Magyar English


Érzelmek kifejezése gyerekeknek – Így segíthetsz!

- Blog

Az érzelmek kifejezése felnőttként sem mindig könnyű feladat, gyerekként pedig még kevésbé van hozzá meg a megfelelő eszköztár. Ezen sokat segíthetsz azzal, hogy hangsúlyt fektetsz gyermeked érzelmi intelligenciájának fejlesztésére. Összeszedtük, milyen módszerek állnak rendelkezésedre!

 

A gyermek érzelmi intelligencia fejlesztése – Ezért fontos!

Gyermeked gyakran forgolódik álmatlanul, kerüli a közösséget, retteg a kudarctól vagy talán sokszor hisztizik, harapdál, rúgkapál? Ezek mind fakadhatnak érzelmi okokból, hiszen még nem tanulta meg, hogyan fejezze ki magát, és miként oldja fel a benne lévő feszültséget, frusztráltságot, boldogságot vagy izgatottságot. Éppen ezért hatványozottan fontos, hogy felismerd a tüneteket, hiszen ez nem dackorszak, és az érzések a későbbiekben minden döntésükre hatással lesznek. 

 

És miért is annyira fontos az érzelmek kifejezése gyerekeknek? Az a gyermek, aki könnyebben veszi az akadályokat, a feladatokra tud koncentrálni a pánikolás helyett, és egyszerűbben fel tudja dolgozni a kudarcélményeket, sikeresebben teljesít mind az iskolában, magánéletben és később a munkájában is. A kellő empátia elsajátításával pedig könnyen beilleszkedik majd bármilyen közösségbe, és a barátkozás is gördülékenyebb lesz majd másokkal.

 

IQ és EQ - Mi a különbség?

Míg az IQ az értelmi intelligenciát jelöli, addig az EQ az érzelmi képesség monogramja. Az érzelmi intelligencia segítségével képessé válunk arra, hogy felismerjük és kifejezzük a saját érzelmeinket, hangulatainkat, illetve hogy a körülöttünk lévő emberek felé is empátiával és megértéssel tudjunk fordulni, ezáltal értsünk szót. Ha a saját érzéseinket jobban megértjük, akkor könnyebben tudunk szót érteni másokkal is, és az indulatainkat is lényegesebben egyszerűbb lesz kezelni, de pozitív társas kapcsolatokat is ki tudunk ezáltal alakítani. Fiatalkorban hatványozottan fontos a gyermek érzelmi intelligencia fejlesztése, hogy jobbá váljon csemetéd ezen a területen, létrejöjjön az önkontroll, és meglegyen felnőttkorára a megfelelő eszköztára.

 

Mikor kezdődik az érzelmek kifejezése gyerekeknél?

A hat alapvető érzelem az öröm, bánat, düh, meglepődés, félelem és undor. Ezekkel már egészen kicsi korban találkozik az ember. Sőt csecsemőkorban is már kifejezik a babák, ekkor ugyan még csak testbeszéddel és arcmimikával. Ebből adódóan már az egészen korai időszakban is támogathatod ebben a gyermekedet, azonban az érzelmek kifejezésének vannak feltételei.

 

Az érzelmek kifejezésének feltételei:

  • gyermeked már tud beszélni,
  • vannak szavai a különböző érzelmekre,
  • felismeri az adott érzelmeit, hogy éppen mit él át,
  • nemcsak ki tudja, hanem ki is akarja fejezni őket (ebben szintén sokat segíthetsz neki azzal, ha bátorítod őt).

 

Ebben segíthetsz a különböző fejlesztő gyakorlatokkal, melyek segítségével megtaníthatod:

  • mik is azok az érzelmek, milyen érzelmek vannak az alapvető érzelmeken túl,
  • mi a neve annak, amit most érez,
  • milyen eszközei vannak az adott érzésnek a kifejezésére,
  • hogyan ismerheti fel, hogy a másik mit érez,
  • hogyan reagáljon rá empatikusan.

 

Nézzük, melyek a legjobb érzelmi intelligencia gyakorlatok gyerekeknek!

A legjobb érzelmi intelligencia gyakorlatok gyerekeknek, érzelmek kifejezése játék nélkül

Mozgásos gyakorlatok:

  • Légzőgyakorlatok
  • Zenére mozgás, táncolás
  • Kiabálós gyakorlatok

Mozgásos játékok, érzelmek kifejezése játékkal, sportszerrel:

  • Futás
  • Labdajátékok
  • Csapatsportok
  • Ugrálókötelezés
  • Biciklizés

 

Érzelmi intelligencia fejlesztő játékok

Jó hírünk van! Az érzelmi intelligencia fejlesztése játékok segítségével igazán gyerekjáték lesz!

 

Érzelmi fejlesztő játékok óvodásoknak

Plüssök: sokszor egyszerűbb a kicsiknek a kedvenc plüssnek elmondani, hogy mi bántja őket, vagy mi okozott nekik örömöt, hogyan és mit éreztek aznap. Ha még nincs meg csemetéd kedvence, a Disney plüssök közül biztosan megtalálod kedvenc mesebeli karakterét!

Babák: babázás közben egy anyuka bőrébe bújhat gyermeked, aki beszélget babájával. Neki sokszor könnyebben ki tudja adni az érzelmeit. A Mattel babák széles választékában biztosan megtalálod az új kedvencet, amivel a gyermek érzelmi intelligencia fejlesztése igazi gyerekjátékké válik.

Szerepjátékok: A szerepjátékok tökéletes érzelmi fejlesztő játékok óvodásoknak, hiszen kontrollált keretek között, más bőrébe bújva egyszerűbb elmondani, hogy mi a baj, és könnyebb megoldásokat találni a helyzetre, ráadásul a dühkezelésben is segít.

érzelmi intelligencia fejlesztő játékok

 

Érzelmi intelligencia fejlesztése az iskolában

  • Érzelmi intelligencia fejlesztő játékok, társasjátékok
  • Pszichológiai játék kártya

 

Így segíthetsz még: Mese érzelmi intelligencia fejlesztésére

Egy másik kiváló megoldás a mese érzelmi intelligencia fejlesztésére. Ehhez pedig nincs másra szükség, csak egy klassz könyvre és egy kis időre! Olvass mesét minél gyakrabban, hiszen eközben születik meg a belső képalkotás képessége, ráadásul a folyamat segít feloldani a szorongást és a félelmeket, és segít értelmezni a valóságot. A mese közben állj meg és beszéld meg gyermekeddel, hogy mit gondol, mit élhetett át a szereplő, és hogy milyen érzelmeket váltott ki belőle a felolvasott tartalom.

 

Az érzelmek kifejezése gyerekeknek egy összetett, azonban nagyon fontos elérendő feladat, amihez a családi közösen töltött minőségi idő, a nyitott beszélgetés az érzelmekről és a megfelelő játékok nélkülözhetetlenek. Így lesz egy kiegyensúlyozott, lelkileg egészséges, boldog gyermeked. 

 

Képek forrása: Depositphotos, Alamy


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!