság érdekében pedig LED villogót és dudát szerelhetünk a bicajra. Amíg bizonytalan a kétkerekű irányításában, felcsavarható pótkerékkel növelhetjük a biztonságot. Mindig jelöljük ki pontosan, meddig tekerhetnek el, hogy még szemmel tarthassuk őket!

Első önálló út

A gyermekpszichológusok szerint legalább 10 évesnek kell lennie a gyereknek ahhoz, hogy egyedül közlekedhessen, az egyéni tulajdonságok és igények szerint azonban ez a korhatár némileg kitolható. Azt azonban le kell szögezni, hogy a szülő részéről a túlzott óvatoskodás és a nemtörődömség egyaránt káros a gyerekre nézve. Bármilyen nehéz is, az alapos felkészítés után lassacskán el kell tudni engednünk a gyerek kezét, amennyiben meggyőződtünk róla, hogy a közlekedési szabályokkal tisztában van, komolyan veszi őket és magabiztos. Először csak biztonságos és rövid útra engedjük a lurkót, majd pedig lassacskán egyre nagyobb teret adhatunk neki. Jellemzően felső tagozatos iskolásként már elég érettnek kell lennie ahhoz, hogy egyedül is hazamehessen az iskolából.


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!