Magyar English


A 10 legjobb diafilm gyerekeknek

- Blog

A diavetítés több generáció gyermekkorát tette varázslatossá, és mit sem vesztett népszerűségéből! Ma is rengeteg gyerek délutáni és esti szórakozása, ami ráadásul közös szülő-gyerek programként is jól bevált a hosszú évtizedek során. Összegyűjtöttük a 10 legjobb diafilmet, és azt is eláruljuk, hogy milyen pozitív hatásai vannak a diavetítésnek.

A diafilm 2023-ban is tud érdekes lenni?

Számos szakember alátámasztja azt, hogy a meséknek több pozitív hatása is van a gyermekekre nézve. A régi mesefilmek a mai gyerekek számára is szórakoztatók, emellett az élet számos területén hasznosak is. Éppen emiatt már most érdemes elkezdeni a régi diavetítő után kutatni, ha pedig nincs otthon, beszerezhetsz egy újat is!

A diamese elsősorban a gyermekek mentális fejlődésére van pozitív hatással és segít az érzelmi intelligencia kialakulásában is. A gyermekek könnyen azonosulnak a régi mesefilmek szereplőivel, ami empátia gyakorlására készteti őket, emellett új érzéseket ismerhetnek meg és könnyebben megtanulhatják azt is, hogy hogyan kell kifejezni az érzelmeket.  

Ezek a varázslattal teli mesék kiválóan alkalmasak arra, hogy fejlesszék a gyerek fantáziáját. Mivel a diavetítés során gyakran csak képeket látunk, arra is lehetőség van, hogy a gyermekkel együtt meséljük el a történetet, így a saját szavaikkal, akár az eredetitől teljesen elrugaszkodva mondhatják a mesét, aminek köszönhetően kibontakoztathatják a kreativitásukat. 

A diamesék – akár csak a klasszikus mesekönyvekabban is segítenek a gyermeknek, hogy könnyebben megértse az erkölcsi kérdéseket. A mesék kicsiknek leegyszerűsített példákon keresztül mutatják be a társadalmi normákat, aminek köszönhetően a kicsik gyorsan megtanulják felismerni a jó és a rossz közötti különbségeket.

diavetítés

A legjobb diamesék:

A diavetítés fejlesztő hatásai mellett rendkívül szórakoztató élmény is. Azonban ahhoz, hogy ez az elfoglaltság ne csak a nosztalgiázó szülők, hanem a gyerekek körében is népszerűvé váljon, fontos, hogy az első élmények garantáltan pozitívak legyenek.

Akár a retro mesék, akár az újdonságok tetszenek, számtalan diamese közül válogathatunk, azonban van néhány kortalan remekmű, amit semmiképp nem szabad kihagyni! A garantált siker érdekében érdemes talán ezekkel kezdeni.

De melyek a legjobb diamesék? Összegyűjtöttük a TOP 10-et!

10. Holle anyó

A Grimm testvérek meséje egy örök klasszikus, ami diamese formában a gyönyörű rajzoknak köszönhetően még szebb, mint a mesekönyv változat. Nem ez az egyetlen Grimm-mese a listánkon – ha érdekel a többi, olvass tovább!

9. Sün Balázs

Csukás István verses-meséjén több generáció nőtt föl, ezért a fiatal szülőkből egész biztosan kedves emlékeket hív elő ez a bájos történet, amelynek a diafilm változata édes képekkel teszi még elragadóbbá a művet.

sün balázs

8. Hófehérke és a hét törpe

Ha gyermeked szereti a hercegeket és a hercegnőket akkor ezt a mese klasszikust kár lenne kihagyni! A szórakoztató történet mellett csodálatos képek teszik felejthetetlenné az élményt.

7. Piroska és a farkas

Piroska történetét talán mindannyian ismerjük, hiszen az eredeti Grimm-mese számos művészt megihletett már, így rengeteg változattal találkozhatunk. 

piroska és a farkas

6. A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Arany János híres meséjét rengeteg gyerek a vetítőgép képén keresztül előbb ismerte meg, minthogy az írott mesével találkozott volna. Ebben a mesében egy kiskakas történetét kísérhetjük végig, amint néhány török eszén igyekszik túljárni.

5. Süsü, a sárkány

“Ó, ha rózsabimbó lehetnék, rám szállnának szépen a lepkék!” – Biztosan ismerős számodra ez a dalszöveg. Csukás István Süsüje az egyik legszórakoztatóbb diamese, amit választhatsz!

süsü a sárkány

4. A három kismalac

A három kismalac tanulságos történetét szinte minden felnőtt ismeri, hiszen egy ezeréves népmeséről van szó. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, ezért mindenképp népszerű lesz a gyerekek körében.

3. Bogyó és Babóca I. - A szivárvány

Bogyó és Babóca mostanában az egyik – ha nem a – legnépszerűbb mese a kisgyerekek körében. Ha a te gyereked ismeri és szereti őket, akkor érdemes ezzel a kedves ismerőssel kezdeni.

bogyó és babóca

2. Vuk

Fekete István gyönyörű történetét mindenki ismeri, hiszen sok iskolában kötelező olvasmányként is fel volt adva. A Vuk című klasszikusból készült diamese kiválóan átadja a könyv csodáit!

1. Öreg néne őzikéje

A sete-suta őzgidácska és az őt meggyógyító „Öreg néne” meséje Fazekas Anna remekműve. A szívmelengető, mégis hihetetlenül szórakoztató mese, a legjobb mű, ami felkerülhetett a listánkra!


Szerintünk ezek a valaha volt legjobb diamesék, amik talán nektek is megvannak otthon vagy a nagyinál! Ha viszont nem jártok sikerrel, a listán szereplő diafilmek egytől egyig megtalálhatók kínálatunkban!


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!