Magyar English


Szókincs fejlesztése gyerekeknek - játszva tanulni?

- Blog

A gyerekek fejlődése összetett folyamat, amelyben a szókincsfejlesztés különösen fontos szerepet kap. Mutatunk néhány módszert, melyekkel a játékos tanulás szórakoztató lesz kicsik és nagyok számára egyaránt.

 

A szókincs, beszédkészség fejlődése már babakorban elkezdődik, és egészen életünk végéig tart. Mivel ez egy tanult folyamat, egy kis odafigyeléssel, néhány játékos feladattal sokat tehetsz azért, hogy minél választékosabban beszéljen gyermeked. Természetesen az ismert szavak sokasága függ a környezettől, érdeklődéstől és műveltségtől is, de sok élvezetes elfoglaltság és játék hatékonyan tudja segíteni a folyamatot. Kezdődjék a játszva tanulás!

 

Tipp: A kommunikáció segítségével tudja gyermeked a későbbiekben kifejezni érzelmeit, vágyait és gondolatait, ezért fontos, hogy személyre szabott szókincsfejlesztő feladatokkal segítsd őt. 

 

Játékos szókincstanulás az egész családnak

Számtalan szókincsfejlesztő játékkal teheted szórakoztatóvá otthon az új betűk, szavak, szóösszetételek megtanítását.

Családi társasjátékok

Gyermeked szókincsének bővülését izgalmas, az összes résztvevő számára élvezetes fejlesztő játékokkal, memóriajátékokkal, asszociációs és kommunikációs játékokkal pikk-pakk fellendítheted. Ezek a készletek nemcsak számos új szót tanítanak meg, de még a gondolkodást és fantáziát is aktivizálják, ráadásul az élet más területein is segítik gyermekedet

A Dixit például egy remek asszociációs, szókincsfejlesztő játék gyerekeknek, ami képekkel teszi maradandóvá az elhangzott szavakat, de az Activity is egy klassz kommunikációs, fejlesztős játék, ahol szintén szükség van az ékes szókincsre. A listáról a Betűkocka sem maradhat le, ami a kisebbeket tanítja meg néhány új szóra, és tökéletes szókincsfejlesztő játék óvodásoknak, de a Sztorikocka is jó választás, amelyben a szimbólumok mentén kell történetet alkotni. Olyan játékot érdemes tehát választani, ahol egy-egy játékmenet során minél többet kell önállóan és egymással beszélni. 

 

Tipp: A szókincsfejlesztés többnyire asszociatív folyamat, így fontos, hogy olyan társasjátékot válassz, ami a fantáziát is előhívja.

 

Bővítsd a szókincset mesékkel!

Egy mese csodákat tesz gyermekeddel, hiszen nemcsak a testi és lelki fejlődéséhez elengedhetetlen eszköz, de beszédkészsége javulása szempontjából is fontos. Ráadásul egy elmesélt történet a feldolgozásban is fontos szerepet játszik, egyértelmű hát, hogy egy mesekönyv vagy egy diavetítőn levetített történet, magyar népmese izgalmas és lebilincselő módon segíti majd őt számos területen. A visszatérő divatnak örvendő diavetítésről itt olvashatsz néhány érdekes információt.

Egy klassz történet:

  • élénkíti a képzelőerőt,
  • segít gyermekednek a képek felismerésében,
  • a nagyobb gyermekeket fejleszti az olvasásban,
  • erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot,
  • és segíti az alvásra hangolódást is.

 

Tipp: Használj bátran mesélés közben intenzív hanglejtést, gesztusokat és mimikákat, hiszen annál maradandóbbá tudod tenni a történetet.

 

Szókincsfejlesztő kommunikációs játékok

Ugyan még csecsemőkorban nem tudja felfogni gyermeked mondandód értelmét, de a nonverbális jeleket, hanglejtést és a gyakran ismétlődő szavakat már ilyenkor is érzékeli, ezért bátran beszélj hozzá annyit, amennyit csak lehet. 

Nagyobb gyereknél szintén nagyon fontos a kommunikáció, bátran beszélgess vele bármiről, minél részletesebben. Még ha nem is tud majd álláspontot foglalni, hidd el, sokat fog értelmezni belőle.

 

Szójátékok

A szójátékok lehetnek egyediek, amelyek szabályait te határozod meg, de a már jól bevált szabályrendszer alapján is játszhattok. Íme néhány példa:

 

Fekete-fehér, igen-nem

Bizonyára ismered a rendkívül egyszerű játékot, ami során kérdéseket kell feltenni egymásnak, és a válaszban nem lehet benne a fekete, fehér az igen és a nem szó. Ez jól megdolgoztatja gyermeked gondolkodását, és közben arra is koncentrálnia kell, hogy mivel helyettesítheti mondandóját.

 

Szólánc

Egy szóval kezdődik, majd annak az utolsó betűjével kell mondani a következő szót. Egyszerű, mégis nagyszerű fejlesztő játék gyerekeknek. 

 

Kitalálós játékok

Ennek a játéknak csak a képzelőerő szab határt. Gondolni kell valamire, majd a másiknak ki kell találnia úgy, hogy közben próbálja körülírni.

 

Egy ilyen játék ráadásul bármikor kapóra jöhet, akár utaztok, vagy éppen az esti pancsihoz készülődtök, netán az ebédkészítés van soron.

 

Címlapkép forrása: Depositphotos


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!