Magyar English


Beszédfejlesztés titkai - hogyan segítenek a beszédfejlesztő játékok?

- Blog

A beszédfejlődés egy természetes folyamat, ami segítségével érzelmeket, vágyakat és gondolatokat tudunk kommunikálni. Ezt a folyamatot könnyebbé teheted gyermeked számára néhány játékkal! Mutatjuk, hogyan!

 

A beszédkészség fejlődése már babakorban kezdődik, és egészen életünk végéig tart. Mivel egy tanult folyamatról van szó, egy kis odafigyeléssel, néhány játékos feladattal sokat tehetsz a szókincs fejlődésért. Összegyűjtöttünk mindent, amit erről tudnod kell!

 

A beszéd kialakulása gyerekeknél

Ahogy megszületett gyermeked, már el is kezdte gyűjteni az információkat maga körül, az első évben ugyanis már:

  • elkezdi felismerni a különböző hangokat,
  • meg tudja különböztetni a tárgyakat,
  • kimondhatja az első szavait,
  • megtanulja a nem szó jelentését.

 

Beszédkészség fejlesztése gyerekkortól - ezért fontos!

Ugyan már a pocakban elkezdődik a beszéd kialakulása, a tanulási folyamat egészen életünk végéig elkísér. Gondoltad volna? 6 éves korára gyermeked már teljesen megérti a nyelvet, de csak ezután kezdi el igazán elsajátítani a nyelvtan összetettebb részeit, és ismeri meg még jobban az elvont mondatokat, illetve ennyi idősen képes specifikus témákban is tovább bővíteni a szókincsét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már egészen kis korától kezdve sokat beszélj, olvass neki, és szókincsfejlesztő játékokkal játssz vele, hogy mielőbb elérjen egy kommunikálásra alkalmas szintet.

 

Hogyan segíti a beszédfejlesztést egy szóbeli játék?

Ugyan a kommunikációs folyamat természetesen ékelődik be az ember eszköztárába, sokat tehetsz azért, hogy ez minél korábban és minél gördülékenyebben menjen gyermekednek a beszéd.

 

Bővítsétek és erősítsétek meg gyermeked nyelvérzékét egy szólánccal! Minél többször használ bizonyos szavakat csemetéd, annál könnyebben fogja előhívni azt a későbbiekben.

 

A fekete-fehér, igen-nem egy rendkívül egyszerű játék, ami során kérdéseket kell feltenni egymásnak, és a válaszban nem lehet benne a fekete, a fehér, az igen és a nem szó. Ez a gondolkodást is alaposan megdolgoztatja, hiszen arra is koncentrálni kell, hogy mivel helyettesíthető a mondanivaló.

 

A társasok tökéletes beszédfejlesztő játékok, ráadásul az összes résztvevő számára élvezetes módon lendíthetik fel gyermeked szókincsének bővülését. A Dixit például egy remek asszociációs, beszédfejlesztő játék, de az Activityvel sem lőhetsz mellé, hiszen a játékmenet során szükség van az ékes szókincsre. A Sztorikocka is jó választás, amelyben a szimbólumok mentén kell történetet alkotni. 

 

Egy mese a testi és lelki fejlődés elengedhetetlen eszköze, de a beszédfejlesztés szempontjából is hatványozottan fontos. Egy mesekönyv vagy egy diavetítőn levetített történet, magyar népmese izgalmas és lebilincselő módon segíti csemetédet az élet számos területén. 

szóbeli játékok

 

A szerepjátékok is nagyon hasznosak gyermeked fejlődése szempontjából, hiszen játék közben élvezetes módon helyezhetjük a gyereket egy olyan környezetbe, ahol különleges szavakat és kifejezéseket kell használnia, ezzel is bővítve a tudását.

 

A bábozás is szuper módja a beszédkészség fejlesztésének, hiszen például a játékbabákkal el tudsz mutogatni rengeteg szituációt, sőt megkérheted gyermekedet arra is, hogy ő maga legyen a történetmesélő. Ugye, milyen jó ötlet?

 

Minél több beszélgetős játék, sok meseolvasás, és hidd el, rövid idő alatt is csodákat érhetsz el! Neked van saját bevált praktikád, amivel segíted ezen a téren a gyermekedet?

 

Képek forrása: Depositphotos


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!