Magyar English


A szerepjátékok fejlesztő hatása kisiskolás korban

- Blog

A szerepjátékok fontossága vitathatlan a kisiskolások életében, hiszen ezekkel a játékokkal szárnyalhat fantáziájuk, és mindemellett felkészülhetnek a valódi életben kialakult szituációkra is, és megtanulhatják bizonyos készletek segítségével, hogy miként tudnak megfelelően helytállni adott helyzetben. Olvasd el, hogy miért jó, ha szerepjátékokkal játszik kisiskolás korú gyermeked!

 

A szerepjátékok nagyon fontos hatással vannak a gyermeki személyiség megfelelő fejlődésére, hiszen az eljátszott helyzetek segítik őket a való világban kialakult hasonló szituációk megoldásában, ugyanis a játék során a gyermekek meg tudják mutatni, elmondani, feloldani a feszültségeiket, jó és rossz élményeiket. Miközben felvesznek egy új szerepet, veszélytelenül, mindenféle negatív következmény nélkül küzdhetnek meg saját maguk által felállított kihívásaikkal. Ezáltal a későbbiekben sokkal könnyebben veszik majd az útjukba kerülő akadályokat akár az iskolai környezetben, akár abban, hogy milyen szakma felé induljanak el a későbbiekben.

 

Mi leszek, ha nagy leszek?

Felnőttkorban már nem egyszerű több különböző szakmát kipróbálni, azonban a kicsik ezt még könnyedén megtehetik a különböző szerepjátékok segítségével. Ezáltal betekintést nyerhetnek bizonyos szakmákba, és eldönthetik, melyik mesterség a leginkább vonzó ösztönösen számukra. Ez nemcsak abban segíti őket, hogy később tudják, melyik út lesz a megfelelő számukra, de a szituáció megélése közben képzelőerejüket is alaposan megdolgoztatják. Ráadásul miközben magukra öltik mások szerepét, interaktív módon megismerkednek a szakmához tartozó kellékekkel, mint például az orvosi táska vagy szerszámkészlet, anélkül, hogy különösebb figyelmet fordítanának a tanulásra, így nemcsak fantáziájuk aktivizálódik, de intelligenciájukat is fejlesztik, és kíváncsiságuk, kritikus gondolkodásuk is előtérbe kerül.

 

Boltos játék

Akár az eladó, akár a vásárló szerepébe bújik gyermeked, a boltos játék során megtanulhatja, hogy mindennek értéke van, illetve a pénz fogalmával is megismerkedhet közelebbről. Egy ilyen játékkészlet megtanítja arra, hogy a rendelkezésre álló játékpénzt nem költheti el azonnal, hanem be kell osztania, ha legközelebb is szeretne “vásárolni”, illetve arra is, hogy a pénztárosnak meg kell dolgoznia azért, hogy a kassza teli legyen játékpénzzel.

 

Házi munkával kapcsolatos játékok

A házi munkával kapcsolatos játékok segítségével megtaníthatjuk gyermekünknek, hogy az otthoni teendőket időközönként el kell végezni. Ha arra kérjük csemeténket, hogy amíg porszívózunk, addig ő is játsszon a kis porszívójával, vagy főzés közben játssza el, hogy ő a kiskukta, netán a barkácsolás során ő is kalapáljon, fúrjon-faragjon saját, erre alkalmas játékkészletével, könnyedén elérhetjük ezt a célt nála.

 

Babázás

A gyermekekben a gondozási ösztön azáltal alakul ki, hogy megfigyelik az édesanyjukat. A babázás a gyermekek fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, hiszen szerepjáték része mellett még számos hasznos módon segíti a gyerkőcöket:

  • fejleszti a nyelvi készséget, kommunikációt, finommotorikát,
  • megtanítja a kicsiket a gondoskodás fontosságára,
  • segít feldolgozni a mindennapi eseményeket.

 

Tipp: Olvasd el itt, miért érdemes egy babát levenned a polcról!

 

Forrás: https://www.pagony.hu/jatsszunk-iskolasat-2019-04-02-101121-2


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!