Magyar English


Játékos nyelvtanulás - tippek és praktikák

- Blog

A nyelvtanulás egy hosszú és unalmas folyamat lehet a gyerekek számára, de ennek nem feltétlen kell így lennie! Hallottál már a játékos nyelvtanulásról? Leírtunk mindent, amit tudnod kell róla!

 

A nyelvtanulás elengedhetetlen a fiatalok számára, hiszen rengeteg haszna van a mai világban! Sokan könnyedén elvesztik a motivációjukat néhány rossz tanulási módszer miatt, ilyenkor érdemes játékosra venni a formát, és máshonnan megközelíteni az idegennyelvi feladatokat. Összegyűjtöttünk pár praktikát, amit alkalmazva segítheted gyerkőcödet!

 

Fontos tudni, hogy a gyerekek nagyjából három és fél éves korukig a jobb agyféltekéjüket használják többet, így a kreatívitásra, fantáziára, színekre, arcokra és alakokra helyezve a hangsúlyt. Ezután a bal agyfélteke dominál jobban, ami racionális, tárgyilagos, logikus és kritikus. Ebben az agyféltekében található a beszédközpont is, ami a nyelvi jeleket dolgozza fel, értelmezi azokat. Tanulás szempontjából ez azt jelenti, hogy a jobb agyféltekés tanulás tudat alatt történik, míg a bal agyféltekével több erőfeszítést igényel az új információ feldolgozása. Nem is kérdés, ha szeretnéd gyermeked jobb agyféltekéjét mozgósítani, akkor valamilyen játékos és kreatív módon érdemes az angol leckével foglalkoznotok.

 

Miért hasznos az angol gyerekeknek?

Ma már az egész világ össze van kötve, és az utazás is sokkal egyszerűbb, mint korábban. Éppen ezért az angol, illetve más nyelvek megtanulása egy hihetetlenül fontos és hasznos eszköz lehet, hiszen segítségükkel:

  • könnyebben kommunikálhatunk más nyelven beszélőkkel,
  • lehetőségünk nyílik rövidebb vagy hosszabb távon külföldön tartózkodni,
  • de egyszerűbbé teszi az internet világának megértését is.

 

Arról nem is beszélve, hogy a nyelvtanulással jobban meg tudjuk érteni magyar szavaink és mondataink felépítését azáltal, hogy összehasonlítjuk más nyelvekkel. A nyelvtanulás azonban nem mindenki számára egyszerű, de nem kell megijedni, van rá megoldás!

játékos nyelvtanulás

 

Így segíthet a játékos nyelvtanulás!

Sokaknak nehezükre esik a nyelvtanulás, ilyenkor pedig érdemes valamilyen extra tevékenységgel párosítani. Ilyenkor lép a képbe a játékos nyelvtanulás! Érdemes olyan játékot választani, amivel élvezetesen lehet elsajátítani új szavakat, bővíteni a szókincset vagy a nyelvtant fejleszteni. Így könnyebb az angol nyelvtanulás otthon, hiszen elég csak előkapni egy ilyen  készletet, és máris indul a mókával egybekötött ismeretszerzés.

 

Fontos! Készíts változatos és gyakori ismétlést tartalmazó feladványokat, amiben a különböző fogalmakkal eltérő helyzetekben találkozik gyermeked.

Használjatok több érzékszervet a tanuláshoz! Olvassátok, hallgassátok, mondjátok ki, írjátok körbe vagy rajzoljátok le a szavakat, mondatokat.

Mozogjatok közben! Egy kis torna vagy tánc közben szintén gyorsan tudtok új szavakat elsajátítani, miközben testeteknek is jót tesztek.

Folyamatosan mérd gyermeked tudását! Ha egy kifejezésben még bizonytalan, akkor térjetek rá vissza annyiszor, ahányszor csak szükséges.

Ne szidd le, ha valami nem megy neki! Azzal csak a kedvét vennéd el, inkább bátorítsd ilyenkor, hogy kellően motiváltnak érezze magát.

 

Milyen játékok segíthetnek a kreatív nyelvtanulásban?

Életkortól függetlenül számtalan olyan készlet létezik, ami a nyelvtanulásban gyerkőcöd segítségére lehet. 

 

Amennyiben még alsós csemetéd, érdemes a rajzolással vagy gyurmázással egybekötni a tanulást. Például mondjál neki angol szavakat, ezeket pedig ő készítse el vagy rajzolja le, így rögzítve azokat. Ez egy nagyon hatásos módja az szókincsfejlesztésnek, és nincs is hozzá sok mindenre szükség.

 

Ha nagyobb a gyermeked, akkor elő egy Activityvel vagy Scrabble-lel! Előbbinél a szavakat el kell mutogatni, lerajzolni vagy körbeírni, utóbbinál pedig szavakat kell kitenni a táblán betűről betűre a pontokért. Csak rajtad múlik, hogy mindezt angolul csináljátok-e! Mivel minden új szóhoz egy élmény társul, sokkal könnyebb lesz megtanulni őket, hiszen a jobb agyféltekét használjátok erősebben, és akár az is elég, ha csak félig játsszátok idegen nyelven!

 

Szívből ajánljuk még a társasozást is, ami izgalmas felfedezésre invitálja a játékosokat, miközben megtanítja nekik az osztozkodás, a türelem, az együttműködés és a sportszerűség fontosságát, mindemellett pedig a résztvevők különböző készségeit is megdolgoztatja. Nem is kérdés, hogy tökéletes választás minden téren! 

 

Útravaló

Ne feledd, hogy nem mindenkinek könnyű elsajátítani egy idegen nyelvet, ezért érdemes személyre szabott módszerekhez nyúlni. Reméljük, hogy segítettünk a kis nyelvtanulónak abban, hogy hasznosan tudjon felkészülni az új nyelv befogadására!

 

Képek forrása: Freepik


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!