Magyar English


Húsvéti kisokos kisgyermekes szülőknek

- Blog

A húsvéti készülődés felvethet pár kérdést, ha gyerkőcökkel együtt ünnepelünk. Lássuk, miket érdemes átgondolni a nagy nap előtt!

 

Hogyan készíts hímes tojást?

Rengeteg módszer áll rendelkezésre, úgyhogy a saját ízlésed és preferenciád alapján választhatod ki a számodra tökéletes megoldást. Tojásfólia, ragasztott gyöngyök és szalagok, matrica, ételfesték, vagy természetes anyagokból (pl.: hagyma, cékla, spenót, csili, fekete ribizli, sárgarépa) házi tojásszínező a környezettudatosság nevében? Csak a képzelet szab határt az alkotási vágyadnak. Persze ha csokitojással is készülsz, biztos lehetsz a sikerben.

 

Milyen a jó húsvéti ajándék?

Édességet szinte minden családban hoz a nyuszi a gyerekek nagy örömére, csak az a baj vele, hogy gyorsan el is fogy. Ha valami tartósabb ajándék, például játék is kerül a finomságok mellé, akkor még sokáig emlékezetes lehet az ünnep. A kedvenc mesehősökkel és Disney rajzfilmekkel kapcsolatos játékok, a társasjátékok, kisautók és a jó idő beköszöntével a szabadtéri játékok is rendkívül népszerűek a gyerekek körében, melyekkel el tudják foglalni magukat az udvaron. Kíváncsi vagy legmenőbb húsvéti ajándékötleteinkre? Akkor kattints ide!

 

Hova rejtsed a tojásokat, ajándékokat?

Vannak, akik nyuszifészket állítanak, és abban helyezik el a gyermeknek szánt meglepetést és a tojásokat. Egy cipősdobozból könnyen szépséges nyuszifészek lehet, ha csomagolópapírral gondosan bevonod, és kitömöd az alját frissen szedett fűvel vagy zöld krepp papírral, de ha van otthon egy fonott kosárkád, abból is pillanatok alatt mutatós fészket készíthetsz, csak köss rá egy masnit! Ha kész a fészek, már csak az ajándékba szánt édességet és játékot kell beletenni, és kész is! Ha kertes házad van, akkor a szabadban is eldughatod a meglepetést és a tojásokat, előbb azonban vedd számításba, hogy milyen idő várható húsvétkor, vagy hogy ha van állat az udvaron, például egy kutyus, nehogy ő egye meg a csokinyuszit és a tojásokat.

 

Élő állat: igen vagy nem?

Sokan szeretnének azzal örömöt okozni a gyermeküknek, hogy igazi nyuszit vagy csibét hoznak a házhoz. Egy állat befogadása mindig jól megfontolt döntés legyen a család részéről! Az állatok érző lények, nem játékszerek, és egy törpenyúl is 6-8 évig él. Sokan nem gondolnak bele, de ugyanúgy gondozni, etetni, oltatni kell, akár egy kutyát, takarítani kell a ketrecét és cserélni alatta az almot. Ha nem vagy biztos benne, hogy az állat teljes élettartamára vállalnád ezt a felelősséget, és hogy megengedhetitek-e magatoknak anyagilag is a tartásával járó költségeket, van más lehetőséged is, hogy állattal kapcsolatos élményt ajándékozz. Országszerte sok helyen találhatsz állatsimogatót, ahol nyuszikkal is ismerkedhetnek a picik, vagy egy plüss nyuszival is meglepheted, ami nem veszi zokon, ha esetleg pár napra megfeledkezne róla a kis gazdája. Így attól sem kell tartanod, hogy 3 nap után már megunja a gyermek az állatot, és csak nyűgöt jelent mindenkinek.

 

Locsolkodásra fel?

A locsolkodás igazi fiús program lehet apa és fia között, ráadásul olyan program ez, amit máskor nem lehet, így emiatt (is) különleges közös időtöltéssé válhat, ami elmélyítheti a kapcsolatot. A locsolóvers tanulásával és szavalásával a memória, a szókészlet és a szociális érzékek is fejlődnek. Eközben pedig a kislányok az anyukájukkal készülhetnek az apa vagy fiútestvér locsolóversének fogadására, ami az anya-lánya kapcsolatban tölt be fontos szerepet. Benák-Tömöri Judit klinikai szakpszichológus szerint sokat tanulhatnak a gyerekek ebből a szép hagyományból. „A kisfiúk ilyenkor is megtanulhatják, hogy ha kedvesek, akkor kedvességet kaphatnak érte cserébe. Ha pedig verset mondanak ilyenkor, akkor valami aprósággal jutalmazzák érte őket, ami szintén egy pozitív megerősítés. Ha ezt az anyukájától kapja meg, az is fontos visszajelzés, de ha később az oviban vagy suliban a lányoktól, akkor az egy még nagyobb élmény lesz neki. Ugyanígy a kislányoknak is jó érzés, hogy egy fiú a kedvükért szépen felöltözött, vette a bátorságot, hogy meglocsolja, és az idő alatt csak vele foglalkozik, rá figyel” – mondta a szakember. Benák-Tömöri Judit rávilágít arra is, hogy fontos, hogy a kislányok maguk dönthessék el, hova kérik a kölnit vagy parfümöt, a fiúk pedig dönthessenek arról, mondanak-e verset vagy sem, így mindenkinek kedves emlék marad a locsolkodás.

 

Tipp: Ha esetleg nincs kedve a kislegénynek locsolkodni, van egy ötletünk, hogyan hozd meg a kedvét. Egy vízipisztolyból biztos szívesebben spricceli majd a lányokat.

 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

 

Forrás: 1, 2


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!