Magyar English


Családi program ötletek a téli szünetre

- Blog

A téli szünet az év végi kikapcsolódásról, feltöltődésről, a karácsonyról és játékról szól: elhoztuk neked a legjobb családi programokat! Olvass tovább, és legyen az idei szünidő felejthetetlen, mozgalmas és szórakozással teli.

 

A karácsonyi szünet remek alkalmat kínál arra, hogy még több családi programot szervezz, és kipipálj néhány tételt a téli bakancslistádon még idén decemberben, akár egy társasjáték, kreatív játék vagy szánkó kerül elő, netán egy egynapos kirándulás a terv a gyerekekkel.

 

Hasznos játékok a téli szünetre

Természetesen ilyenkor az a legfontosabb, hogy sok időt töltsön együtt a család, de érdemes törekedni a megfelelő karácsonyi ajándék megtalálására is, hiszen egy jól megválasztott játék hosszútávon is remek társa lesz gyermekednek, örömöt okoz a család nagy részének és szórakoztat az ünnepek alatt. Itt összeszedtünk néhány játékot, amelyek jó választásnak bizonyulnak karácsonyra.

 

Téli programok otthon a családdal

Az ünnepek alatt összegyűlik a család, így számos lehetőség adódik arra, hogy közös élményeket szerezzetek. Mutatjuk 3 kedvencünket!

 

Családi társasjátékok

Egy társasjáték nemcsak minőségi időtöltést és rengeteg nevetést biztosít minden korosztály számára, de számos pozitív hatásáról is ismert:

  • fejleszti a logikát,
  • gondolkodást,
  • memóriát, 
  • kommunikációt
  • szociális készséget,
  • mindemellett csapatmunkára ösztönzi a játékosokat.

Tipp: Olvasd el itt, hogyan és miket fejlesztenek pontosabban ezek a készletek. 

 

Otthoni mozidélután

A történetmesélés csodákat hoz minden gyermek életébe, hiszen nemcsak egy szórakoztató program, de a mesehallgatók testi-lelki fejlődéséért is tesz! A hideg, négy fal között töltött estéket bármikor feldobhatod csemetéd kedvencével, és életre keltheted imádott szereplőit egy diavetítő segítségével, de karácsonykor is garantáltan megállja a helyét az ebéd vagy vacsora utáni nyugodt órákban.

Tipp: Itt számos érdekességet találsz a diavetítőről, és azt is megtudhatod, hogy Bojti Andrea gyermekpszichológus szerint miért érdemes időközönként előkapni néhány diamesét.

 

Olvassatok közösen!

A meseolvasás pozitív hatásaihoz nem fér kétség. Számos érv szól amellett, hogy a téli szünetben is szakíts egy kis időt a közös meseolvasásra, mert többek között erősíti a családi kapcsolatokat, megdolgoztatja a mesehallgatók képzelőerejét, és a szókincset is gazdagítja. Ráadásul egy mesekönyv tökéletes karácsonyi ajándéknak is, ami aztán hosszú ideig hű társatok lesz. Ugye, milyen klassz?

 

Kreatív családi program ötletek

A kreatív programok kifejezetten fontosak a gyermekek személyiségfejlődése szempontjából, hiszen amit átélnek képzeletben, az segíti őket a való világban kialakult hasonló szituációk megoldásában is. Ezáltal nem kérdés, hogy a téli szünetben is minél több ilyen szórakozásnak van helye. Készítsetek közösen DIY díszeket karácsonyra, amivel egyedivé varázsolhatjátok otthonotokat, vagy alkossatok vasalható gyöngyből valami szépet, amit nemcsak dekorációként használhattok, de akár ajándékba is adhatjátok szeretteiteknek karácsonykor.

 

Legózzatok!

A LEGO® minden korosztályban megállja a helyét, hiszen az építkezés mindenki számára mókás, ráadásul fejleszti a finommotorikus készségeket is, arról nem is beszélve, hogy egy igazi klasszikus karácsonyi ajándék, aminek mindenki örül! Nézd csak, mennyi készlet közül válogathatsz: 

 

Programok a szabadban a téli szünetben is

Ugyan hideg van kint, azonban ilyenkor sem szabad elfeledkezni a friss levegőn töltött idő fontosságáról, hiszen fokozza a szellemi élénkséget, de a test is hálás érte, így érdemes a téli szünidő egy részét is kinti játékokkal eltölteni. Egy klassz szánkóval vagy hócsúszkával ráadásul biztosan könnyedén ráveszed majd egy kis testmozgásra a család többi tagját is, amennyiben az időjárás is engedi.

 

Kellemes és szórakozással, kacagással teli téli szünetet, és boldog, békés ünnepeket kívánunk!

Címlapkép forrás: Shutterstock


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!