Magyar English


Ezeket a készségeket fejleszti a rajzolás gyerekeknek

- Blog

A rajzolás az egyik legjobb fejlesztő foglalkozás a gyerekek számára. Amellett, hogy számos, bizonyítottan pozitív hatása van a fejlődésre, nagyon jó elfoglaltság, amit már egészen kis korban el lehet kezdeni.

De pontosan milyen fejlesztő hatása van a rajzolásnak? Mikortól érdemes elkezdeni próbálkozni vele és hogyan taníthatjuk rajzolni a gyerekeket? A következő cikkben ilyen, és ezekhez hasonló kérdéseket járunk körül, és ötleteket is adunk, amelyekkel még jobb élmény lesz a rajzolás!

A rajzolás fejlesztő hatása

A rajzolás fejlesztő hatása számos területen megmutatkozik, ezért több okból is érdemes megszerettetni a gyerekekkel ezt a szuper elfoglaltságot! De miért is olyan jó a rajzolás gyerekeknek?

A festés, a rajzolás és tulajdonképpen bármilyen alkotás beindítja a jobb agyfélteke működését és segít megalapozni a nyitott gondolkodást, fejleszti a gyerekek kreativitását, segíti az önkifejezés különböző módjainak megismerését és elsajátítását, valamint segít az élmények feldolgozásában és a feszültség oldásában is.

A rajzolás a finommotoros készségeket is fejleszti. A ceruzák és ecsetek használata során erősödnek a kézizmok, fejlődnek az ízületek és összehangolódik a szem-kéz koordináció. Ezek a készségek kiválóan megalapozzák az írástanulást, amiből a gyerekeknek sok hasznuk fog még származni!

Amellett, hogy a rajz fejlesztő gyerekeknek, a felnőttek számára kiváló eszköz, hogy monitorozzuk a gyermekek értelmi fejlődését és aktuális lelki állapotát. A rajzokon keresztül könnyebben megismerhetjük az érzéseit; sok mindent le tudunk szűrni például abból, hogy milyen színeket használ, vagy hogy milyen gyakran rajzol negatív töltetű dolgokat (pl. Halált, árvizet stb.).

Rajzkészség fejlesztése óvodáskorban: mikor érdemes elkezdeni?

A rajzolás gyerekeknek már az óvodában rengeteg téren hoz fejlődést. A rajzkészség fejlesztése óvodáskorban különösen fontos. De mikortól lehet elkezdeni?

A kicsik automatikusan, és általában már egészen korán elkezdenek érdeklődni a kréták, és a festés iránt. Ha egy óvodáskorú gyermek nem szeret rajzolni érdemes odafigyelni, ugyanis a rajzolás iránti érdeklődés hiánya különböző problémákra (pl. az idegrendszer éretlensége és diszharmonikus működése) utalhat.

 

3-4 éves kor

A rajzkészség fejlesztése óvodáskorban elkezdhető, sőt fontos, hogy a kicsik már 3-4 éves korban megismerkedjenek egyes technikákkal. A korai időszakban főként az ujjal való festés, a krétával és ceruzával való firkálgatás van előtérben, amin keresztül a gyerekek megismerik az alkotás örömét.

Ebben a korban a kicsik még csak pacákat és firkákat képesek „rajzolni”, ami teljesen normális ezen az érettségi szinten. Ezért ne várjuk, hogy pálcika figurákat rajzoljon és érjük be könnyű rajz ötletek kipróbálásával!

A kicsik ebben az életszakaszban ismerkednek meg a színezéssel is. Elkezdik gyakorolni, hogy hogyan maradjanak a vonalon belül, ami a szabálykövetés szimbóluma, a szabályok betartására ösztönzi őket.

Nem baj ha nem tökéletes! Fontos észben tartani, hogy a gyermekek koordinációs készségei ebben a korban még nem olyan fejlettek, ezért ne tegyük túl magasra az elvárásokat.

 

5-6 éves kor

Az óvoda vége felé, az iskolakezdés előtti időszakban a gyerekek elkezdenek már egészen felismerhető formákat, pálcika embereket, állatokat rajzolni. Ekkorra már az óvodai foglalkozásokon is sokkal tudatosabban fordítanak figyelmet a készségfejlesztésre és a legtöbb gyerek szeret rajzolni, jól leköti őket ez az elfoglaltság.

Ha a rajzolás iránti érdeklődés hiányát tapasztaljuk és azt vesszük észre, hogy a rajzolási készségek fejlődése elmaradozik, az mindenképpen intő jel, ami akár valamilyen részképesség zavarra is utalhat. Ebben az esetben érdemes fejlesztőpedagógus segítségét kérni!

rajzkészség fejlesztése óvodáskorban


Hogyan tanítsuk rajzolni a gyereket?

Bár a legtöbb gyerek szeret rajzolni, néha nem árt egy kis biztatás. De hogyan tanítsuk rajzolni a gyereket?

Íme néhány ötlet, amelyek segítségével motiválhatjuk őket az alkotásra és amelyek segíthetnek a gyakorlásban!

Közös rajzolás: Együtt minden könnyebb. Ha nehezen megy egyedül, támogassuk őket közös rajzolással!

Rajzszakkör: Az óvodákban, iskolákban és más intézményekben is működnek rajzszakkörök, ahová elvihetjük a kicsiket. Itt különböző izgalmas feladatokat kapnak és olyan technikákkal ismerkedhetnek meg, mint a festés vagy a krétával való rajzolás.

Bátorítás: Minden gyerek számára rendkívül motiváló a szülői dicséret, ezért fontos, hogy szóban is támogassuk, biztassuk őket!

Inspiráló, kreatív környezet: A gyerekek folyton utánozzák egymást és a felnőtteket, és ebből adódóan jól lehet őket motiválni, ha megteremtjük számukra az inspiráló környezetet.

Izgalmas rajzeszközök: A kicsik számára az otthoni rajzolást még vonzóbbá tehetjük különböző izgalmas rajzeszközök és egy rajztábla segítségével.

Mit fejleszt a színezés?

A színezés a rajzoláshoz hasonlóan számos pozitív tulajdonsággal bír. Amellett, hogy fejleszti a finommotoros készségeket, a szem-kéz koordinációt, a térbeli tájékozódást, még az érzelmek feldolgozásában és a napi események megélésében is szerepet játszik.

A kifestő használata a következő területeken aktiválja a gyermeket:

  • önmegvalósítási szándék
  • pszichológiai biztonság
  • kereten kívüli gondolkodás
  • pozitív énkép
  • magabiztosság
  • szabad személyiség

Ha a rajzoláshoz írószer és más kreatív eszközök beszerzését tervezed, látogass el webáruházunkba!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!