Magyar English


Így tanítsd meg kismotorozni gyermekedet!

- Blog

A kismotorozás élménydús szórakozást biztosít a gyermeknek, emellett pedig jelentősen megkönnyíti a mindennapi közlekedést is. Az örökmozgó totyogók ugyanis nem szívesen ülnek sokáig a babakocsiban, de a sétálás sem megy még teljesen gördülékenyen nekik. Olvasd el, hogyan taníthatod meg neki a kismotorozás rejtelmeit, és induljatok is útnak!

 

Hatékonyan akkor fog tudni közlekedni gyermeked a kismotorral, amikor már stabilan jár, azonban ha megismerteted vele a járművet már a totyogó kor előtt, biztos lehetsz benne, hogy mire járni kezd, profi kismotoros lesz. A közlekedés azonban nemcsak abból áll, hogy megtanulja gyermeked, hogyan hajtsa magát előre, hanem azt is el kell neki mondanod, hogy mi történik, ha az úton akadályba ütközik, mit kell tennie, ha forgalmas útszakasz mellett haladtok el, vagy mi a teendő abban az esetben, ha netán felborul.

Fontos tehát, hogy hangsúlyozd szóban gyermekednek a teendőket, és beszéld meg vele, hogy nem szabad távol motoroznia tőled, ha pedig olyan úton haladtok, ahol biztonságosabb, ha sétál, akkor szó nélkül adja oda neked a kismotorját. A legfontosabb, hogy már az első pillanattól kezdve következetesen tanítsd meg neki a KRESZ szabályokat, így a későbbiekben majd bátran elengedheted a barátaival is a közelbe.

  • Közlekedni a kerékpárút jobb oldalán, a jobb oldali kerékpársávon vagy az út jobb széléhez húzódva kell.
  • Ha a járdán közlekedtek, ügyelni kell rá, hogy ne zavarjátok a gyalogos forgalmat. 
  • A zebránál fontos, hogy miután zöldre vált a lámpa, le kell szállni az eszközről, és úgy átsétálni az úton.
  • Tanítsd meg gyermekednek, hogy mindig két kézzel fogja a kormányt.

 

Tanítsd meg gyermekedet kismotorozni!

Gyermeked pillanatok alatt rájön majd arra, hogy a motort hasonló technikával tudja hajtani, mintha járna, hiszen váltogatni kell a lábait. Ültesd rá a kis járműre, tanítsd meg neki, hogyan kapaszkodjon a kormányba, és finoman told meg hátulról. Meglátod, pillanatok alatt rá fog érezni a technikára anélkül, hogy neked emelgetni kellene a lábát.

 

Válaszd ki a megfelelő méretet!

4 féle motorméret közül találhatod meg az igazit gyermekednek, melyek közül a motor elején vagy oldalán található szám alapján választhatsz. A legkisebb a 2-es motor, ami az 1-2 éves gyerkőcöknek ideális, majd ezt követi a 3-as és 4-es motor, amiket már a kicsit nagyobb gyerekek tudnak használni. 4-5 éves korban pedig az 5-ös méret ajánlott. Amennyiben nem találsz számot a kismotoron, úgy válassz, hogy leérjen a motorról gyermeked lába, stabilan tudjon rajta ülni, és amikor hajtja, akkor derékszögnél nagyobb szöget zárjon be a térde és lába, ellenkező esetben kicsi méretet vásárolsz neki.

Fotó: Pixabay

 

Mi mindenre jó a kismotorozás?

Ahogyan korábban említettük, a közlekedést jelentősen megkönnyíti, azonban még további hasznos és pozitív hatása is van:

  • Fejleszti a mozgáskoordinációt és egyensúlyérzéket,
  • javítja a mentális képességeket,
  • bátorítja gyermekedet.

Olvasd el itt részletesen, hogy pontosan hogyan segíti a feljebb felsoroltakat a kismotorozás.

 

Címlapkép forrása: Pixabay


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!