Magyar English


Sulira hangoló fejlesztő játékok, amiket imádnak a gyerekek

- Blog

Közeleg a vakáció vége, ami a gyerekek többségét érzékenyen érinti. A nyaralások, táborok és véget nem érő játékok után ijesztő lehet az iskolapad gondolata. A leendő elsősök még büszkén mesélik: “Iskolába készülök!”, a tapasztaltabb kisiskolások közül viszont nem mindenki várja örömmel a sulikezdést. 

 

Szülőként érdemes mindkét reakcióra készen állnunk, és gondoskodnunk róla, hogy a felkészülés az iskolára ne a szorongásról szóljon. 

Segítünk, hogy melyek a legjobb izgalmas tevékenységek és fejlesztő játékok általános iskolásoknak, amikkel szórakoztatóvá varázsolhatjuk az iskolára hangoló feladatok sorát. 

 

Izgalmas iskolára hangoló tevékenységek

 

De mégis hogyan készüljünk az iskolára? Eleinte olyan nyári aktivitásokat találjunk ki, amiket a gyerekek egyébként is élveznek, és így észre sem veszik, hogy iskola előtti fejlesztés zajlik. 

 

Sulira hangoló rutin

A becsengetést megelőző hetekben csempésszük vissza a nyári szünet előtti rendszert a mindennapokra. Egy játékosan kialakított rutin segítségével az iskolára felkészítés otthon is sikerülhet! Keltsük fel a gyerekeket ugyanabban az időpontban, és készítsük el közösen a kedvenc reggelijüket! 

 

Iskolaszerek közös beszerzése

Vonjuk be a készülődésbe, érezze, hogy az ő szava és ízlése is számít! Hagyjuk, hogy válasszon két iskolatáska közül, és segítsen a füzetek becsomagolásában. Vigyázni is jobban fog a tanszerekre, tornacuccra, ha a sajátjának érzi őket. 

 

Mozgással a stresszmentes iskolakezdésért

Minél többet mozognak, annál egyszerűbb rávenni őket a korai lefekvésre. Arról nem is beszélve, hogy a levegőn töltött, aktív tevékenységek a mentális készségekre és az immunrendszerre is pozitív hatással bírnak. Kiránduljunk, játsszunk együtt a szabadban!

 

Vegyünk részt kulturális programokon!

Családi színház, bábszínház, koncert, mozi – olyan iskolára hangoló tevékenységek, amik egyben szórakoztatóak is. Ezeken a programokon a kicsik gyakorolhatják az egy helyben ülést, az adott téma kapcsán pedig sokat beszélgethetünk velük, meséltethetjük őket, ami az osztálytermi aktivitásra is előkészíti a kicsiket. 

 

Iskolára felkészítő feladatok elsősöknek

 

Az ovisok visszaszámolják a napokat szeptemberig, hiszen az iskoláslét azt jelenti, már ők is “nagyok” lettek. A lelkesedésükkel az elvárásaik is nőnek, könnyen csalódhatnak, ha valami nem az elképzeléseik szerint alakul. Ezért is fontos, hogy a nyárból ne maradjanak ki az iskolára hangoló feladatok. 

Erre a célra tökéletesek a fejlesztő játékok. Olyanokat válasszunk, amik szórakoztatóak, játékosak, a gyerekek sok időt eltölthetnek velük és több készséget is fejlesztenek. Fontos, hogy érzelmileg és intellektuálisan is megszólítsa őket, és sikerélményt biztosítson nekik. 



Mik a legjobb sulira hangoló fejlesztő játékok leendő elsősöknek?

 

Fejlesztő játékok kisiskolásoknak tanévkezdés előtt

sulira hangoló fejlesztő játékok

 

Kisiskolások esetében élvezetes iskolára hangoló feladatok bevetése már keményebb dió, hiszen ők az oktatás csodái mellett már megtapasztalták a felmérések, házi feladatok, iskolai konfliktusok kevésbé játékos oldalát is. 

Nekik még fontosabb, hogy a szabadságmámorban úszó vakáció után valóban szórakoztató tevékenységeken keresztül, izgalmas fejlesztő játékok segítségével készítsük fel őket az iskolás hétköznapok visszatérésére.

Az iskolára hangoló feladatok közül biztosan nem éri el a célját a tavalyi tananyag átismétlése, házi feladatok íratása, vagy a tudásuk felmérése, kikérdezése! 

Nyomásgyakorlás helyett fókuszáljunk arra, hogy a játékok iskolásoknak örömet és kihívást is szerezzenek. Élvezzék, de igényeljen energiabefektetést és odafigyelést: így gyakorolhatják a tanórákon is szükséges koncentrációt. 

 

Ezek a fejlesztő játékok segítenek ráhangolódni az új tanévre:

  • Emlékkönyv írása (nyári élmények,kalandok)
  • Fotóalbum készítése a nyárról
  • Rajztábla, írótábla
  • Gyöngyfűzés
  • Tudományos játékok
  • Társasjátékok
  • Szerepjátékok
  • Gipszkiöntő
  • Festés-rajzolás
  • Puzzle, kirakó

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!