Magyar English


Figyelem fejlesztő játékok gyerekeknek

- Blog

A koncentráció fejlesztése már egészen kicsi gyerekkorban is rendkívül fontos feladata a szülőknek. A mai gyerekek szüleire ez hatványozottan igaz, ugyanis az okoseszközök használata és a háttérzajként duruzsoló TV csak tovább nehezítik a gyerekek helyzetét.

Mivel a figyelemre való képesség rövid- és hosszú távon is hasznos, fejlesztésére érdemes tudatosan nagy hangsúlyt fektetni. Azonban fontos, hogy egy-egy fejlesztő gyakorlat ne legyen kényszer a gyermek számára, hiszen „a sikerhez vezető út jó kedvvel van kikövezve”, ha a kicsi számára élvezetes a gyakorlás, könnyebben megy végbe a fejlődés is.

Az auditív (Hallási-) és vizuális figyelem fejlesztése más-más figyelem fejlesztő játékok segítségével lesz sikeres. Cikkünkben összeszedtünk mindent, amit ezekről tudnod kell – Figyelem fejlesztése otthon.

Figyelem tanulás – Miért fontos?

Nem figyel a gyerek, tehát rossz? Rengeteg tévhit él köztünk a figyelemmel – vagy éppen annak hiányával, zavarával – kapcsolatban. Pedig a figyelmünkre is rengeteg külső- és belső tényező van hatással, ráadásul a figyelemnek is különböző típusai léteznek. Nézzük, melyek ezek!

  • Automatikus
  • Spontán (akaratlan)
  • Szándékos (akaratlagos)
  • Kitartó figyelem (éberség)

Ezek a figyelem típusok fokozatosan, egymásra épülve fejlődnek ki és erősödnek meg, és némelyik, pl. a kitartó figyelem, azaz az éberség gyakran felnőtt korban is gondot okoz. Bár a felnőttek esetében sincs minden veszve, a figyelem 10 éves korig fejleszthető a leghatékonyabban, és minél idősebb valaki, annál nehezebb és hosszabb ez a folyamat.

A koncentráció fejlesztése óvodáskorban a leghatékonyabb, ugyanis a gyerekek ebben a korban a környezetükből érkező információk feldolgozásával ismerik meg a világot. Ez az az életszakasz, amikor a spontán figyelem szándékossá alakul. Ebben a folyamatban segítenek a különféle figyelemfejlesztő játékok óvodásoknak.

Az iskolában a szándékos (vagy akaratlagos) figyelem már nélkülözhetetlen lesz számukra, hiszen ez a képesség elengedhetetlen az önálló tanuláshoz, a verstanuláshoz, a szövegértéshez, a különbségek kereséséhez, vagy akár a nyelvtanuláshoz.

A kitartó figyelem, vagyis az éberség elsajátítása már sokkal nehezebb és hosszabb folyamat, azonban a későbbi tanulmányaik során és a munkában egyaránt nagy szükség lesz rá. Figyelem fejlesztő játékok segítségével könnyebb a figyelem tanulás!

figyelem fejlesztése otthon


Vizuális figyelem fejlesztése játékosan

A figyelem nem csupán típusok, hanem területek szerint is megkülönböztethető: van auditív és vizuális figyelem, és egyáltalán nem valószínű, hogy mind a kettő területen ugyanolyan erősek vagyunk. Egyes gyerekeknél a vizuális figyelem dominál, ők tipikusan azok, akiknek a dolgok megértéséhez és megtanulásához nem elég, ha valami elhangzik órán, látniuk is kell azt.

A vizuális figyelem fejlesztése jobbnál jobb figyelem fejlesztő játékok segítségével hatékony és szórakoztató lesz!

  • A memóriakártya a memória fejlesztése során is fontos szereplő, de a figyelem fejlesztő játékok között is remekel.
  • A kártyajátékok kiválóan támogatják az észlelés fejlődését, például azzal, hogy azonos színű vagy mintájú lapokat kell tenni egymásra.
  • Az építőkocka is népszerű játék, az építés mellett remek gyakorlat, ha szín vagy forma szerint kell szétválogatni az elemeket.
  • Ki ne emlékezne rá, milyen kihívás tud lenni egy puzzle, és milyen büszkeséggel tölt el egy bonyolultabb kép összerakása?
  • A legkisebbeknek válasszatok készségfejlesztő bébijáték kínálatunkból! A kifejezetten babáknak készített minőségi játékok biztonságosak, és az optimális ingerek révén fejlesztik a kicsik agyát és képességeit.
  • A társasjáték sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen egyszerre edzi a megfigyelést, a kézügyességet és a logikát, ráadásul remekül szórakoztatja a kicsiket.


Hallás és észlelés: Figyelemfejlesztő feladatok

Onnan lehet észre venni, hogy a hallási- vagy auditív figyelem erős valakinél, hogy gond nélkül képes akár egyszeri meghallgatás után is megjegyezni információkat vagy éppen dallamokat. Azoknak a gyerekeknek, akiknek ez nem az erőssége, az auditív figyelem fejlesztésére is remek figyelemfejlesztő feladatok és játékok léteznek:

  • Egy mesekönyv és napi 10 perc meseolvasás máris rengeteget segíthet! A hallott – és nem látott – mesénél figyelnie kell a csemetének a történet részleteire, cserébe pedig egy varázslatos világban találhatja magát, ami felülmúlhatatlan élmény minden gyerek életében.
  • A hallási figyelem fejlesztésére az egyik legjobb módszer a ritmus utánzás. Nem kell hozzá semmi más, csak néhány gyerek hangszer és már indulhat is a játék!
  • A bumm játékhoz elég egy gumilabda és néhány gyerek. A szabály szerint minden játékos lepattintja egyszer maga elé a labdát, majd mondja a számsor következő számát (pl.: 1,2,3,4…), de öt helyett bummot kell mondani. Kisgyerekek esetén csak egyszerű számsort használjatok, inkább mindig térjetek vissza a számsor elejére, és kezdjétek újra.
  • Izgalmas gyakorlat a hangok vagy zenék mielőbbi felismerése, esetleg a szólánc, melyekből játékos versenyt csinálhatsz.


További tippek: Figyelem fejlesztése mozgással és egyéb módszerekkel

A figyelem tanulást sok külső tényező is befolyásolja, amiken szerencsére könnyedén változtathatunk. Nézzük, milyen egyéb módszerek segítségével fejleszthető a figyelem!

Figyelem fejlesztése mozgással: Egy kisgyereknek óriási a mozgásigénye. Ennek az igénynek a kielégítetlensége nyugtalanná teheti a kicsit, ami megzavarja a figyelmében is. Gondoskodj róla, hogy a kicsi mozogjon eleget!

Oxigén: Az agy megfelelő oxigénellátása javítja a kognitív képességeket is. Épp ezért szellőztess gyakran és legyen a gyermek sokat a friss levegőn!

Alvás: A megfelelő mennyiségű és megfelelő minőségű alvás rengeteget segít a mentális állapot javításában, ezért fontos, hogy a kicsik mindig kipihentek legyenek!

Egészséges étrend: A különböző vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok és a sok zöldség, gyümölcs fogyasztása is segíti a koncentrációs készséget.

Omega-3 zsírsav: Az Omega-3 zsírsav bizonyítottan csökkenti a figyelmetlenséget és az esetleges hiperaktivitást.

Kevés cukor: Kerüld a cukros élelmiszereket, üdítőket! Ezek szükségtelenül felpörgetik a gyereket, ami rossz hatással van a figyelemre is.

Megfelelő folyadékbevitel: A kellő mennyiségű folyadék jót tesz az agyműködésnek. Fontos, hogy a kicsi cukros italok helyett tiszta víz, cukrozatlan tea vagy frissen préselt gyümölcslé formájában vigye be a szervezetébe!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!