Magyar English


Fejlesztő játékok babáknak - ezeket ajánljuk

- Blog

A gyermeki lét másból sem áll, mint folyamatos tanulásból és felfedezésből. A kicsik az első három évben fejlődnek a legintenzívebben, amihez a szülők - többek közt - fejlesztő babajátékok segítségével járulhatnak hozzá. 

Azonban több szempontot is figyelembe kell venni, fontos, hogy ne csak cuki, hanem hasznos is legyen.

 

Babajáték szülői szemmel

Az első és legfontosabb szempont a biztonság. Paradox módon minél kisebb egy baba, annál nagyobb játék való neki, így könnyen meg tudja fogni és nem fogja lenyelni. Ez utóbbi okból a felvarrt gombok, és más olyan kis díszítőelemek sem tanácsosak, amik leszakadhatnak a játékról.

Több okból is fontos szem előtt tartani az ajánlott korhatárt: a biztonsági szempontok mellett az is számít, hogy ezek a játékok babáknak se legyenek túl bonyolultak, könnyen örömüket leljék benne a kicsik.

Tanács: engedjük kibontakozni a kreativitást! Hadd tapasztalja meg a játék használatát, felügyelet mellett természetesen. Folyamatosan interaktáljunk a babával!

 

Hol kezdjünk neki? Babajátékok 0-6 hónapos korig

Az első időszakban a kisbaba ideje nagy részét az ágyban fekve, vagy ölben tölti. Érdemes ezt figyelembe venni a bébijátékok kiválasztásakor is. 

Ebben az időszakban az érzékelés fejlesztése a legfontosabb feladatunk: a színek, a formák és a hangok által.

A baba a folyamatos tapogatással, markolászással ösztönösen fejleszti a saját finommotorikus készségeit, amit mi szülőként néhány pihe-puha textil bébijáték segítségével támogathatunk a legjobban.

 

Babajátékok 6 hónapos kortól

A játszószőnyeg egy igazán hasznos játék babáknak, ugyanis segít a színek és formák elmélyítésében, emellett fontos szerepet játszik az asszociatív készségek fejlesztésében is. 

Ebben a korban válik igazán fontossá a szem-kéz koordináció fejlesztése is, amiben a szülőknek hatalmas segítség lehet egy örök klasszikus, a formakereső játék.

Szintén szuper, igazi interaktív játékok babáknak - és ebben a korban fejtik ki igazán fejlesztő hatásukat - az interaktív plüssök, mint például amilyen a tanulj velem elefánt plüss is.

Egy ilyen játék nem csak szórakoztatja, de tanítja is a kisgyermeket, aki akár barátjaként is megszeretheti a játékot. Fontos szerepet játszik a szociális készségek, például az empátia fejlesztésében.

 

Játék a kádban: vízi babajátékok

Tegyük játékká a fürdést! Akár már 9 hónapos kortól érdemes megismertetni a gyerekeket a vízi babajátékokkal. Nem csak vízzel, hanem színes, jópofa játékokkal is megtölthetjük a kádat, ami egészen biztosan tetszeni fog a babának. 

Egy tengeralattjáró játék vagy egy kishajó, esetleg egy aranyos gumikacsa vagy halacska lesz a kedvence? Nem tudjuk, de valamelyik biztosan!

Forrás: Canva

Otthoni fejlesztő játékok babáknak

Azok a játékok, melyekhez nem kell semmi, csak a szülő, a kisbabája és némi fantázia, erősítik még jobban a szülő-gyerek köteléket.

Az első hetekben kiváló szórakozást biztosít a pocakfújás, és mindenkinek jóleső perceket ad a babamasszázs.

1-3 hónapos korig biztosan leköti a babák figyelmét, ha ujjbábokat készítünk, és azokkal bábozunk nekik. A fizikai fejlődésüket pedig batornával tudjuk támogatni.

4-6 hónaposan fokozatosan megkezdődhet a természet felfedezése és rengeteg nevetést okozhat az utánozós játék, majd 6-9 hónaposan felválthatja a mutogatós mondóka és megkezdődhet az ismerkedés az állatokkal.

9-12 hónapos korban már sokkal inkább kinyílik a világ. Sokasodnak az izgalmas játékok gyerekeknek, amelyek közül a legnépszerűbb a babahinta, de érdemes kipróbálni a házi sátor készítést is!

 

Címlapkép: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!