Magyar English


Föld napja programok 2023-ban: tippek és ötletek

- Blog

A környezetvédelem és a fenntarthatóság napjaink központi témája, ezért fontos, hogy a gyerekeket is megismertessük ezekkel a kérdésekkel, amire tökéletes apropó a Föld napja. De mi a jelentősége ennek a kitüntetett napnak és hogyan segít a gyerekek fejlesztésében? Melyek a legjobb Föld napja programok? Ebből a cikkből kiderül.

Melyik napon van a Föld napja és miért fontos?

Bár a Föld napja mozgalom 1970-ben indult, Magyarországon csak 1990-ben került sor az első ilyen napra és azóta minden évben, április 22-én tartjuk.  A Föld napja tulajdonképpen nem más, mint egy ünnep, melynek lényege, hogy tiszteletet és nyitottságot mutassunk a környezetvédelmi mozgalmak és újítások felé.

Ezen a jeles napon a középpontban bolygónk védelme áll és ennek fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Mivel az egyik legkomolyabb célkitűzés, hogy a Föld erőforrásai a következő generációk számára is elérhetők legyenek, a környezetvédelem gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt olyan téma, amivel érdemes foglalkozni.

Épp emiatt a Föld napja gyerekeknek is szól, akik ezen a különleges napon játékos módszerek segítségével ismerhetik meg a természet kincseit és a jobbnál jobb Föld napja programok során gyarapíthatják a környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukat.

Melyek a legjobb Föld napja programok?

A Föld napja kitüntetett figyelmet kap az oktatási intézmények életében. A legtöbb iskola és óvoda ilyenkor edukációs napot tart a gyermekeknek, amely során játékokkal és egyéb szórakoztató tevékenységekkel teszik vonzóvá és izgalmassá a környezetvédelmet a kicsik számára.

A Föld napja remek alkalom arra, hogy a pedagógusok és a szülők megtanítsák a gyerekeknek, hogy milyen fontos problémák léteznek (pl. környezetszennyezés) és hogy mit lehet tenni ellenük (pl. szelektív hulladékgyűjtés).

Az óvodapedagógusok és a tanítók mellett mi is szánjunk időt a gyerekekre és foglalkozzunk együtt bolygónk védelmével kapcsolatos témákkal! Számos helyen kerülnek megrendezésre kiváló Föld napja programok, amelyek az egész család számára szórakoztatók és informatívak.

Természetesen nem muszáj nagy eseményen részt venni; választhatunk családias hangulatú rendezvényeket vagy kitalálhatunk saját programokat is! Ehhez hoztunk néhány ötletet:

Menjetek el közösen vásárolni! – Válasszátok ki együtt a környezetre káros és a fenntartható árucikkeket! Térjetek ki a csomagolóanyagok felesleges használatára és a nagy kiszerelésű termékek előnyére!

Közlekedjetek környezettudatosan! – Tegyétek el az autó kulcsát a fiókba és pattanjatok fel a villamosra vagy a biciklire! Beszéljétek át, hogy miért hasznos a tömegközlekedés és milyen károkat okoz az autók által kibocsátott szén-dioxid!

Menjetek ki a természetbe és játszatok növényfelismerős játékot vagy ültessetek palántákat! – Keressetek egy faültetős programot a környéken és csatlakozzatok! Ezt követően a Brainbox természetismereti társasjátékokkal nagyszerű Föld napja kvízt rendezhettek otthon.

Szedjetek szemetet és válogassátok szét szelektíven! – Beszéljétek át a szelektív hulladékgyűjtés funkcióit, a szelektív kukák színeit és a műanyag hulladék újrahasznosításának fontosságát!

Nézzetek filmet és olvassatok! – Válasszatok egy tanulságos mesefilmet (pl. Wall-e), vagy merüljetek el a témában egy színes, érdekesen illusztrált könyv segítségével!


környezetvédelem gyerekeknek


Föld napja gyerekeknek - kreatív ötletek

Bármilyen témáról legyen is szó, a kreatív játékok mindig kiváló segítséget nyújtanak a gyerekek edukálásában. Szerencsére nem kell sokáig keresgélnünk, ha azt szeretnénk, hogy a családi Föld napja programok kreatívak és játékosak legyenek.

Rendkívül népszerűek az úgynevezett DIY (Do it yourself), magyarul csináld magad játékok, amelyek egyik legnagyobb előnye, hogy a környezetvédelem gyerekeknek játékos alkotás keretein belül válik érdekessé és fontossá.

Kreatív ötletek gyerekeknek:

Készítsetek pet palackból, vagy öblítős flakonból tároló edényeket! Mindössze olló, ragasztó és papír kell hozzá, az elkészült alkotásokat pedig vicces, színes figurákkal, mintákkal díszíthetjük.

Akár több hétre is leköti a gyerekek figyelmét, ha magokat vetünk és palántát nevelünk otthon. Műanyag helyett használjunk papír tojástartót és tegyünk alá egy tálcát, hátha az öntözés során elázik a papír.

Műanyag kupak minden háztartásban fellelhető. Gyűjtsük ezeket pár napig, vagy hétig és készítsünk belőle mókás figurákat! Így a műanyaghulladékból saját készítésű játék lesz.

Ha felszerelést kerestek a kreatív feladatokhoz akkor látogassatok el a webáruházunkba, ahol kifestők, rengeteg papír, írószer és más kreatív eszköz és játék közül választhattok!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!