Magyar English


Fejleszd gyermeked készségeit rajzolással és színezéssel!

- Blog

A rajzolás és színezés kortól függetlenül szórakoztató program, ami fejleszti a kreativitást, finommotorikát, segít a szorongás kezelésében, és az önkifejezés fontos eszköze is. Bojti Andrea gyermekpszichológus segítségével összeszedtük a fontosabb tudnivalókat a fejlesztőtevékenység kapcsán. Olvasd el blogbejegyzésünket, és tedd lehetővé gyermeked számára, hogy minél többször színes ceruzákat vagy ecsetet ragadjon!

 

Mit fejleszt a rajzolás és színezés?

A rajzolás és színezés számos módon fejleszti gyermeked képességeit. Segíti a finommotorikus fejlődést és a szem-kéz koordinációt, a térbeli tájékozódást, sőt az érzelmek feldolgozásában, a napi események megélésében is szerepet játszik. Sokszor a rajzolás eszköz a feszültség levezetésére és az ellazulásra is egy gyermek számára. Ez a jelenség kamaszoknál is megfigyelhető: szeretnek grafittal skiccelni, portrékat készíteni, taggeket, graffitiket (papírra) alkotni - mondta el Bojti Andrea gyermekpszichológus.

Elő a kreativitással!

A rajzolás és színezés nagyban hozzájárul a kreativitás fejlődéséhez is, ezáltal a következő területeken aktiválja gyermekedet:

  • önmegvalósítás szándék
  • pszichológiai biztonság
  • kereten kívüli gondolkodás
  • pozitív énkép
  • magabiztosság
  • szabad személyiség

A kreatív gondolkodás és fantáziálás kifejezetten fontos a gyermekek személyiségfejlődése szempontjából, hiszen amit átélnek képzeletben, az segíti őket a való világban kialakult hasonló szituációk megoldásában is.

Fotó: Kinedu

 

Így szerettesd meg a rajzolást és színezést gyermekeddel!

Fontos, hogy biztosítsd gyermeked számára a szabad teret az alkotásra. Nem baj, ha előre nyomtatott színezőbe színez, vagy feladatlapra rajzol, de hagyj neki időt a szabad rajzolásra is, hiszen a szabad játékhoz hasonlóan a szabad rajzolás az, ami mind a kognitív készségeket, mind pedig az érzelmi feldolgozást megfelelő módon támogatja. Az előre megrajzolt képek színezése vagy az instrukcióval készített rajzok könnyen inkább teljesítményszorongást okozhatnak a gyermekben - fejtette ki a gyermekpszichológus.

 

Rajzfejlődés

Leginkább azzal segítheted gyermeked rajzfejlődését, ha a megfelelő eszközöket választod neki és hagyod kibontakozni. Amikor a kicsi először kezd ismerkedni a ceruzával, azt a felfedezés öröme hajtja, nem a teljesítménymotiváció, ezért nem érdemes még egy 2-3 éves gyermeknél a helyes ceruzafogást erőltetni. Ebben a korban az a legizgalmasabb számára, hogy ő maga hagy nyomot a papíron, így tehát olyan rajzeszközöket szerezz be, amelyekkel könnyebb rajzolni (pl. olajpasztell kréta). 

Később gyermeked spontán rajzait nézegetve meg is kérdezheted őt, hogy mi készült éppen. 3 éves kor körül már beindul a gyermeki fantázia, értelmet nyernek a firkák, megelevenedik a rajz. A formák rajzolását, másolását 3-4 éves korban akkor érdemes tanítani, ha ő is érdeklődik iránta.

5-6 évesen, az iskola előtti időszakban már az óvodai foglalkozások is egyre tudatosabbak a rajzfejlesztés szempontjából. Ebben a korban a legtöbb gyermeket már érdekli a rajzolás, jól motiválhatóak. Ha még sincs így, akkor érdemes elgondolkodni, hogy esetleg valamilyen részképességzavar állhat-e az ellenállás hátterében. A kivizsgálásban gyógypedagógus, pszichológus tud segíteni - mondta el Bojti Andrea.

 

Címlapkép forrása: Depositphotos


Népszerű bejegyzések


Ne maradj le exkluzív tartalmainkról, ajánlatainkról!
Iratkozz fel a hírlevelünkre:
Kövess Facebookon!