Magyar English


Kapcsolódj mesével gyermeked világához + videó

- Blog

A mese az egyik legfontosabb és legszórakoztatóbb kapcsolódási lehetőség a szülő és gyermek között. Bojti Andrea gyermekpszichológust a közös beszélgetések jelentőségéről kérdeztük, valamint arról, hogy a mesélések miként segítik a kommunikációt és a problémafeldolgozást.

 

 

Ne a telefonba bújva vagy egyéb tevékenység közben beszélgessetek

Egy gyereknek nagyon sokat jelent, ha minden figyelmedet a magáénak tudhatja, hiszen a mai világban a felnőttek fókusza is gyorsan el tud kapcsolni a rengeteg impulzus hatására, pedig az az érzés az egyik érzelmi alap, hogy a szülő és gyermek ilyenkor együtt van, csak egymásra figyelnek.

 

Előre nézd meg a meséket

Mielőtt bekapcsolnál egy mesét a gyermekednek, nézd meg, hogy miről is szól és beszélgessetek róla előtte vagy utána, meséljétek el egymásnak, hogy egy-egy cselekményről mit gondoltok. 

 

Válassz olyan mesét, amelynek aktuális a témája

A meséken keresztül a gyermekeknek rengeteg helyzetet és eseményt el lehet magyarázni, felkészíteni őket. Ha egy egyszerű normatív krízis, például a kistestvér születése kapcsán megfigyeljük, hogy milyen játékokat választ, milyen történetek foglalkoztatják, akkor gyorsan körvonalazódni tud, hogy milyen aspektusból látja az adott történést. A mese pedig, mivel pont ezt a mágikus világot jeleníti meg, segít a szülőnek, hogy könnyebben beléphessen a gyermek gondolatvilágába. 

Sokszor a szülőnek nehéz egy témához nyúlni, de amikor közösen elolvassák és átélik a mesét, akkor az ad egy fonalat, hogy meg tudják beszélni a történetet, illetve a történet alapján átültetni a saját életükbe.


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!