Magyar English


Diafilmek gyerekeknek: Így lesz felejthetetlen az otthoni mozizás!

- Blog

A történetmesélés csodákra képes, hiszen egy gyermek életében nem csak a szórakozásért felelős, hanem a testi-lelki fejlődésért is! Az otthon töltött szabadidőt és az unalmas estéket egyszerűen feldobhatjátok egy-egy izgalmas történettel. Olvassatok mesekönyvből vagy keltsétek életre a szereplőket egy gyerek diavetítő segítségével!

De miért fontos az esti mese a gyerekek számára, mitől olyan népszerű ma is a retro diavetítő gép és mi kell a tökéletes otthoni mozi élményhez? Cikkünkben ezeket a témákat járjuk körül és arra fényt derítünk, hogy milyen izgalmas vívmányok előzték meg a diavetítő gép születését.

 

Miért fontos az esti mese?

Bizonyított tény, hogy a mesék segítenek gyermekednek feldolgozni a nap eseményeit. Egy diakép vagy mesekönyvbeli kép láttán gyermeked további belső képeket alakít ki magában, melyeket aztán fel tud használni saját életében, játékaiban is.

Bár egy mesefilm is nagyon izgalmas lehet, nem mindig jut elég idő és tér arra, hogy a gyermek feldolgozza a látottakat és hallottakat. Az olvasott és álló képekkel illusztrált meséket könnyebb feldolgoznia a kicsiknek, így ha teheted, inkább személyesen mesélj gyermekednek!

A személyes mesélés másik előnye, hogy történetmesélés közben a kicsi tudja figyelni a szád mozgását, és vissza is tud kérdezni, ha számára ismeretlen szót hall. Az interakció és az ismétlés következtében könnyebben rögzülnek az új szavak, aminek köszönhetően a gyermek beszédkészsége is fejlődik.

 

A diavetítő filmek története

A diavetítő filmek története messzire nyúlik vissza, ugyanis a képek vetítése és nézegetése már évszázadok óta foglalkoztatja az embereket, sőt a falon megjelenő árnyképekben már évezredekkel ezelőtt előszeretettel gyönyörködtek a keleti népek.

A diafilm és a diavetítő gép születését azonban technikai vívmányok egész sora előzte meg:

  • camera obscura
  • laterna magica (1800-as évek)
  • képmutogatás (17. század): a vásári komédiások kezdetleges „Power Point” bemutatói, melyek során rikító színekkel festett képek segítségével, vagy egy hosszú rajzos tekercs tekerésével illusztrálták tanulságos történeteiket.
  • diapozitívek: kézzel festett üveglapok ábráinak kivetítése

A technológia fejlődésével a diavetítés a XX. század elejére vásári látványosságból oktatási és tudományos ismertető eszköz lett. Innen pedig már nem kellett sok, hogy tömegtájékoztatásra, majd propaganda célra is használják.

Az 1950-es évektől a diafilm vetítőgép az otthoni mozizás megtestesítője lett. Népszerűségét csak a televízió tömeges elterjedése tudta visszavetni, azonban napjainkban újra kezdik felfedezni ezt a csodálatos találmányt.

diavetito-filmek


Mesefilm diavetítő: Ezért szeretjük ma!

A mesefilm diavetítő újra fénykorát éli. De miért vonzódunk annyira ehhez a retro eszközhöz?

Egy diafilm vetítőgép segítségével igazi retro mozi hangulatot teremthetünk, azonban a diafilm esetében saját szavainkkal, gesztusainkkal és hangunk játékával kelthetjük életre a részletgazdag illusztrációkon látható szereplőket.

Az, hogy a diafilm képeibe beleszőhetjük saját történeteinket, segítheti a kicsiket abban, hogy reflektáljanak mindennapjaik történéseire, és párhuzamot vonjanak, egy másik távlatból is megvizsgálják saját életüket. Ez segíthet abban, hogy tanuljanak cselekedeteikből, és ne mindig csak egy szemszögből tekintsenek a körülöttük zajló világra.

A mesékben ráadásul a jó mindig elnyeri méltó jutalmát. Ezzel azt mutathatod meg gyermekednek, hogy minden rossz helyzetből van kiút, és a küzdelem erkölcsi szinten is kifizetődő.

Ezenkívül bármikor megállhat a mesélő, kérdéseket tehetnek fel neki a mesehallgatók, véleményezhetik a látottakat és hallottakat, mellyel még erősebbé válik az értelmezés képessége és természetesen a családi kötelék is.


Mi kell a tökéletes otthoni mozi élményhez?

Az otthoni mozizás remek kikapcsolódás és nagyszerű közös családi program, akár mesefilmet nézünk, akár diavetítést tartunk. De mi kell a tökéletes otthoni mozi élményhez?

  • Kényelmes környezet:

Készítsetek kényelmes kuckót, amit néhány pihe-puha párna és pléd segítségével tehettek igazán kellemessé! Ha szeretnétek a legtöbbet kihozni a vetített képekből, sötétítsétek be a szobát!

  • Nassolnivaló:

Készítsetek popcornt és házi jeges teát! A mozi hangulatért pedig válasszatok színes party pohár készletet!

  • Diavetítő:

A mozi fénypontja a diavetítő gép. Keressétek elő a padlásról gyerekkorotok diavetítőjét vagy látogassatok el webáruházunkba és szerezzetek be egy újat!

  • Diafilm:

A diafilm kiválasztásakor az óriási választék miatt nehéz dolgunk lehet. Nagyszerű régi és új mesék közül válogathattok. Az olyan klasszikusok, mint a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Vuk, a Süsü a sárkány vagy a Csillagszemű juhász nem csak a gyerekeknek, hanem nektek is felejthetetlen élményt fognak nyújtani!

A diafilmek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt remek szórakozást jelentenek. A kicsik fejlődésére gyakorolt pozitív hatásainak és a nosztalgikus élménynek köszönhetően egyaránt vonzóak ezek a retro szerkezetek, amelyeket most is legalább annyira szeretünk, mint a XX. század derekán.

Válasszatok ki egy régi klasszikust vagy egy új mesét és tévézés helyett rendezzetek családi vetítést! Az otthoni mozi megteremtéséhez nem kell más, csak néhány puha párna, popcorn és jó társaság. Meg persze diavetítő, amit megtalálsz kínálatunkban. Otthoni mozizás a tervetek? Látogass el webáruházunkba és szerezz be hozzá minden fontos kiegészítőt!


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!