Magyar English


Irány a friss levegő! - Játék a szabadban

- Blog

Időjárástól függetlenül fontos, hogy a gyerekekkel minél több időt töltsünk a szabadban! Hacsak nincs hőségriadó vagy vihar, igyekezzünk a friss levegőre csábítani őket, hiszen a kinti játék számos előnnyel jár

 

A gyerekek szerencsére kreatívak, és könnyen elfoglalják magukat, de jó, ha van a tarsolyunkban néhány ötletes játék, ami átmozgatja és kellemesen el is fárasztja őket. 

A játék a szabadban gyerekeknek nyújtott előnyei tagadhatatlanok, most pedig össze is gyűjtöttük a legfontosabbakat! Segítünk korcsoport szerint választani a jobbnál jobb, szabadban bevethető fejlesztő játékok közül is! 

játék a szabadban

Forrás: iStock

 

A szabadtéri játék előnyei

A szabadtéri játékok és a kerti játékok mind a gyerekek, mind a szülők számára számos előnnyel kecsegtetnek! 

 

Szabadtéri játék közben repül az idő! 

A tapasztalt jó szülők tudják, hogy ha a gyerek unatkozik, feszültté válhat, a felgyülemlett energiát pedig gyakran a családtagokon vezeti le. Ezért fontos, hogy lekössük a figyelmét, méghozzá izgalmas szabadtéri játékok formájában! Az izgalmas játékok szabadban történő űzése hosszú órákra is lefoglalhatja a kicsiket. 

Ráadásul jól tudják, hogy a kinti játék addig tart, amíg világos van, így nincs helye unatkozásnak, ki kell használni a rendelkezésükre álló időt! Sokkal motiváltabbak lesznek így a játékban. 

Ha társaságban zajlik a szabadtéri játék, akkor még gyorsabban telik az idő, hiszen a szociális tevékenységek sokkal nagyobb koncentrációt követelnek meg

 

Az egészség kulcsa a szabadtéri játék! 

A friss levegő jótékony hatásai már akkor is érvényesülnek, ha aktív kinti játék helyett csak sétálnak vagy homokoznak. De a  fizikai tevékenységet igénylő játékokkal teljesen kipipálhatjuk a kicsik mozgásigényét! Hiszen nyári szünetben nincs tesióra, a szokásos edzések is ritkábbak, ezért elengedhetetlen, hogy szabadtéri játékok segítségével biztosítsuk számukra a kellő mennyiségű mozgást.

 

Játék a szabadban és készségfejlesztés egyben! 

A legtöbb szülő ismeri a fejlesztő játékok gyerekeknek kínált áldásos hatásait, de belegondoltatok már, hogy a kinti játék önmagában is számos készséget fejleszt

A mozgás – legyen szó akár csak egy fogócskáról – fejleszti a gyerekek mozgáskoordinációját, állóképességét. A csapatjátékokon, szerepjátékokon keresztül a szociális készségeket gyakorolhatják, és mivel csak sötétedésig tudnak kint játszani, az időgazdálkodásba is belekóstolhatnak

 

Mit adnak a játékok szabadtéren a szülőknek? 

A gyerekek könnyebben lefoglalják magukat, így a szülőknek is jut egy kis szusszanásnyi idő. Ha pedig a saját kertünkben játszanak, az a home office kihívásait is nagyban megkönnyíti

 

Játékok szabadtéren a legkisebbeknek

A kisbabák számára a játék a szabadban még főleg a négykézláb mászást, kúszást, esetleg homokozást jelenti. 

Fontos, hogy egy pillanatra se hagyjuk magára, hiszen a szabadban több ismeretlen tárgyat vehet a szájába, nyelhet le. Mivel még fejlődik a mozgáskoordinációja, ügyeljünk rá, hogy ne essen el! 

Ha van kertünk, próbáljunk meg minél több időt odakint tölteni. Ha nem vagyunk ilyen szerencsések, a játszótérhez pedig még pici, irány a legközelebbi park! A friss levegő a babák szervezetét önmagában is erősíti, ezért bármilyen játékot a kezünkbe vehetünk, amivel a lakásban is szívesen babrál. 

 

Íme néhány, a legkisebbek esetében is működő szabadtéri játék: 

  • Négykézláb mászás egy adott területen.
  • Játék figurákkal, plüssállatokkal.
  • Homokozás (ezt játszótéren is megpróbálhatjuk).
  • Labdázás.
  • Pancsolás, medencézés (melegben).
  • Kismotorozás.

kinti játék ötletek

Forrás: Freepik

 

Játék a szabadban ötletek óvodásoknak

A szabadtéri játékok különösen fontosak ebben a korban, és az oviban is a mindennapok része a kinti játék. Ekkor már nemcsak a friss levegő a lényeg: ők már sokat mozoghatnak, játszhatnak csoportosan

Az ovis gyerekeket se hagyjuk magukra szabadtéri játék közben! A kicsik merészek és bátrak, próbálgatják a határaikat, nem tudják felmérni, mit szabad és mit nem. 

 

Hol játsszon az ovis gyerek? 

Ha nem adott saját kert vagy udvar, menjünk le vele gyakran a játszótérre, vagy olyan parkba, zárt területre, ahol a forgalom nem veszélyezteti őket. Nyáron természetesen a strand is kiváló választás!

 

Szabadtéri játék ötletek

Az ovisoknál az eszköz nélküli játékok mellett már sportszerek és strandjátékok is jó, ha a kezünk ügyében vannak. Ki tudja, a felsorolt játékok közül éppen mihez lesz kedvük: 

  • Kincskeresés,
  • fogócska,
  • bújócska,
  • akadálypálya,
  • lufi, vízibomba,
  • homokozás, építés,
  • célbadobás,
  • hintázás,
  • libikóka,
  • szerepjátékok.

 

Milyen szabadtéri játék köti le az iskolásokat?

A nagyobb gyerkőcöket már elkezdhetjük a játék terén is önállóságra nevelni. Az iskolásoknak egyrészt már nem újdonság a játék a szabadban, rengeteg tevékenységet ismernek, másrészt ebben a korban szippantja be őket igazán a monitorok világa. Ezért sokszor kihívást jelent, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a szabadtéri játékok iránt

 

Milyen a jó, iskolásoknak szóló játék a szabadban? 

Legyen izgalmas, aktív, kösse le őket! Lehetőleg interaktív játékot játszanak, amihez több gyerek részvételére is szükség van. Tűzzünk ki valamilyen elérendő célt, hogy a játék végén sikerélményük legyen! És természetesen figyelmeztessük őket a biztonságos játék szabályaira

 

Mennyire hagyjuk őket önállósodni? 

8 év feletti gyerkőcöt már egyedül is elengedhetjük a közeli játszótérre, amennyiben elég érett hozzá, és megbízunk benne. Tanítsuk meg neki, hogy mit szabad és mit nem, fektessük le a hazaérkezés időpontját. Az idősebb gyerekeket már kiránduláson, vízparton is hagyhatjuk szülői felügyelet nélkül játszani. 

 

Játékok szabadtéren iskolásoknak 

A sporteszközök ebben az életkorban már elengedhetetlenek: szuper labdajátékokra és csapatjátékokra adnak lehetőséget! Átmozgathatjuk még őket számháborúval is, de ha elég volt a rohangálásból, jöhetnek a szerepjátékok és építős játékok is!

 

Címlapkép forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!