Magyar English


Tippek, hogyan őrizzük meg a karácsony varázsát a kicsiknek

- Blog

Biztos te is jó szívvel emlékszel vissza a gyerekkorodra, amikor a világ még egy varázslatosabb hely volt, hiszen a szüleid gondoskodtak róla, hogy amíg lehet, higgy a Mikulásban és a Jézuskában. Még ha esetleg eleinte nehéz is volt szembenézni a valósággal, hogy mindez csak mese, valószínűleg nem bántad meg, hogy az életed része volt.

Most viszont eljött az idő, hogy ezt az ünnepi varázst már te add meg gyermekednek. A feladat azonban nem is olyan egyszerű, ugyanis a gyermeki kreativitás és technológiai vívmányok együtt sok izzasztó helyzetet teremtenek, és könnyen kibújhat a szög a zsákból, ha leblokkolunk, és nem tudjuk valami frappáns válasszal életben tartani a karácsonyi csodát. Az alábbi ötletek segíthetnek váratlan szituációkban:

Melyik az igazi Mikulás?

A sok-sok különféle Mikulással való találkozás után gyanú ébredhet gyermekedben. Ha azt feleled neki, hogy a Mikulás annyira elfoglalt, hogy megkérte pár barátját, hogy segítsen neki, gyermekedet valószínűleg megnyugtatja a válasz.

Anyu, tényleg létezik a Mikulás/Jézuska?

Egy-egy idősebb pajtás vagy testvér megsúghatja a fiatalabb gyermekednek az igazságot a Mikulás vagy Jézuska létezéséről. Először puhatold ki, hogy gyermeked valóban kíváncsi-e a válaszra. Ha igen, ne tereld el a szót, beszéljetek őszintén, de tudatosítsd benne, hogy az ünnepek a szeretetről szólnak, és higgyen ebben a mesebeli, kedves alakok helyett!

Miért olyan fiatalos a Mikulás keze?

Hosszú, ősz szakáll mellé ráncos kéz dukál, a Télapó jelmezt viszont sokszor fiatalabb férfi ölti magára. Ha gyermekünk szóvá teszi, miért olyan fiatalos a Mikulás bácsi keze, teljes magabiztossággal válaszolhatjuk neki, hogy az angyalkák fiatalító krémet csináltak a Télapó fájós kezeire. Persze a legjobb elejét venni a kérdéseknek, és egy pár fekete vagy piros kesztyűvel kiegészíteni a jelmezt.

Hol a Mikulás szánja?

Szinte minden gyerek fantáziáját izgatja a Mikulás szánja, és valószínűleg ők is szeretnék megnézni, mivel érkezett hozzájuk a Télapó. A láthatatlan szán máris megold minden problémát.

De anyaaaa, én ébren szeretnék maradni!

Márpedig a Mikulás csak oda megy, ahol már szépen alszanak a gyerekek. Így neked is több időd lesz az előkészületekhez, mintha a kicsi hajnalban még mindig a rejtekhelyéről leskelődne a tiszta cipői felé.

El tudja olvasni a Mikulás és a Jézuska a levelemet?

Bizony, ők még a kriksz-krakszokat is el tudják olvasni. Az viszont már bajosabb, ha mi nem tudjuk kihámozni a kívánságokat, úgyhogy tanácsos kipuhatolózni a picúrtól, mit írt az üzenetben.

Hogyan tud egyszerre ennyi helyen lenni a Jézuska?

Viszonylag hamar elgondolkodnak a kicsik ezen a kérdésen, de általában eloszlik a gyanú, ha azzal magyarázod meg, hogy a Jézuska és a kis angyal segítői akár egyszerre mindenhol ott lehetnek, ahol jó emberek vannak.

 

A lényeg mégis többről szól

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ünnepeknek mi a valódi jelentésük! Próbáljuk meg átadni a gyerkőcöknek a Mikulás és a karácsony szellemiségét, hogy értékelni tudják azt, hogy azokkal lehetnek együtt, akiket szeretnek, és hogy bármi is lapuljon szépen becsomagolva a fa alatt, az csak hab a tortán, mert a család a legnagyobb ajándék. Ilyenkor mi is lassítsunk le kicsit, és töltsünk minőségi időt együtt! A közös ünnepi vacsora, a nagy beszélgetések, viccelődések, párnacsaták, meseolvasás és társasjáték partyk egy hatalmas adag szeretettel a szívetekben a ti otthonotokba is elhozza az igazi karácsonyt.


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!