Magyar English


Gyerekszoba berendezése: Játék tárolás okosan

- Blog

A gyerekszoba berendezése nem könnyű téma. A legtöbb szülőnek már a gyerekszoba szó hallatán is a rendetlenség és a szanaszét heverő játékok jutnak eszébe. Nehéz bevezetni a rendszert a gyerkőcök életébe, azonban nem lehetetlen!

De milyen praktikus berendezéssel teheted könnyebbé a rendszerezést? Mennyi játék kell egy gyerekszobába, és hogyan rendszerezheted őket? Gyerekszoba ötletek következnek!

 

Gyerekszoba berendezése – Ezekre figyelj!

A gyerekszoba berendezése nem kell, hogy fejfájást okozzon! Lehet kifejezetten jó élmény is. A végeredmény pedig egy esztétikus és rendezett szoba, egy igazi gyerekparadicsom, ami a megfelelő bútorokkal és dekorációval még a családi házban kialakított lakberendezési stílushoz is passzolhat!

De milyen egy igazán praktikus gyerekszoba berendezés?

A titok nyitja az okos helykihasználás és a rengeteg tárolóhely megteremtése. Mielőtt belevágsz, érdemes megállni egy pillanatra, és alaposan végiggondolni, hogy milyen tárgyaknak kell helyet teremteni. 

A legtöbb gyerekszobában számos mesekönyv, iskolaszerek, sportszerek és olyan kreatív eszközök, mint a festék és a gyurma „foglalják a helyet”, de persze a legnagyobb fejtörést a játékok rendszerezése okozza.

Azonban a következők betartásával egy egészen kicsi gyerekszoba is rendezett és kényelmes élettér lehet a gyerkőcök számára!

gyerekszoba játék tárolás

 

Mennyi játék kell egy gyerekszobába? – Szobai játékok gyerekeknek

A gyerekszoba játék tárolás fronton gyakran elesik, azonban ennek sokszor egyszerűen az az oka, hogy túl sok játékkal halmozod el csemetédet. A kevesebb játék kisebb káoszhoz vezet, ezért érdemes inkább a minőségre törekedni a mennyiség helyett.

Ez az elv azonban nemcsak a gyerekszoba rendszerezés szempontjából fontos. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás a következő kérdésekre kereste a választ:

  • Hogyan játszanak a gyerekek, ha legalább 16 játék van előttük? 
  • És mi történik akkor, ha csak 4?

Az eredmény azt mutatta, hogy amikor sok játék volt egyszerre a gyerkőcök közelében, nem merültek el egyikben sem igazán, ezáltal nem használták kreativitásukat, és figyelmüket sem összpontosították. Ezzel szemben, amikor csak kevés készlet vette körül a gyermekeket, sokkal hosszabban és elmélyültebben játszottak, ráadásul egy-egy darabot többféleképpen is felhasználtak, ezáltal a kreativitásra is ösztönözve voltak. 

Attól függetlenül, hogy mennyi játék gazdagítja a gyerekszobát, összeszedtünk néhány ötletet, amelyekkel segítheted a gyerekszoba rendszerezés folyamatát. Ha érdekelnek a gyerekszoba tippek, olvass tovább!

 

Nehéz a játékok rendszerezése? - Íme a legjobb gyerekszoba tippek!

1. Tárold a játékokat dobozokban vagy szekrényben!

Annak érdekében, hogy minőségi időt tudjon tölteni gyermeked egy-egy játékkal, ne legyen előtte több darab, csak az, amivel éppen játszik, így megakadályozhatod, hogy elvesszen figyelme a sok játék között. Az éppen kiválasztott készlet pedig maximálisan be tudja tölteni a funkcióját anélkül, hogy gyermeked máshova koncentrálna.

2. A mennyiség helyett a minőségre fordíts figyelmet!

Ha tudatosan elpakolod gyermeked játékait dobozokba vagy a szekrénybe, az sem jelent gondot, ha sok van belőlük, de ha választás elé kerülsz, akkor inkább azt tartsd szem előtt, hogy a kicsit drágább, ámde hasznos ajándékot válaszd ki gyermekednek.

Tipp: Egy építőjáték vagy gyöngyvasaló készlet hosszú évekig fejleszti gyermeked készségeit.

Ezáltal elkerülöd, hogy felhalmozódjanak olyan játékok, amik pár órás elfoglaltságot nyújtanak, ugyanakkor egy jól megválasztott darabbal nagyon sokat segítesz a készségek fejlesztésében is.

3. Karácsony, születésnap, jeles alkalom? Kérj hasznos ajándékokat gyermekednek!

Jeles alkalom elé néztek, és gyermeked az ünnepeltek között van? Kérd meg illedelmesen a nagyszülőket, rokonokat, vendégeket, hogy olyan játékkal lepjék meg a család apró tagját, ami hosszú távon is hasznos számára, esetleg válasszátok ki együtt. 

Tipp: Igaz, hogy egy logikai-oktató társasjáték vagy más tudományos játék a drágább kategóriába esik, de a kicsik hosszú távon élvezhetik őket.

Amennyiben azt szeretnéd, hogy csak néhány játék kerüljön ajándékdobozokba, szabd meg magadnak és a rokonságnak is, hogy maximum hány darabot kapjon a kicsi.

 

A gyerekszoba berendezése és a játékok rendszerezése távolról igazi mumusnak tűnhet, azonban néhány okos praktikával elkerülheted, hogy káosz alakuljon ki a családi házban. Ha átgondolod, hogy milyen tárgyaknak kell tárolót biztosítanod, és nem halmozod el a kicsiket feleslegesen sok holmival, a gyerekszoba rendszerezés sokkal egyszerűbb lesz, mint hinnénk!


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!