Magyar English


Hogyan kell biztonságos gyerekjátékot választani?

- Blog

Kismillió játék készül minden korosztály részére, és bár nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelniük a gyártóknak, a jó tendenciák ellenére is elérhetők olyan játékok a piacon, melyek egészségügyi kockázatot jelentenek, vagy akár életveszélyt is okozhatnak a kicsik számára.

Ahogy közelednek az ünnepek, egyre több szülő vásárol játékot, hogy meglepje vele gyermekét. Hogyan válassz biztonságos játékot? Segítünk. 

Vedd figyelembe a hivatalos szimbólumokat és jelzéseket!

Tízből kilenc szülő tisztában van a gyermekeknek szánt játékokon feltüntetett jelölések jelentésével, ám csak minden második esetben kerül az előírásoknak megfelelő, biztonságos termék a kosárba. Pedig ezek a jelzések tájékoztatnak arról, hogy mennyire biztonságos az adott termék, és mekkora gyermeknek ajánlják. A CE jelzéssel ellátott játék gyártója vállalja, hogy a játék megfelel minden, az Európai Unióban kötelező játékbiztonsági szabványnak, valamint jelöli azt is, hogy a szakértők milyen korosztálynak szánták. Vagyis a CE jelzés a hazánkban is kötelező eleme minden játéknak. Mégis csak tízből ketten keresnek a forgalmazott játékokon feltüntetett CE jelzést, pedig legalább olyan fontos a felnőttek tudatossága, mint a gyártóké és a forgalmazóké.

Ezenkívül több nem kötelező szabvány létezik. Ha egy gyártó ezekre is ügyel, látszik, hogy valóban nagy hangsúlyt fektet a biztonságos játékok előállítására. A TÜV Rheinland tesztjei például a játékok összetevőit is ellenőrzik, hogy kémiai és fizikai szempontból is biztonságosak legyenek. Az elektromos eszközök esetében találkozhatunk az SGS GS jelöléssel is, ami bizonyítja, hogy a termék a német termékbiztonsági előírásoknak is megfelel. Az EU-ban az egyik legmagasabb minőségi szabványt a Brit Játék és Hobbi Szövetségé jelenti, melynek egy sárga háromszögben lévő piros oroszlán a szimbóluma. Azonban még az ellenőrzött gyártás sem jelent 100%-os biztonságot, hiszen a figyelmeztetéseket és ajánlásokat a szülőnek kell mérlegelnie, ahogyan azt is, milyen további egyedi igényeknek kell megfelelnie a kiszemelt terméknek.

Mit vegyél figyelembe a jelzéseken túl?

  • Strapabíró: A kicsik húzni-vonni szokták a játékaikat, a legkisebbek a szájukba is veszik őket, ezért fontos szempont, hogy bírja a gyűrődést, és ne essen szét darabokra, ne törjön vagy szakadjon el használat közben. Ellenőrizd vásárlás előtt, hogy a különböző alkatrészek megfelelően lettek-e felerősítve a játékra!
  • Apró elemek kerülése: A kicsiknél fokozottan ügyelni kell rá, hogy ne legyenek könnyen lenyelhető darabjai a játéknak. Vagyis nem csak az idősebbeknek való LEGO kerülése a feladat, hiszen egy plüss gombszeme is fulladáshoz vezethet. Bár ártatlannak tűnhet, a totyogó babáknak lufit sem jó adni, mivel a kidurranás után szétszóródó gumidarabokat sokszor próbálják megenni. A 3 éves kor alatti gyermeknek készített játékoknak kell a legszigorúbb feltételeknek megfelelni. Nyugodtan játszhatnak a picik a Clemmy építőkockák, a LEGO DUPLO, a Fisher-Price, Biba Toys, Fun Time, vagy például Playgro termékek is szigorú szabályok szerint készülnek. A SES kreatív termékei is teljesen biztonságos és környezetbarát szórakozást nyújtanak a gyerekeknek.
  • Kerüld az éles, hegyes játékokat: Elég egy rosszul megválasztott kiegészítő, egy aprócska éles részlet a sérüléshez. Ellenőrizd, hogy a játéknak inkább lekerekített élei és sarkai legyenek, főleg, ha még nagyon kicsi a gyerkőc, akinek szánod az ajándékot.
  • Inkább a könnyebb játékokat preferáld: Az akkor sem okozhat balesetet, ha véletlenül ráesik a gyerekre. A nehezebb játékok nagyobb kockázatot is hordoznak magukban.
  • A mérgező játékok elkerülése végett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság veszélyes játékok listáit is érdemes megnézni. Az erősen műanyag- vagy gumiszagú darabok nagy eséllyel tartalmazhatnak egészségre káros vegyianyagokat, ezért inkább ne vidd haza!
  • Vásárolj megbízható forgalmazóktól, akik a szabályokra gondosan ügyelve, felelősségteljesen munkálkodnak azon, hogy minőségi, biztonságos, fejlesztő és egyben szórakoztató játékok kerüljenek a polcaikra! Az aluljárókban és piacokon kínált portékák a hiányos ellenőrzés miatt nagy kockázatot jelentenek, melyet a körültekintő vásárlással kiküszöbölhetsz.
  • Elemes játékok esetében jobb, ha rögzíthető az elemtartó fedele.

A fenti tanácsok figyelembe vételével minden szempontból biztonságos játékot választhatsz csemetédnek karácsonyra. Emellett ne feledkezz meg gyermeked egyedi igényeiről és preferenciáiról sem! Ha megbízható gyártóktól és forgalmazóktól vásárolsz, valószínűleg nem lesz panasz a vételre. A REGIO Játék minden termékéhez bekéri a gyártói minőségi tanúsítványt, így szemben a piacon vagy aluljárókban kapható játékokkal, itt ellenőrzött játékok kaphatók. Ha mégis felmerülne valamilyen probléma, vagy az online rendelt játékról a kiszállítást követően derül ki, hogy nem felel meg az előzetes elvárásoknak, nem kell beletörődnöd a rossz vételbe! Az üzletben személyesen is intézheted a vásárlástól való elállást, vagy online rendelés esetén 14 napon belül az elállásról szóló nyilatkozattal együtt saját költségen vissza lehet küldeni a feladónak a kifogásolt játékot, így pedig visszajár a vételár.


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!