Magyar English


Hűsítő ötletek kánikula idejére

- Blog

A szélsőséges időjárás megviseli az embert, ilyenkor nyáron pedig a magas hőmérséklettel kell megküzdenünk. Néhány hűsítő ötlettel nem is lesz olyan nehéz ez a feladat, és így az egész család közérzete jobb lehet, nem mellesleg pedig az egészségünk is meghálálja, főleg a gyerekek esetében, akiknek a szervezete a forróságban fokozott megterhelésnek van kitéve.

Komfortérzet otthon

  • Szellőztess! A kora reggeli órákban és éjjel jó esetben kellemesen hűs a levegő. Ilyenkor érdemes kereszthuzatot csinálni, mert ezzel nemcsak lehűtöd az otthonodat, de friss és oxigéndús levegővel töltöd meg (ezt egy légkondi például nem tudná biztosítani). Az éjszakai szellőztetéshez persze nem árt, ha van szúnyogháló is az ablakon, különben előfordulhat, hogy éjjel az apró vérszívók nem hagynak minket nyugodtan aludni. Napközben viszont zárd be a nyílászárókat, hogy a hűs levegő bent, a forróság pedig kint maradjon!
  • Sötétíts! A leengedett rolók, bezárt zsalugáterek és kiengedett napellenzők hatékonyan védenek a forróságtól, és valamennyire a behúzott sötétítő függönyök is segítenek. A tetőtéri ablakok hatékony árnyékolásával akár 6-8 fokkal kevesebb is lehet a szobában.
  • Kapcsold ki az éppen nem használt elektromos eszközöket! Méghozzá azért, mert hőt termelnek, amivel melegítik a környezetüket és a lakás levegőjét.
  • Válassz sütés és főzés nélküli ételeket! A sütés és a főzés az egész otthonodat felfűti, miközben bármit megadnál azért, hogy 1-2 fokkal kevesebbet mutasson a hőmérő. Válaszd a salátákat, gyümölcsleveseket, vagy ha van rá lehetőséged, grillezz a szabadban, erkélyen, ráadásul ennek még a hangulata is igazán nyárias, a gyerekek is biztosan élvezik majd.
  • Nedves textíliák: Este a hideg vízzel átnedvesített lepedővel vagy törölközővel takarózva sokkal kellemesebben pihenheted ki magadat. A kisgyerekek is könnyebben átalusszák az éjszakát, ha ezzel a praktikával élsz.
  • Kerüld a magas páratartalmat! Bár szokták ajánlani a szobában teregetést és a gyakori felmosást is, ami csökkentheti a belső hőmérsékletet, ellenben a magasabb páratartalom növeli a hőérzetünket, és nincs kizárva, hogy rosszabbnak érezzük az eredményt a fülledt levegő miatt.
  • Folyadékpótlás: Melegben megnövekszik a folyadékigényünk, ez pedig a gyerekekre hatványozottan igaz, ők ugyanis a felnőtteknél hamarabb száradhatnak ki. A nagy játék hevében sokszor átsiklanak a szomjúságérzetükön, miközben a kánikulában nem csak akkor kell inni, amikor már jelentkezik a szomjúság. A kicsik rendszeres folyadékpótlását egy játékos trükkel is elősegíthetjük: a Hangszál elnevezésű speciális szívószállal. Ez az eszköz ugyanis kortyolás közben ad ki élethű járműhangokat, ami máris sokkal izgalmasabbá teszi a hidratálást.

Mivel játsszon a gyerek a kánikulában?

A kérdést két oldalról közelíthetjük meg. A legerősebb napsugárzáskor és a kánikula idején a legjobb, ha az árnyas és hűs lakásban tartózkodnak a kicsik, délelőtt és késő délutántól viszont sok élvezetes és hűsítő játék várja őket a szabadban.

Játékötleteink a lakásban:

  • A társasjáték és a kártya nagy előnye, hogy akkor sem esik a gyerekek nehezére, ha nagyon melegük lenne, hiszen olyankor az ugrálós és mozgalmas játékok is több energiát igényelnek, és gyorsan kimelegednének.
  • A kreatív játékokkal, mint például a színezés, gyöngyözés és gyurmázás gyorsan elrepül az idő, miközben a gyerekek fantáziája is megmozdul. A gyurmázás rengeteg lehetőséget rejt: már intelligens, sötétben világító, mágnesezhető, színezhető, habosított, pattogó, illatos, átlátszó és csillámos gyurmák közül válogathatunk, ráadásul olyan gyurmakészletek is kaphatók hozzájuk, amelyekkel a legkülönfélébb formákat hozhatják létre a lurkók. Például a Minyonok fodrászszalon szett segítségével a Gru című rajzfilm népszerű mesefiguráinak a külsejét lehet tetszőlegesen változtatni.
  • A sötétített szobák ideális környezetet biztosítanak a diafilmek vetítéséhez, amit a gyerekeken kívül a felnőttek is szeretnek a nosztalgikus hangulata miatt.
  • A LEGO és más építőkockák, építőjátékok az alkotás izgalmát vegyítik a térlátás fejlesztésével.
  • Hűsítő és egyben kedves játék a Pancs Mancs társasjáték, ahol a kádban fekvő kutyust kell megfürdetni mielőtt lerázná a vizet a bundájáról.

 

Hűsítő játékok a szabadban:

  • Egy udvaron felállított medence mindig telitalálat bármelyik korosztály számára.
  • A nagy melegben jól esik a gyerekeknek, ha összevizezhetik magukat, és ami még ennél is jobb móka, ha egymást. Néhány vízipisztoly beszerzésével nagy sikert arathatunk, és elviselhetőbbé tehetjük számukra a forróságot.
  • A vízibombák is garantáltan a gyerekek kedvencei lesznek.
  • A strandon vagy akár otthon is használható homokozóasztalon vízimalmokból építhetnek a fiatalok többemeletes pályát, amin végig tud folyni a beleöntött víz.
  • A kislegények odáig vannak a tűzoltóautókért, főleg ha igazi vizet is spriccel. A mozgatható létrás és valódi vízpumpával rendelkező tűzoltóautó igazi sztár a gyerekek körében.

 

Kellemes hűsölést kívánunk!


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!