Magyar English


Így tanítsd meg kismotorozni gyermekedet

- Blog

A műanyag motor rendkívül népszerű játék a kicsik körében, szinte minden gyerek imádja! A szülők is szívesen választják a gyerek járgányok közül ezt a típust, hiszen motorozás közben a kicsik a szabad levegőn jászhatnak és megismerhetik a mozgás okozta örömöket. A száguldás élménye sok kisgyermek számára jó móka, ráadásul a szórakoztató funkciója mellett a gyerekmotor számos fejlesztő hatással is rendelkezik.

 

Hogyan tanítsd meg motorozni? – játékmotor gyerekeknek, biztonságosan

Gyermeked pillanatok alatt rájön majd arra, hogy a motort hasonló technikával tudja hajtani, mintha járna, hiszen váltogatni kell a lábait. Ültesd rá a kis járműre és tanítsd meg neki, hogyan kapaszkodjon a kormányba, és hogyan tudja irányítani, majd finoman told meg hátulról. Meglátod, hamar rá fog érezni a technikára anélkül, hogy neked emelgetni kellene a lábát.

 

A gyerekmotor fejlesztő hatásai

Az egyik legfelkapottabb járgány a kismotor gyerekeknek – nem véletlenül. Amellett, hogy a kicsiknek egy gyerekmotor ülésén csücsülve nagyon élvezetes száguldozni, számos jótékony hatása is van ennek a praktikus játéknak. A lábbal hajtós motor elsősorban a mozgásra hat, de fejlesztheti a gyermek állóképességét is.

Az 1 év körüli korosztály, azaz a tipegők többnyire túl vannak már az első lépéseiken. A járás fortélyait elsajátító kicsiknek rengeteget segíthet a gyakorlás során egy lábbal hajtós motor.

Az ilyen motorok hajtása komoly munka egy ilyen pici csöppségnek. Azonban hagyni kell, hogy megtegye ezeket az erőfeszítéseket, ugyanis ez a típusú mozgás a gyermek izomzatának és csontozatának fejlődéséhez is pozitívan járul hozzá.

Bár a gyerekmotor kormányába való kapaszkodás sokat segít a magabiztos haladásban, mégis folyamatos koordinálásra van szükség a gyakorlás során, ami a gyerekek egyensúlyérzékét is hatásosan fejleszti.

Talán kevésbé nyilvánvaló, mégis nagyon fontos, hogy a gyerek amilyen korán csak lehet, megtanulja a közlekedés alapjait. A motorozás által a kicsik már egészen fiatalon részt vehetnek a közlekedésben, ami segíthet abban, hogy berögződjenek a legfontosabb szabályok.

 

Lábbal hajtós motor helyes használata

A kismotorok egyik legjobb tulajdonságai, hogy segítségükkel az egészen kicsi tipegőkkel is gyorsan tudunk haladni, hiszen a játszótérre vagy az oviba menet is hajthatják a járgányt. Azonban amikor az utcán motoroznak a kicsik, akkor nagyon fontos fokozottan odafigyelnünk arra, hogy ne essen bajuk.

  • Mindig legyünk a gyerek mellett és figyeljünk oda a mozdulataikra! Nem túlzás, hogy egy lépéssel előttük kell járnunk.
  • Tanítsuk meg neki a legfontosabb szabályokat! Az, hogy tudja, hogy le kell szállni a kismotorról a zebránál, és hogy nem szabad lemenni a járdáról engedély nélkül, akár életmentő is lehet!
  • Első a gyakorlás! Érdemes eleinte otthon; az udvaron vagy a lakásban gyakorolni a kismotorozást, hogy a technikai dolgok (egyensúlyozás, kormányzás, hajtás) már magabiztosan menjenek, mire az utcán is kipróbálhatja magát.

gyerekmotor


Kismotor gyerekeknek - hány éves kortól érdemes beszerezni egyet?

A kismotorokkal már egész korán, akár 1-2 éves korban el lehet kezdeni gyakorolni, hogy mire a kisgyerek oviba megy, már magabiztosan tudja használni őket. Az otthoni gyakorlás a kertben vagy a lakásban máris rengeteg területen segíti a gyermeket a fejlődésben, azonban amíg a gyerek nem tud magabiztosan járni, nem ajánlatos élesben használni.

Milyen kismotor típusok közül választhatunk?

A közlekedési eszközök gyerekeknek igen széles választékban kaphatók, ezért a kismotor kiválasztása során érdemes több szempontot is figyelembe venni, melyek a következők:

Méret: A különböző kismotorok többféle méretben is kaphatók, ezért a jármű kiválasztásakor nagyon fontos ügyelni arra, hogy nehogy túl nagy vagy éppen túl kicsi modellt válasszunk! A kismotor mérete akkor ideális, ha amikor a gyermek ráül, a lábait kényelmesen, teli talppal le tudja tenni a földre.

Anyag: Mielőtt kismotort választunk, érdemes megtudni, hogy milyen anyagból készült, ugyanis mindegyik változatnak megvannak a maga előnyei. Egy műanyag motor sokkal könnyebben takarítható, ami praktikus, ha gyakran használjuk az utcán. Ezzel szemben a fa egy jóval strapabíróbb anyag, ami extra biztonságot adhat a gyereknek és így nekünk sem kell annyit aggódnunk.

Kerékszélesség: Ahogy a kismotor mérete, úgy kerekeinek szélessége is számít. Minél szélesebb egy gyerekmotor kereke, annál stabilabb és biztonságosabb – ezt is érdemes figyelembe venni.

A kismotoroknak különböző típusai léteznek, amiket 2 fő kategóriára oszthatunk:

  • Négykerekűek: A négykerekű kismotorokat azoknak a kicsiknek ajánljuk, akik még nem teljesen magabiztosak a mozgásukban.
  • Háromkerekűek: A háromkerekű típusokat nagyjából 2-3 éves kortól ajánljuk, amikorra a kisgyermek már magabiztosan tud járni és az egyensúlyérzéke is fejlettebb.

TIPP: Ha nem vagy biztos a gyerekeid képességeiben, akkor fokozottan ajánlott a védőfelszerelés beszerzése!

 

Láthatod, hogy amellett, hogy önfeledt szórakozást nyújt gyermekednek a kismotorozás, számos készségét, sőt, izomzatát és csontozatát is fejleszti. Sok-sok biztonságos száguldozással teli percet kívánunk gyermekednek a kismotoron!


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!