Magyar English


A tánc jótékony hatásai gyerekeknek, zenés mozgásos játékok

- Blog

A tánc az egyik legősibb mozgásforma, már az ősidőktől kezdve kíséri az emberek életét. A gyerekek ráadásul ösztönösen csinálják, ha meghallják a zenét, már egészen kicsi koruktól elkezdenek mozogni rá. Táncoljunk hát velük! Cikkünkben bemutatjuk a tánc jótékony hatásait, és a zenés mozgásos játékokhoz is adunk ötleteket.

A tánc jótékony hatásai

Ahogy az éneklés, úgy a tánc is ősi, természetes része az életünknek. Egyes afrikai és ázsiai közösségekben mai napig bevett szokás a zenés-táncos foglalkozás a kisbabákkal, melynek során ritmusra emelik és adják át egymásnak a kicsiket. Ez nagyon fontos eleme a kapcsolódásnak és a testközelség kialakításának.

Már a babák is kalimpálnak kezeikkel, a totyogók rugózni kezdenek, az óvodások pedig már változatos mozgással reagálnak, ha zenét hallanak. Nem véletlen: a táncban nincsenek szabályok, és teljesen szabad mozgást enged a gyerekeknek, melyet csak a ritmus irányít.

A tánc egy kötetlen, örömteli tevékenység, ami:

  • oldja a stresszt,
  • jókedvre derít,
  • fejleszti az állóképességet,
  • jót tesz a keringésnek, a tüdőnek és a szívnek,
  • növeli az önbizalmat,
  • segít fejleszteni az egyensúlyt, az izomtónust, a motoros-, koordinációs és koncentrációs készségeket.

Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik közösségben táncolnak, toleránsabbak és együttműködőbbek társaiknál. Ráadásul elsőre meghökkentő lehet, de még a matektudáshoz is van köze! A tánc ugyanis ritmusból, formákból, a tér vizualizációjából, a koreográfia memorizálásából és a megfelelő időzítésből áll, ami mind hozzájárul a matematika jobb megértéséhez.

zenés mozgásos játékok gyerekeknek

 

A legjobb táncos játékok gyerekeknek

Azt felnőttként is tudjuk, hogy a tánc remek testmozgás és szórakozás is egyben, ami a gyerekekre is igaz, viszont számukra még izgalmasabbá tehetjük különböző kiegészítőkkel és játékokkal.

Ezek a legjobb táncos játékok gyerekeknek:

  • táncszőnyeg: a torna és a szórakozás remek kombinációja, fejleszti a szociális készséget, az egyensúlyérzéket, ráadásul kezük vagy lábuk segítségével a gyerekek új dallamokat tudnak létrehozni
  • zenélő játékok: általuk megismerik a kicsik a hangokat, fejlődik a ritmusérzékük, formálják az érzelmeiket és tökéletesítik az észlelést
  • hangszerek: nincs is annál nagyobb öröm, amikor a gyerek saját maga tudja megszólaltatni a hangszereket, hiszen a zenélés már önmagában is sok vidám pillanatot okoz


Családi szórakozás: egyszerű tánc koreográfia gyerekeknek és felnőtteknek

A tánc remek közös családi program is lehet, ugyanis általa erősödik a kötődés, és mindenki könnyedén feloldódhat, amiből egy jó buli is kerekedhet!

Néhány egyszerű játékos tánc feladat:

  • egyensúlyozó tánc: próbáljatok úgy táncolni, hogy egy papírzsepi vagy kispárna van a fejeteken, vagy akár úgy, hogy egy lábon álltok
  • utánozzatok egy videóban látható táncot, vagy találjatok ki kedvenc zenétekre saját koreográfiát
  • kicsikkel játszhatunk ritmus feladatokat is, ehhez rengeteg szuper videót találtok az interneten

 

A tánc a felszabadulást, az energiát, a jókedvet és boldogságot jelképezi, és általa mindezt meg is kaphatjuk, legyen szó kisgyerekről vagy felnőttről, ezért érdemes rendszeresen végezni ezt a zenés mozgásos tevékenységet. Főleg akkor, amikor kicsit stresszesebb egy nap, esős az időjárás, vagy rossz a hangulatotok, csak kezdjetek el énekelni, táncolni, és meglátjátok, máris jobb lesz a kedvetek, hiszen a tánc egy végtelen örömforrás!

 

 Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!