Magyar English


A friss levegő és a mozgás fontossága az iskolában

- Blog

Egyértelmű, hogy a napi testmozgás, a friss levegő és a napfény elengedhetetlen az egészséghez. De hogyan hat a gyerekek fejlődésére és az iskolai teljesítményre? Ebben a cikkben ezt járjuk körbe.

 

Miért problémás a mozgásszegény életmód?

Magyarországon is komoly probléma a mozgásszegény életmód, pedig már a rutin séta jótékony hatása is érzékelhető hosszú és rövid távon is. A mozgáshiány ráadásul számos megbetegedés és a depresszió kialakulásában is szerepet játszik. Éppen ezért ennek megelőzése már gyerekkorban is nagyon fontos, érdemes hát minél előbb bevezetni gyermekedet a rendszeres testmozgás világába!

 

Tipp: Mozgástevékenységet a gyermek fejlődése és életkori jellemzői alapján érdemes választani.

 

Ezért fontos a rendszeres testmozgás és a játék a szabadban!

A rendszeres testmozgás fontossága gyermekkorban vitathatatlan, és számos területre jó hatással van. A sportolás többek között segít az iskolai teljesítmény növelésében és a szorongás enyhítésében.

 

Napi 15 perc szabad játék fejleszti a:

  • koncentrációt,
  • memóriát,
  • kreativitást,
  • önállóságot,
  • szervezőképességet.

 

A boldogságért is felel a testmozgás:

  • levezeti a feszültséget,
  • oldja a szorongást,
  • építi a társas kapcsolatokat,
  • jó hatással van a lelki-szellemi fejlődésre.

 

A friss levegő jótékony hatása

A friss levegő és napfény segíti a testi és lelki fejlődést, a szabadban töltött mozgásidő pedig a lehető legjobb, amit a szervezeteddel tehetsz. Ráadásul mielőbb érdemes elkezdeni, hiszen a sportolás fontossága óvodáskorban is megmutatkozik. A friss levegő hatása akkor is segíti az egészséget, amikor nem sportolással telik az idő.

 

Ajánlott napi testmozgás: A séta jótékony hatása vitathatatlan, elég ha napi 30 percet intenzív gyaloglással töltesz a gyermekeddel.

 

A napfény is fantasztikus hatással van a szervezetre, hiszen a napi D-vitamin szükséglet egy részét fedezi, ami fontos a növekedéshez, a csontok és a fogak fejlődéséhez, arról nem is beszélve, hogy immunerősítő hatásáról is ismert.

 

Minden nap tölts elegendő időt a szabadban!

Amennyiben a nap nagy részét bent töltöd gyermekeddel, ügyelj a rendszeres szellőztetésre. Gondoltad volna, hogy a gyerekek tanulási képessége 15%-kal nő, ha jó a beltéri levegő minősége? A rossz beltéri levegő viszont negatívan befolyásolja a koncentrációt, a memóriát és a gondolkodást.

mozgás fontossága

 

Hogyan érd el, hogy a mozgás és friss levegő szükséglet ki legyen elégítve?

Az iskolai teljesítmény és szorongás szorosan összefügg. Ha elég időt tölt gyermeked a szabadban, segíthetsz neki abban, hogy a problémáit legyőzze, ezáltal sikeresebb tanulóvá, a későbbiekben pedig sikeres felnőtté váljon. Az ajánlott napi testmozgás és a friss levegő szükséglet kielégítésére számos lehetőség közül választhatsz.

 

Motiváld gyermekedet játékok segítségével!

A mozgáshoz nincs is jobb választás, mint egy labda. A kerek játék egész évben kellemes szórakozást nyújt, ráadásul számos módon fejleszti is a kis játékosokat:

  • együttműködésre és csapatmunkára tanít,
  • segít az észlelésben, térérzékelésben,
  • fejleszti a kéz- és lábügyességet,
  • javítja a fizikumot.

 

Tipp: Válassz különleges labdát! A Phlat Ball egy összenyomható labda, ami váratlanul pattan ki, ezzel még mókásabb lesz a labdázás minden pillanata! A Catch ballban pedig koronggal kell elkapni a tépőzáras labdát. Vajon ki lesz benne ügyesebb?

 

Csald ki gyermekedet a friss levegőre!

Egy Bburago kisautó igazi aduász, hiszen nemcsak társaságban, de akár egyedül is fantasztikus szórakozást nyújt, és óriási versenyeket is lehet vele rendezni! Gyermeked igazi autórajongó? Akkor nem kérdés, hogy egy ilyen játék a tökéletes választás számára.

 

Tipp: Ösztönözd gyermekedet a mozgásra egy olyan készlettel, amivel észre sem veszi, hogy éppen sportol! Egy minigolf készlet vagy egy futóbicikli tökéletes erre a célra!

 

Ne feledd, a szabadtéri játékokkal biztosan könnyebb dolgod lesz abban, hogy gyermekedet mozgásra, friss levegőn tartózkodásra motiváld! Élvezetes és mókás időtöltést kívánunk a szabadban!

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!