Magyar English


Tavaszi szabadtéri játékok gyerekeknek: amikor itt a kikelet!

- Blog

Amikor végre megérkezik a tavaszi jó idő, csak úgy hívogat minket a természet! Az első napsütéses időszakok mosolyt csalnak az arcunkra. Ebben az üdítő időszakban előkerülhetnek a gyerek kerti játékok és a jobbnál jobb szabadtéri játék ötletek gyerekeknek. Itt a kikelet, irány a szabadba!

A következő cikkünkben olyan tavaszi játékok sorát szedtük össze, amelyek nem csak szórakoztatóak, de számos pozitív hatásuk is van! Ha kíváncsi vagy, hogy miért hasznosak a szabadtéri játékok és melyek azok a kültéri gyerek játékok, amelyeket mindenképp érdemes beszerezni otthonra, olvass tovább!

Ezért hasznosak a szabadtéri játékok gyerekeknek

A hosszú tél és a bezártság után a gyerekek tele vannak energiával. Igazi megkönnyebbülés ilyenkor, hogy kiszabadulhatnak a szabadba, még az előtt, hogy a társasjátékok és a többi szuper beltéri program teljesen unalmassá válnak.

A napsütésnek, a friss levegőnek és a mozgásnak számos pozitív fiziológiai hatása van, amelyek támogatják a kicsiket az egészséges fejlődésben. Azonban a szabadtéri tavaszi mozgásos játékok nem csak a testnek, hanem a gyermekek lelki és mentális egészségének fenntartásában is fontos szerepet játszanak.

Továbbá a tavaszi játékok kiváló alkalmat adnak a családi együttlétekre, ahol a családtagok minőségi időt tölthetnek szeretteik társaságában. A közös játéknak kiváló csapat összekovácsoló ereje van, emellett segít a gyerekeket együttműködésre nevelni.

Mozgásos játékok szabadban, szabadon!

Semmi sem tud akkora szabadság érzést nyújtani, mint a testmozgás és a játék a szabadban. Nézzük, melyek a legnépszerűbb mozgásos játékok gyerekeknek!

Gyerek járművek: Pattanjatok járműre! A különböző gyerek járművek, mint például a népszerű futóbicikli vagy a kismotor fejlesztik a mozgást, a koordinációt, az egyensúlyérzéket és ezáltal nemcsak a fizikai erőnlétre gyúrhattok rá gyermekeddel, hanem stabilitás fejlesztésére is. 

Mindemellett a közlekedés pozitívan hat a kognitív teljesítményre is, hiszen közben olyan agyi pályákat aktivizáltok, amelyek kedvező hatással vannak a beszédfejlődésre, írásra, olvasásra, de a memóriára és a koncentrációra is. Nem kérdés, hogy az effajta móka egy kiváló szabadtéri program, ami az egész család számára élvezetes, azonban nem mindegy, hogy milyen járgánnyal indultok el otthonról.

Labdázás: Egy labdával kortól függetlenül mindenki szívesen játszik, ráadásul szórakoztató szerepe mellett fontos befolyással bír a készségek fejlődésére is. A labdázás nagy hatással van a mozgás térbeli és időbeli érzékelésére, fejleszti az egyensúly- és ritmusérzéket, erősíti a játékosok fizikai erőnlétét, de a szem-kéz koordináció is hálás lesz érte! Ráadásul azon sem kell majd törnöd a fejed, hogy mit játsszatok, hiszen egy labda igazi jolly joker: lehet dobni, rúgni, gurítani, elütni, pattogtatni vagy elkapni is.

tavaszi mozgásos játékok


Kültéri gyerek játékok, amik nem hiányozhatnak a kertből

A kültéri gyerek játékokkal mókázni nagyon kellemes időtöltés, amit egyszerűen imádnak a kicsik és nagyok is, így ha van udvarotok, érdemes beszerezni néhányat ezekből a klassz szabadtéri eszközökből. Így nem kell elzarándokolni a játszótérig, hogy a kicsik kedvük szerint használhassák őket.

Gyerek hinta: Tudtad, hogy a hintázás javítja gyermeked egyensúlyát és ritmusérzékét, miközben a napközben felgyülemlett stresszel is leszámol? Egy gyerek hinta a kertben igazi Jolly Joker, hiszen a hintázás tökéletes szülő-gyerek program lehet, miközben a kicsik magukat is jól elszórakoztathatják vele.

Csúszda: A csúszdázás rendkívül szórakoztató elfoglaltság, még felnőtt fejjel is! A csúszda használata kiválóan megtanítja a kicsiket a mélység és magasság észlelésére, a közös időtöltés során pedig segít a bizalom és a kötődés megerősítésében.

Tavaszváró játékok a szabadban

A tavaszváró szabadtéri játékok extra jó tulajdonsága, hogy a szórakozást összeköthetjük a tanulással és akár visszatérő rituálékat is kialakíthatunk így! A következő csoportos játékok a szülő-gyerek páros és egy nagyobb gyerekcsapat számára is szórakoztatóak, ezért akár ketten, akár többen vagytok, bátran kipróbálhatjátok őket!

Tavaszi virágültetés: Szóljon a tavasz a színekről és az illatokról! A színes tavaszi virágok kiválóan feldobják a balkont vagy a kertet, az elültetésük pedig kitűnő elfoglaltság a gyerekek számára is. Látogassatok el együtt egy kertészetbe és válassza ki ő a szép virágokat!

Erdei kincskeresés: Nyomozás a természetben elrejtett kincsek után. Készítsetek térképet minden kis nyomozónak, amin szerepelnek az erdőben elrejtett kincsek (édességek, játékok stb.) és már indulhat is a kincskeresés!

Toboz hajítás: A játékosok felsorakoznak egy kijelölt vonal mentén, majd a startjelzésre a lehető legmesszebbre dobják a tobozokat. Melyik repül a legtovább? 

Ha hasonlóan izgalmas ügyességi játékok és más tavaszváró játékok után kutatsz, jó helyen jársz! Nézz körül webáruházunkban és induljon a móka!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!