Magyar English


Benti játékok a hideg időszakra

- Blog

Egyre csak rövidülnek a nappalok és a csípős idő is megérkezett. Ebben a borongós időszakban a lakáson belül kell töltenünk az időnk nagy részét, ami olykor igazi kihívást jelent. Azonban bőven akadnak kitűnő benti játékok, amiket a négy fal közt is elő tudunk venni, és amelyek segítségével jól szórakozhatunk ebben a hideg időszakban is.

 

Benti csoportos játékok

Nem kérdés, hogy egyedül is kiválóan el lehet játszadozni, de még jobb, ha a játék örömét megoszthatjuk másokkal is: a barátokkal, testvérekkel vagy épp a szülőkkel eltöltött szabadidő mindennél többet ér.

A benti csoportos játékok közül a társasjáték az egyik legjobb választás. Ez a fejlesztő játék pozitív hatásai mellett nagyon jó téli időtöltés is. Mivel rengeteg féle szórakoztató társasjáték létezik, mindenki megtalálhatja a számítását.

Alkossatok közösen!

Azok a benti csoportos játékok, amelyek a közös alkotáson alapulnak, nem csupán a csapatszellemet, hanem a kreativitást is rendkívüli módon fejlesztik. 

LEGO

A LEGO-t minden gyerek ismeri és imádja. Nem csoda, hiszen ez a szuper unaloműző játék a végtelenségig bővíthető és variálható - az építményeknek csak a képzelet szabhat határt. 

Kirakós

A beltéri játékok igazi gyöngyszeme a kirakós, ami türelemre nevel és csapatmunkára tanít. Osszátok fel a puzzle egyes részeit, hogy mindenkinek jusson feladat! Az elkészült képből pedig még a szoba dísze is válhat.

benti játékok gyerekeknek

 

Kreatív készletek

A téli játékok közül is érdemes olyat választani, amely lehetőséget nyújt a kreativitás kibontakoztatására. A rajzolás, a festés, a gyurmázás és a gyöngyfűzés pontosan ilyenek, emellett rendkívül szórakoztatók is.

 

TIPP: Próbáljátok ki a diavetítést! A diavetítő szuper alternatívát kínál a mesekönyv és a film helyett. A sorban levetített képkockák még jobban beindítják a fantáziát.

 

Beltéri játékok örökmozgóknak

Van, akit a hideg idő sem tart vissza attól, hogy kimenjen a szabadba. A kültéri játékhoz nem is nagyon kell más, mint réteges öltözék és egy kis elszántság. Azonban sokan vannak, akik nem akarják megfosztani magukat a fizikai aktivitástól, de ódzkodnak a nagy hidegtől. Nekik a beltéri mozgásos játékok jelenthetik a legjobb mókát.

Labdás játékok

Az emberiséggel szinte egyidős labda valószínűleg sokoldalúsága miatt gurulhatott el napjainkig. Kézzel és lábbal, kosárba vagy kapura, dobhatjuk és rúghatjuk, miközben a játékszabályokat korlátlanul variálhatjuk.

Tippek a benti labdázáshoz:

  • Nagyon óvatosan játsszunk, nehogy leverjünk valamit!
  • Alakítsunk ki mini-focipályát!
  • Alakítsunk ki kapukat (pl. párnákból)!
  • Kosarak vagy egyéb tárolók segítségével pedig célba dobálhatunk.

 

Téli benti játékok a legkisebb örökmozgóknak:

Ha beltéri mozgásról van szó, a legkisebbek számára is van opció. A baba játékszőnyeg kiválóan alkalmas a kúszás-mászás gyakorlása és a járás alapjainak elsajátítására. A játszószőnyegen a szem-kéz koordinációt is fejleszthetjük egyéb játékok (pl. labda) segítségével.

 

Téli benti játékok - ötletek

Bár jobbnál jobbakat ismerünk, nem csak tárgyakból válhatnak kitűnő benti játékok gyerekeknek. Játszani lehet csupán a fantáziánkat használva is. Időnként kifejezetten üdítő lehet leülni és elővenni a klasszikus játékokat:

  • Ország-város
  • Kincskeresés
  • Bújócska
  • Kitalálós játékok
  • Fekete-fehér-igen-nem

 

Ne engedjük, hogy a korai sötétedés és a hideg idő a gyerek kedvét szegje, játszunk velük otthon is minél többet! Nálatok melyik a legkedvesebb benti játék?

 

Képek forrása: Canva

 


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!