Magyar English


Erősítsd gyermekedben az empátiát!

- Blog

A gyermeki empátia kialakulásában szülőként fontos szereped van, hiszen mint minden más készség fejlődéséért, ezért is sokat tudsz tenni a példamutatás, beszélgetés és közös játék segítségével. Cikkünkben Bojti Andrea gyermekpszichológus mondja el, miket érdemes erről tudni, olvass tovább!

 

A gyermeki empátia kapcsán fontos tudnivaló, hogy valójában csak 8-9 éves korra alakul ki úgy, hogy már érettnek legyen mondható. Egy kisebb gyermektől még nem várható el igazán mély belátás, hiszen az empátia készsége is egy fejlődési folyamat eredménye. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy nem kellene vele foglalkozni, ne is segítsd gyermeked fejlődését, hiszen a megfelelő példamutatással és sok közös játékkal sokat tehetsz ennek mielőbbi, minél mélyebb kialakulásáért.

 

Az empátia alakulása különböző életszakaszokban

Életkorokra lebontva látható, hogy már az egészen kicsi csecsemők is képesek elsírni magukat, ha az édesanyjuk sír. Ez ilyenkor abból fakad, hogy a baba egyként érzékeli magát az anyukájával, és nem tudja még a saját érzéseit különválasztani.

 

Kisgyermekkorba érve, amikor már beindul a beszédfejlődés, egy idő után a bocsánat szó használata is beépül a szókincsbe. Amikor megkéred a 2 éves kicsit, hogy kérjen elnézést valamiért, akkor egy idő után elkezdi felismerni ezeket a helyzeteket, és ezáltal egyre inkább meg tudja különböztetni a jót és a rosszat egymástól.

 

Később az óvodás korba lépve már sokkal inkább előtérbe kerül az egocentrikus és mágikus gondolkodásmód. Ez azt jelenti, hogy gyermeked magából kiindulva értelmezi a világot. Tehát ha megbánt valakit, akkor ő a maga valóságában rendszerint úgy értelmezi az eseményeket, hogy neki erre minden oka megvolt. Ezért tapasztalhatod azt, hogy csemetéd nem érti, miért kéne neki bocsánatot kérnie, és miért érzi ő megbántva magát, amikor jogosan rászólnak.

 

Hasznos: Fontos a példamutatás! Az empátiás készség fejlesztésében nagyon fontos a példamutatás. Érdemes gyermekednek megmutatni, ti hogyan fejezitek ki a pároddal az együttérzéseteket, aminek lényeges része a negatív érzelmek kimondása, megélése is.

 

Mesével és szerepjátékkal a fejlődésért!

Hatékonyan fejlesztik az empátiát a mesék és a különböző szerepjátékok, hiszen a legtöbb mesében megjelenik a jó és a rossz motívuma, ahol a jó mindig győzedelmeskedik a rosszal szemben. A meséken keresztül gyermeked világába is beépül az elfogadás, és ezzel együtt fejlődik a morális-erkölcsi értékrendje is. A szerepjátékok kapcsán pedig könnyedén előidézhetsz olyan szituációt, amikor fontos az empátiás készség megjelenése, és egyszerűen és hatásos módon el tudod magyarázni móka közben gyermekednek, hogy mi a helyes tennivaló ilyenkor.

 

Tipp: Érdemes a meséket úgy válogatnod, hogy azok leképezzék a gyermekedet aktuálisan érintő kérdéseket, és korban is passzoljon hozzá amennyire csak lehet.

 

Az empátiás készség tehát hosszú évek alatt válik olyan mértékben éretté, mint ahogyan azt a felnőtt társadalom elvárja. Tévedés azt gondolni, hogy a 3 éves gyermek érzéketlen, amikor erővel elveszi a másik játékát, ilyenkor arról van szó, hogy még nem elég érett az empátiás készség teljes körű elsajátítására. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a későbbiekben ez nem fog megváltozni, hiszen ezek a viselkedésformák mind az életkorból fakadó sajátosságok, nem az empátia hiányának jelei.  

 

Címlapkép forrása: Shutterstock


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!