Magyar English


Hogyan tanítsam meg a gyermekemnek az állatokról való gondoskodást?

- Blog

Október 4-én az állatok világnapját ünnepeljük, azonban nem csak ezen a napon fontos, hogy jól bánjunk a környezetünkben élő teremtményekkel. A róluk való gondoskodást és az élet tiszteletét jobb, ha minél korábban megtanítjuk gyermekünknek. Hogyan lássunk neki? Mutatjuk!

Kimondottan hasznos, ha egy gyereknek háziállata van, lássuk, hogy milyen előnyök származhatnak abból, ha egy kisállattal osztjátok meg a családi otthonotokat!

  • Gyermeked megtanulja tisztelni az állatokat, ezzel együtt megérti, hogy nekik is vannak érzéseik. Ez fejleszti az empátia képességét, így az emberekkel való kommunikációban és kapcsolatokban is sikeresebb felnőtté válhat.
  • Megismeri a felelősségvállalás jelentőségét, és felelősséget is vállal a rá bízott élőlényért.
  • Megtanul osztozkodni, ez főleg egyke gyerekek esetében lehet szempont.
  • Minél korábban van kapcsolata az állatokkal a gyerkőcnek, annál kevésbé fog félni tőlük később.
  • Szuper játszópajtásra találhat egy kutyában vagy macskában, ami nemcsak örömöt okoz, hanem a fejlődését is szolgálja.
  • Ellenállóbb lesz az immunrendszere.

 

Hogyan érheted el, hogy jól bánjon gyermeked az állatokkal?

Először is mutass jó példát, mert a családból hozott minták a legerősebbek. Ha pedig a család tagjai közösen vállalnak egy saját háziállatot, akkor egészen közeli kapcsolatot is kialakíthat a kicsi az állatokkal. Eközben természetesen a szülő felelőssége, hogy megtanítsa a lurkónak, hogyan kell gondozni az új állatot, milyen szükségletei vannak, mit szabad és mit nem, ahogy az is fontos, hogy folyamatosan felügyelje a gyerek és az állat biztonságát.

Ha nincs lehetőséged egy kisállattal meglepni a gyermekedet, vagy nem érzed még elég felkészültnek a családot egy hörcsög, kutyus vagy macska érkezésére, inkább a következő alternatívák közül válogass!

  • Nézzetek közösen természetfilmeket és állatos családi vígjátékokat!
  • Látogassatok el állatkertekbe, vadasparkokba! A legtöbb helyen állatsimogató is működik, ahol közelebbről is megismerkedhet gyermeked az állatokkal. Azonban itt is különösen fontos, hogy az állatok nem játékszerek, ezért mindenki érdekében tartsd tiszteletben az állatok érzéseit, szükségleteit, és vedd figyelembe a látogatók számára kihelyezett figyelmeztetéseket!
  • Mesélj állatos meséket könyvből vagy diafilmről! A közös meseolvasás egyébként is nagyon hasznos gyermeked egészséges fejlődése érdekében. Így ha állatos történeteket veszel elő, két legyet ütsz egy csapásra.
  • Válassz aranyosabbnál aranyosabb állatos játékokat, amelyekkel szívesen játszik a csemetéd! Például a Tacsi pajti kedves, interaktív és sétáltatható plüss tacskó biztos gyorsan belopja magát gyermeked szívébe.


Források: 1, 2, 3
Kép: Doggeviti


Népszerű bejegyzések


Ne maradj le exkluzív tartalmainkról, ajánlatainkról!
Iratkozz fel a hírlevelünkre:
Kövess Facebookon!