Magyar English


Hogyan tanítsuk meg pénzzel bánni a gyerekeket?

- Blog

Mikor tanítsuk meg a pénz használatát? Legyen-e egy kisgyereknek zsebpénze, és ha igen, mennyi? A pénz komoly téma, ezért sok szülő dönt úgy, hogy inkább megkíméli gyermekét a felnőttlét gondjaitól. Arra azonban nem gondolnak, a pénzről való gondolkodás, a hozzá való viszonyulás csíráját most ültetik el a kicsik fejében, és ez meghatározó lesz számukra későbbiekben.

Vagyis már most eldőlhet, hogy valaki felnőtt korára jól tud-e bánni a pénzzel, be tudja-e osztani a jövedelmét, takarékoskodik-e, esetleg helyesen mérlegeli-e a befektetési lehetőségeket. Szerencsére egyre nagyobb figyelem irányul arra, hogy a gyerekek minél előbb megismerkedjenek a pénz fogalmával és a legalapvetőbb pénzügyi ismeretekkel. A téma komolyságától nem kell megijedni, még játékossá is tehetjük a hasznos információk átadását.

A zsebpénz nem ördögtől való

A kisgyerekek a szüleik minden lépését figyelik és utánozzák. Nincs ez másképp a pénzhasználattal sem. Természetes, hogy előbb vagy utóbb bizony ez is felkelti az érdeklődésüket. Ilyenkor pedig a hárítás helyett apránként megtaníthatjuk nekik a pénzkezelés legalapvetőbb szabályait. Azok a gyerekek, akiknek nem kell pénzzel bánni, sokkal inkább lesznek anyagiasak, vagy olyanok, akik azt gondolják, hogy a pénz természetes módon van, és nem látják, hogy mennyit kell dolgozni érte. Ezért aztán ők nem is becsülik meg, nem takarékoskodnak és nem osztják be a javaikat, hanem felelőtlenül elszórják. Ezért egy kevés zsebpénz inkább a gyerek javára válik, mintsem elrontaná a nevelést. Körülbelül 6 éves korban már elég idős a lurkó, hogy meghozza első önálló döntéseit zsebpénzéről. Rajta áll, hogy azonnal elkölti-e, vagy valami nagyobb vágyra gyűjtöget, például egy új focilabdára vagy biciklire, de érdemes a szülőnek türelmesen átbeszélnie vele a választási lehetőségek következményeit. Egy kis kedvcsinálónak a megtakarításhoz vehetünk a kicsinek egy aranyos perselyt, amibe mindig örömmel teheti az újabb és újabb forintokat.

„Gazdálkodj okosan!” – amikor a pénz mégis játék

A bölcsis és ovis apróságok még inkább boltosat játszanak szívesen, ilyenkor előszeretettel árulják a kis pénztárgép mögül a legkülönfélébb kincseiket. Az iskolások már a nagyobb és összetettebb kihívást is élvezik, ekkor kerülhet előtérbe a pénzügyi nevelés egyik legszórakoztatóbb változata, több generáció kedvenc tásasjátéka, a „Gazdálkodj okosan!”. A játék éppen ebben az évben ünnepli az 50. évfordulóját, így igazán stílszerű a felnőttek részéről is egy kis nosztalgiázással tölteni az estét. A „Gazdálkodj okosan!” segítségével kockázat nélkül, játékpénzzel és vidáman tanulhatja meg a gyerek a takarékoskodás fontosságát, és a hab a tortán, hogy közben együtt örülhet a vidám időtöltésnek az egész család.


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!