Magyar English


TOP 10 koncentrációt fejlesztő játék

- Blog

A koncentrációs készség fejlesztésével az élet számos területére felkészítheted gyermekedet. Nemcsak a tanulás során lesz fontos, hogy elég intenzíven és kitartóan tudjon figyelni, de sok esetben éppen ennek köszönheti majd a később elért sikereit. A csodaszer pedig a közös játékkal töltött minőségi idő, ami tele van kihívással és pozitív visszajelzéssel.

 

A koncentrációs készség fejlesztésében a szülőknek van a legnagyobb szerepük, hiszen a rendszeres és jó hangulatú játék segítségével érhető el a legoptimálisabb fejlődés. Szórakozás közben megtanulja a gyermek azt, hogy hogyan zárja ki a zavaró tényezőket, és milyen módon tud elmélyülni abban a tevékenységben, amit éppen csinál. Azáltal, hogy felkészülten kezdi majd az iskolát, kevesebb kudarccal kell szembenéznie, és jobban tud majd koncentrálni a számos új szabályra és a közösségre, amibe belecsöppen. Mutatunk néhány játékot, melyek megfelelő segédeszközök lesznek a figyelem fejlesztésére.

 

Memóriajátékok

Az emlékezet feladata az, hogy minél könnyebben elő tudjunk hívni fontos információkat.  A memóriajátékok ezért nem hiányozhatnak a gyermekek mindennapjaiból, hiszen észrevétlenül és szórakoztatóan fejlesztik nemcsak a játékosok emlékezőképességét, de koncentrációját is. A Halacskázó társasjátékban például igazi horgásszá válhatnak a résztvevők; mihamarabb meg kell találniuk a kifogott uszonyos párját, ehhez viszont arra van szükség, hogy megjegyezzék, hol látták azt utoljára. A Cincogó egérfogóban sajtot kell szerezni úgy, hogy a cica el ne kapja a résztvevőket! A feladat az, hogy kártyákat gyűjtsenek, amiken a megfelelő színű egérkék láthatók, azonban ezek le vannak fordítva, így a játék remekül fejleszti a reakciókészséget, a koncentrációt és a memóriát is. A Memory játékok sem maradhatnak le a listáról, ahol a lefordított kártyalapoknak kell megtalálni a párját, ehhez pedig maximális koncentráció és emlékezőképesség szükséges.

 

Kártyajátékok

Egy kártyapakli mindig jó választás! A játékmenetben szükség van a teljes körű figyelemre, hiszen minden lépésnél résen kell lenni, ráadásul a készletek funkciójukat tekintve elég széles skálán mozognak: az oktató és készségfejlesztő paklitkól egészen a stratégiai lapokig minden megtalálható. A családi partik kihagyhatatlan kellékei például a jól ismert UNO és Solo játékok,  amelyekben az a feladat, hogy a játékosok minél előbb megszabaduljanak a kártyalapjaiktól. A kártyapárgyűjtő Fekete Péter játék szintén egy megunhatatlan klasszikus, melyet már gyerekkorunkból ismerhetünk, de a Francia kártya sem maradhat le a listáról, amit számtalan módon használhatunk, legyen szó pókerről, römiről vagy whistről.

 

Szójátékok

A szójátékok is igazi aduászok, ha az a cél, hogy a gyerkőc jól szórakozzon, miközben komolyan megtornáztatja az agytekervényeit. A családi szóláncozás például mindig mókás időtöltés, de mindenki imádni fogja a Betűkocka társasjátékot is, amiben a megfelelő kezdőbetűvel kell egy szót mondani. Ha pedig egy kis ismeretterjesztő információt is szeretnénk belecsempészni a délutáni játékidőbe, a Brainbox készletekkel nem lehet mellélőni, hiszen akár földrajzi, akár matematikai feladatokkal szeretnénk megbirkózni, megtaláljuk hozzá a megfelelő játékot. További klasszikus még az Activity, melynek segítségével a kis játékos megtanulhatja elvonatkoztatni és kifejezni a gondolatait, miközben elmélyülten figyel partnerére is a siker érdekében. 

 

Forrás: https://www.csupaszivmagazin.hu/hogyan-fejlesztheto-a-gyerekek-koncentracios-kepessege/ 


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!