Magyar English


A gyermeki fantázia hatása a személyiségfejlődésre

- Blog

A fantázia kifejezetten fontos a gyermekek személyiségfejlődése szempontjából, hiszen minden, amit átélnek képzeletben, segíti őket a való világban kialakult hasonló helyzetek megoldásában. Összeszedtünk néhány játékot és tevékenységet, amelyekkel bevezetheted gyermekedet a fantázia világába!

 

Mese

A közös meseolvasás pozitív hatása vitathatatlan. Nemcsak a napi események feldolgozásában, a jellemfejlődésben és a szókincs bővülésében van számottevő szerepe, de alaposan megdolgoztatja gyermekünk képzelőerejét is. Egy izgalmas történet segítségével belehelyezkedhet a cselekmény világába, hőssé válhat, és megkülönböztetheti a jót és a rosszat úgy, hogy nem keveri össze a valóságot az olvasottakkal. A mesékből megismert motívumok, szereplők később rajz és játék formájában is megjelenhetnek, ezzel tovább fejlesztve a képzeletet és kreativitást.

Tipp: Olvasd el itt, hogy mennyi mindenre jó a közös mesélés!

 

Szerepjátékok

A szerepjátékok 4-5 éves korig a gyermekek meghatározó játéktevékenysége. Egy ilyen elképzelt szituáció során a gyermekek valós vagy elképzelt szerepet öltenek magukra, ezzel pedig fantáziájuk hatalmas teret és lehetőséget kaphat. 

A tevékenység során a képzelet és a tapasztalat keveredik, ezáltal a való életben megélt események is megjelennek. Ez segít elmélyíteni a tanultakat és feldolgozni az érzelmeket, illetve elvonatkoztatni a nem valós dolgoktól úgy, hogy közben saját gondolataikat és vágyaikat is megélik a kis játékosok.

 

Festés és kézművesség

A kézműves foglalkozások sok lehetőséget biztosítanak arra, hogy gyermekünk kifejezze a benne rejlő kreativitást, fantáziát. Festéssel és rajzolással egy egészen új világot nyithat csemeténk, amelyben a saját gondolatait jelenítheti meg papírra vetve. 

 

Tipp: Ha nincs ötlete, hogy mit rajzoljon, segíthetjük azzal, ha adunk neki egy témát.

 

Egy kis kézügyességgel és kreativitással pedig egészen új jelentést adhatunk az olyan hétköznapi tárgyaknak, mint a cipősdoboz, konzervdoboz, WC-papír guriga stb. Ezek újragondolása és megalkotása nemcsak a szórakozást biztosítja, de segítségével megtanulhatja gyermekünk azt is, hogy hogyan használjon fel másképpen egy-egy tárgyat.

 

Forrás: 12

Képek forrása: 1, 2, 3


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!