Magyar English


Hogyan gondoskodhatok kisgyermekem online védelméről?

- Blog

Az internet segítségével szinte bármilyen szükséges információt megtalálhatunk, és sok dolgot kényelmesebben intézhetünk általa, mint korábban bármikor. Összességében óriási lehetőséget jelent, ám van árnyoldala is. Méretéből fakadóan ellenőrizhetetlen, és a rosszindulatú felhasználók számára sokszor a kisgyerekek jelentik a célpontot, akik koruknál fogva teljesen védtelenek. Biztonságukról elsősorban a szülők gondoskodhatnak.

Észszerű korlátokra van szükség, hiszen az a gyermek, aki egyáltalán nem találkozik az okoseszközökkel és internettel, később hatalmas hátránnyal indul azokkal szemben, akik már zsigerből tudják használni a tabletet és az okostelefont. Ráadásul, ahogy közösségbe kerül az oviban vagy a suliban, a kortársai révén biztosan találkozni fog az online világgal. Az iskolában pedig egyenesen kötelező lesz, sok esetben a tananyag elsajátításához vagy a lecke megírásához is szüksége lesz a 21. századi ismeretekre. Ma már mindent átitat a modern technológia, így a későbbi boldoguláshoz is szükséges, hogy megtanulja kezelni a kütyüket, és megismerje az online világot, természetesen annak kizárólag a gyermek korának megfelelő oldalát. Ezt az elsődleges védelmi vonalat kell a szülőnek biztosítani.

A YouTube, avagy a tökéletlen mesélő

Mesék milliói keringenek a YouTube-on, és valószínűleg sok szülő kapcsol be néha mesét a gyermekének. A Bogyó és Babóca mesék például óriási népszerűségnek örvendenek a digitális szülők és kicsinyeik körében, de rengeteg más mese is fellelhető, így széles palettáról lehet válogatni. Azonban szerte a világon mind többen emelik fel a hangjukat amiatt, hogy gyermekeknek szánt tartalom látszatát keltve a kicsikre kifejezetten káros, traumatizáló, erőszakos, félelmetes és pornográf videók lepik el a YouTube felületét, melyek a hackereknek köszönhetően vírus módjára terjednek. Ez alól sajnos a YouTube Kids nevű alkalmazás sem képez kivételt, holott ezt kifejezetten azért fejlesztették, hogy ezen keresztül a gyerekek csak nekik való tartalmakkal találkozzanak, mégsem jelent megfelelő védelmet.

Mit tegyek?

Ami a YouTube-ot illeti:

  • Először nézd meg elejétől a végéig te magad a videót! Ne tévesszen meg, ha az elejében nincsen semmi kivetnivaló! Sok hacker csak egy ponton tesz az ismert mesébe rémisztő tartalmat, ami lehet képi és hangi egyaránt. Ha a mesét biztonságosnak ítélted, tedd egy saját lejátszási listába, ahol a biztonságos tartalmak közül válogathat később a gyermeked.
  • Kerüld az olyan videókat, amiknek a címét mintha zavarosan összerakott szavakból és különböző mesék szereplőinek a nevéből tették volna össze! Ezeket a címeket általában egy algoritmus készíti, ami olyan kifejezéseket halmoz egybe, amik népszerűek a YouTube-on. Így kerülhet egy címbe például a Jégvarázs, Pókember, Minyonok, Verdák, mondóka és mese szavak, ami már gyanúra adhat okot.
  • Iratkozz fel megbízható YouTube-csatornákra, ahol valóban gyermekeknek való videók találhatók!

Ami az egyéb digitális biztonságot illeti:

  • Fedezzétek fel együtt az internet világát a gyerkőcöd korának megfelelő mértékben, és közben mondd el, mi az, amit nem szabad (pl.: személyes adatokat megadni)! Így sok szituációban ott vagy vele, és megmutathatod, mit hogyan lehet csinálni.
  • Emlékeztesd, hogy nem minden igaz, ami az interneten van, és nem minden online ismerőse a barátja!
  • Feltétlenül kérd meg, hogy ha bármi szokatlant érzékel, esetleg valaki idegen kér tőle valamit, szóljon neked róla, és ne fogadjon szót idegeneknek se a való életben, se az online térben. Bátran mondhat nemet és kérhet segítséget.
  • Érdeklődj rendszeresen az online tevékenysége felől!
  • A kütyühasználat színtere ne a gyerekszoba legyen, hanem valahol, ahol szem előtt van, és fél szemmel és füllel mindig figyelhetsz rá!
  • Használj szűrőprogramot és gyerekzárat az okoseszközökön!
  • Tarts mértéket! Napi 1 óra kütyühasználat után ideje más tevékenység után néznie a lurkónak. A túlzásba vitt internet- és kütyühasználat elszigetelheti a gyereket, beszűkítheti az érdeklődését, rövidlátást eredményezhet, valamint a kevesebb mozgás és friss levegő miatt a testi fejlődését is lassíthatja. Már 40 perccel több szabadban töltött idő is jelentős védelem a rövidlátás kialakulása ellen.

 

Azt azért ne felejtsd el, hogy a közös meseolvasást nem tudja helyettesíteni a YouTube, sem a bárhol máshol látott rajzfilmek. Ráadásul ha szeretnénk a mesés kalandok világába kalauzolni a gyerkőcöt úgy, hogy 100%-ban védve van a káros tartalmaktól, miközben a mesék pozitív hatásait is kiaknázzuk, csak kapjunk elő egy mesekönyvet vagy a diavetítőt az egyik kedvenc diafilmmel! Nem bánod meg, szuper közös élmény lesz!


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!