Magyar English


A puzzle játékok készségfejlesztő hatása gyerekeknek

- Blog

A puzzle megjelenése óta népszerű, minden korosztály megtalálhatja benne a kihívást és az izgalmat. Leginkább, mint gyerekjáték tekintünk rá, mivel már egészen kis kortól játszható. 

Rengeteg nehézségi szint létezik a kirakósból, ezért a gyerekek cseperedése során mindig hozzá tud adni a fontos készségek fejlesztéséhez. Összeszedtük, hogy miért olyan népszerűek ezek a játékok és milyen hatásai vannak a gyerekek fejlődésére.

 

Miért olyan népszerűek a puzzle játékok?

A puzzle kirakós játék minden korosztály számára élvezetes időtöltés. A gyerekek már óvodás korban elkezdhetnek ismerkedni az idővel egyre izgalmasabbá váló játékkal. A különböző életkorokhoz különböző tematikájú kirakósok érhetők el, pl. állatos szókincsfejlesztő és mesekockák a kisebbeknek, összetett tájképek a nagyobbaknak.

 

A különböző puzzle játékok kirakása a nehézségi szinttől függően változik. Mivel könnyű belemerülni, gyorsan telnek vele az órák, így egy-egy nehezebb játékkal egészen hosszú időre is leköthetjük a gyerekeket. 

 

A kirakózás kiváló egyszemélyes játéknak. Ideális egykéknek vagy bárkinek, aki épp egyedül van, esetleg inkább magában szeret játszani. Adott esetben viszont közösségi élménynek is kiváló, hiszen csoportosan is lehet játszani. Ilyenkor megmutatkozik a puzzle játék fejlesztő hatása, ami a szociális készségeket erősíti.

 

Az elkészült kirakós örökéletű, bekeretezve akár szobadísz is lehet belőle. Ha pedig fizikai értelemben nem is, az élmény és a segítségével fejlesztett készségek szintjén velünk marad.

 

Mindig van következő szint! A legjobb puzzle játékokat nem lehet megunni. Mindig egy nagyobb és összetettebb játék, így, ha a gyerekek rákapnak az ízére, folyamatosan mutathatunk nekik valami újat, ami szórakoztatja őket.

puzzle hatása

 

A puzzle játék fejlesztő hatása

 

A készségfejlesztés az egyik legfontosabb a gyermekek nevelése során. A puzzle hatása számos területen tetten érhető. Nézzük, melyek azok!

  

Logikai gondolkodás

A puzzle gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kihívás. A sikeres kirakáshoz komoly tervezés, stratégiaalkotás és rendszerezett kivitelezés szükséges. Ezeket a logikai gondolkodás köti össze, így könnyen lehet, hogy a legfiatalabb játékosok életükben először használhatják a logikai gondolkodás koncentrált, elmélyült módját.

 

Finommotorika

A puzzle játékok lehetnek különböző méretűek, de álljon akár nagy, akár kicsi darabokból az biztos, hogy a gyerekeknek a kezükkel rengeteget kell fogdosni, forgatni, félretenni, húzogatni és összeilleszteni. Mindehhez apró, finom mozgásokra van szükség.

A finommotorika az írás mellett rengeteg más tevékenységhez is szükséges, ezért fejlesztése az egyik legfontosabb feladat az óvodás és az iskolás korban.

 

Koncentráció

A gyerek puzzle játékok kirakása rengeteg koncentrációra van szükség, a sok gyakorlás pedig fejleszti ezeket a készségeket.

Az óvoda után az iskola hatalmas váltás a gyerekeknek. A 45 perces órák és a feladatok megoldása mind komoly koncentrációt igényelnek. A készség előzetes fejlesztése akár otthon, akár az óvodában, nagy előnyt jelent az iskolapadban.

 

Monotonitástűrés

A legtöbb gyereknek komoly kihívás hosszasan egy helyben ülni, és csak egy adott feladatra vagy játékra figyelni. Tanulmányaik során azonban rengeteg monoton, ingerszegény helyzetben lesz részük, így érdemes a monotonitás tűrést folyamatosan fejleszteni.

Ha a gyermek egyáltalán nem tűri a monotonitást, érdemes a puzzle-t feldobni kicsit és csapatban játszani.

 

Vizualitás

A sokoldalú készségfejlesztő puzzle a vizualitás fejlesztésére is jó. A játék során fel kell ismerni, hogy mely darabok illeszthetők egymásba és el kell tudni képzelni, hogy hogyan fog kinézni a végeredmény. A vizualitást a logikával ötvözve gyakorolni minden korosztály számára rendkívül hasznos.

puzzle játékok gyerekeknek


Észlelés

A felismerés és az észlelés fejlesztése különösen óvodás korban fontos, amikor a gyerekeknek már képesnek kell lenniük megkülönböztetni a hangokat, képeket.

A kirakó játékok gyerekeknek másból sem állnak, mint élesen figyelni és felismerni a kis darabokat, ami pozitív hatással van erre a készségre is.

 

Térlátás és tájékozódás

A térlátást és tájékozódást fontos már óvodában magas szinten gyakorolni, hiszen a gyerekek az iskolában egyre több olyan helyzettel találkoznak, ahol önállóan kell megoldani a feladatot és amelyekhez szükséges a jó tájékozódás. Az összekevert puzzle darabok közötti navigáció és azok átlátása segíti a térlátás és a tájékozódás fejlesztését.

 

Kitartás

Amellett, hogy kitűnő készségfejlesztés gyerekeknek, a puzzle olyan tulajdonságokat is erősít, mint a kitartás. A kirakós játék minden korban kihívást jelenthet, mivel nem lehet egyik pillanatról a másikra megoldani. Befejezéséhez kellő kitartásra van szükség.

 

Kudarctűrés

A fejlesztő játékok nem csak a sikerről szólnak. A puzzle kirakása nem mindig sikerülhet elsőre, és olyan is előfordul, hogy teljesen elölről kell kezdeni. A kicsiknek ezt is meg kell tanulniuk elfogadni, ami kezdetben nehéz lehet, ezért fontos, hogy szülőként segítsünk nekik átbillenni. Ha kudarc éri őket, ne hagyjuk, hogy szétrombolják amit eddig felépítettek! Inkább vezessük rá őket a helyes megoldásra.



Puzzle játékok kisiskolásoknak

Óvodás korban azért fontos a puzzle játék, mert segítségével olyan fontos készségeket sajátítanak el a gyerekek, amelyekre szükségük lesz az iskolában. Az első osztálytól kezdve már szinte minden tantárgyhoz kell olyan készség, amit a puzzle segít fejleszteni.

Ebben a korban már képesek nagyobb darabszámú, összetettebb puzzle-okat is kirakni. Bátorítsuk őket, hogy ezzel játszanak!

 

Milyen iskolásoknak fontos készségekre van pozitív hatással a puzzle?

  • Írás - finommotorika
  • Olvasás: lehetnek számok, szövegek a puzzle-ön, ami alapján könnyebb kirakni.
  • Számolás: hány darab hiányzik még, hova hányat kell még beilleszteni?
  • Időbeosztás: mennyi idő kirakni ezt, vajon sikerül-e még lefekvés előtt?
  • Logika - stratégia
  • Monotonitástűrés, koncentráció

Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!