Magyar English


Hogyan eddzük a gyerekek memóriáját?

- Blog

Nap mint nap több ezer információval találkozunk, ezért agyunk szelektál, és kiválogatja, hogy mi az, ami számára fontos és érdekes, és csak azt tárolja el hosszabb vagy rövidebb ideig. A tárolóképessége szerencsére gyakorlással és rendszeres használattal növelhető, a memóriafejlesztés pedig segíti gyermekünk iskolai teljesítményét, illetve mindennapi boldogulását egész élete során.

Miért fontos a memóriafejlesztés?

A memória kapacitása csak részben egyéni adottság, amely éppúgy fejleszthető – fiatal felnőttkorig –, mint az izom, amit sporttal tudunk egyre jobb formába hozni. A memóriafejlesztés és -karbantartás is sok gyakorlást igényel, de speciális feladatokkal és rendszeres használattal sokkal hatékonyabban tud az agyunk működni. Márpedig az iskolában is többek között ezen áll vagy bukik, hogy gyermekünk meg tudja-e állni a helyét. Gondoljunk csak bele, a tanító néni szóbeli utasításait is meg kell tudnia jegyezni a nebulónak. Sajnos sokszor a kisdiákok nem azért nem teljesítenek jól egy feladatot, mert nem lennének képesek rá, hanem mert nem tudják megjegyezni az összetettebb utasítást, és így a megoldásuk is hibás. Memória kérdése a feladatok és a tananyag megjegyzése, az új ismeretek és emlékek megőrzése, valamint későbbi életünkben is fontos szerepe van annak, meg tudunk-e jegyezni valamit. Éppen ezért fontos, hogy időben fektessünk energiát a kicsik memóriafejlesztésébe, hogy több ismeret férjen el a fejecskéjükben.

Milyen játékokkal és eszközökkel fejleszthetjük a gyerek memóriáját?

Talán a legelső és legnépszerűbb módszer, ami mindenkinek az eszébe jut: a memóriajáték. Miért telitalálat a memóriajáték?

  • Kellemesen szórakoztat és fejleszt egyszerre,
  • egyedül és társasággal is remek elfoglaltság, valamint
  • a kicsik és nagyok is szívesen játszanak vele.

Rengeteg mese elevenedik meg memóriakártya formájában, például a Jégvarázs, a Kisvakond, a Kis kedvencek titkos élete, a különböző Disney hercegnők, a Jégkorszak, Verdák, Hupikék törpikék, Némó nyomában, Dínó Tesó, Minnie egér és Repcsik, de akár állatkölykös vagy babáknak való memóriajátékot is választhatunk.

A gyerekek memóriáját javítja az is, ha sok kis mondókát, éneket és verset mondunk és tanulunk velük együtt. Ezek ráadásul a ritmusérzéket is fejlesztik, a közös mondókázás és éneklés pedig erősíti az anya-gyermek kapcsolatot. Nyugodtan szórakoztassuk a kisbabákat is mondókákkal, mert már ebben a korban is pozitív hatással vannak rájuk. A nagyobbacskákkal már szóláncot is játszhatunk, itt több szabályból is választhatunk az alapján, hogy könnyebb vagy nehezebb verzióval tennénk-e próbára a gyerekek elméjét.

Tanuláskor hasznos lehet néhány extra memóriafrissítő trükkel élni. Például a szövegkiemelők és színes ceruzák segítenek a fontosabb részek könnyebb felidézésében, mivel az élénk színekre jobban odafigyel az agy. Fontos a megfelelő hidratáltság is, ezért tanulás közben jót tesz, ha ügyelünk a folyadékpótlásra. A Hangszál szívószálak ebből a szempontból duplán hasznosak, hiszen úgy veszik rá a gyerekeket az ivásra, hogy jó kedvük is lesz tőle. Ez a kis vidámság röpke felüdülés az agynak, ami után jobban tudnak figyelni. Mindig segít, ha valamilyen érdekes újdonsághoz vagy egyszerre több érzékszervhez tudják társítani az emléket a kicsik. Ezért is hatékony az élményalapú oktatás, ahol a diákok kipróbálhatják, átélhetik, megvizsgálhatják, tapinthatják, ízlelhetik, szagolhatják vagy lerajzolhatják azt, amiről éppen tanulnak. A 4M márka tudományos játékai ebben nyújtanak óriási segítséget, hiszen izgalmassá teszik az iskolában sokszor unalmasnak tűnő tananyagot, és a kisgyerekek saját kísérletekkel fedezhetik fel világunk működését: például kristályt növeszthetnek, működő robotokat és napelemes autót építhetnek, vagy időjárásfigyelő állomást hozhatnak létre. A koncentráció azonban nem tartható fenn huzamosabb ideig, még felnőttek esetében sem, ezért 45 percenként legalább 10-15 perc szünet kell ahhoz, hogy egy gyerek ismét fogékony legyen a tanulásra. A gyakori szellőztetés és a szabadban eltöltött idő segít, hogy megfelelő mennyiségű oxigén jusson a szervezetébe. Ezeken felül a rendszeres sport, a napi 8 óra pihentető alvás és a vitamindús táplálkozás segíti a normál agyműködést és a memóriafejlesztést.


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!