Magyar English


Utazó játékok gyerekeknek, amikkel repül az idő

- Blog

Nincs is annál rosszabb, mint amikor a régóta áhított nyaralásra egy stresszes utazás után idegesen érkezünk meg. A kilométereken át nyúló közlekedési dugó közben a gyerekek elvesztik a türelmüket, egymást nyaggatják a hátsó ülésen, ami az egész család idegrendszerét megviselheti, nem beszélve a sofőr figyelmének eltereléséről. Repülőn, vonaton pedig az utastársainktól kapunk gyilkos pillantásokat vagy csípős megjegyzéseket, ha a hosszú úton hangoskodnak a gyerekek. 

 

Szerencsére a kicsik nem a mi bosszantásunkra válnak utazás közben nyűgösebbé: egyszerűen hiperaktívabbak, mint a felnőttek, szükségük van figyelemelterelésre, aktív időtöltésre, különben hamar unatkozni kezdenek. Ezért fontos, hogy minél messzebbre megyünk, annál több kreatív ötlet legyen a tarsolyunkban!  

 

Az alábbi utazó játékok segítségével órákra leköthetjük a gyerekek figyelmét, és sikeresen elkerülhetjük a katasztrófát!

 

Játék babáknak utazáshoz, gondoljunk a legkisebbekre is!

Ha babával utazunk, lehetünk nagyon szerencsések és balszerencsések is. Előfordulhat, hogy végigalusszák az egész utat, de órákon át tartó ordítás is lehet a jutalmunk. Ha tehetjük, fokozatosan szoktassuk a piciket az utazáshoz, ne azonnal európai körútra induljunk együtt! Először látogassuk meg a nagymamát a szomszéd városban, a hosszabb utat pedig próbáljuk meg éjszakára időzíteni, amikor nagyobb eséllyel alszik a baba. 

Ha ébren van a pici, igyekezzünk lekötni a figyelmét, akár olyan tevékenységgel, ami elfárasztja. Ilyenkor segítségünkre lehetnek azok a játékok utazás közben is, amiket már 0 éves kortól ajánlanak a babáknak. 

Praktikus játék utazáshoz kicsiknek például a zenélő játékok egy képviselője. A gyerekszobában kedvencnek számító utazó játék autóba is tökéletes választás! Velünk jöhetnek az alvós plüssfigurák is, amik minden körülmények között megnyugtatják őket. Bekészíthetünk különböző készségfejlesztő, nyomkodós játékokat, de izgalmasabbá tehetjük az utazást egy játékkormánnyal is.

A legjobb játékok utazás közben néha a szülők hangjához kötődnek. Énekeljük el közös családi kedvenceinket, vagy mondjunk mesét! 

játék babáknak utazáshoz

Forrás: 123RF

 

Izgalmas játékok utazáshoz gyerekeknek külső eszköz nélkül

A hosszú utazás remek alkalom lehet a családi közösség fejlesztésére, nagy beszélgetésekre! A 3 éves kor fölötti, nagyobb gyerkőcöket már akár utazó játékok nélkül, a saját kreativitásunkra hagyatkozva is sikeresen szórakoztathatjuk.  

 

Igaz, hogy ezek a játékok nagyobb energiabefektetést, és előzetes felkészülést igényelnek, de garantáltan tartalmas időtöltést kínálnak, amire később is szívesen emlékeznek majd vissza a gyerekek. 

 

Mik a legjobb, eszköz nélkül is bevethető játékok utazás közben? Az örökzöldek közé tartozik a meselánc vagy a barkóba, de játszhatunk igaz-hamis játékot vagy szóláncot, különböző kvízjátékokat, énekelhetünk együtt, vagy közös történetmesélésbe is foghatunk. 

utazó játékok

Forrás: iStock

 

Egyszerű játékok utazáshoz

Vonatozás, repülőn utazás közben valószínűleg több hely áll rendelkezésünkre a közös családi játékok felfedezéséhez. Az alábbi utazó játékok előnye, hogy a legtöbbhöz mindössze ceruzára és papírra, vagy kisebb méretű eszközökre lesz szükségünk, mégis sokáig élvezhetjük őket. Ráadásul nyaralás alatt sem kell lemondanunk a készségfejlesztésről: a logikai gondolkodást és a fantáziát is megdolgoztatjuk velük.

 

Ilyen egyszerű, de nagyszerű utazó játékok az amőba, az akasztófa, a szórajzoló, ország-város (ezzel a gyerekek általános műveltségét is pallérozhatjuk!), kártyák, kvízek, kirakós játékok, sakk, és a kifestők. 



A legmenőbb utazó játékok, amikkel garantáltan csend lesz hátul az autóban

Ha kifogytunk a kreatív játék ötletekből, vagy megunták a gyerekek a szóbeli játékokat, gondoljunk olyan tárgyakra, játékokra is, amik praktikusan bevethetőek a hátsó ülésen. A legjobb, ha kombináljuk a közös, szóbeli játékokat a kicsik kezébe nyomható fejlesztő játékokkal. Így mi is nyerhetünk egy kis pihenőidőt, a változatos játékokkal pedig jótékonyan elfáraszthatjuk a gyerekeket, akik az út hátralévő részét édesdeden végigszundikálják majd. 

 

Milyen utazó játékok kerüljenek a hátsó ülésre? 

Ha több gyerkőc osztozik a jármű hátsó részén, bekerülhet melléjük utazó társasjáték, mágneses játék, logikai játékok, kártyajáték, kisebb puzzle, kirakó, az elcsendesedős időszakokhoz pedig jól jöhet egy Rubik-kocka, a kedvenc könyvek, színezők vagy matricás albumok is.

 

Címlapkép forrása: iStock


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!