Magyar English


Problémamegoldó képesség fejlesztése gyerekeknél

- Blog

A problémamegoldó képesség egy nagyon fontos és hasznos eszköz a mindennapokban, ezért érdemes elkezdeni minél korábban, már gyermekkorban a fejlesztését. Íme pár tipp, amik segíthetnek nektek!

 

A problémamegoldó képesség fejlesztése már gyerekkorban is nagyon fontos, hiszen minél hamarabb elsajátítja ezt a készséget a gyerkőcöd, annál előbb tudja sikeresen alkalmazni. Érdemes azonban ennek játékos és szórakoztató módon nekifogni, így garantáltan előbb érhetsz el sikerélményt a család legfiatalabb tagjánál. Összegyűjtöttünk pár hasznos infót, amit mindenképp tudnod kell!

 

A problémamegoldás fontossága

A problémák megoldása már egész pici korban részei az életnek, ezzel a képességgel fedezi fel gyermeked a fizikai világot, tanulja meg a szabályokat, erősíti meg másokkal a kapcsolatát, de segíti a kommunikációt és a gondolkodást is.

 

A problémamegoldó képesség fejlesztése segít abban is, hogy:

  • gyermeked önérzete erősebb legyen,
  • könnyebben és hatékonyabban megoldja ez elé táruló feladatokat,
  • tovább legyen képes foglalkozni a feladatokkal, 
  • és ezáltal a kitartására is pozitív hatással is van.

 

Problémamegoldás feladatok - már kicsiként érdemes elkezdeni!

Mivel számos alkalommal jön szembe egy megoldásra váró probléma, minél hamarabb elkezded gyermekedet ezek megoldására tanítani, annál könnyebben veszi majd az akadályokat. Nagyon fontos, hogy engedj teret neki abban, hogy magától oldja meg a helyzeteket, mielőtt felajánlod neki a segítséged. Így könnyen végig mehettek a problémamegoldás lépésein.

 

Hagyd, hogy a maga tempójában fejlődjön! Fogd fel úgy a problémás szituációkat, hogy azok arra hivatottak, hogy segítsenek gyermekednek független, sikeres felnőtté válni. Éppen ezért hatványozottan fontos, hogy engedd gyermekednek, hogy hibázzon, a saját tempójában tanuljon és fedezze fel a világot.

 

Fejleszd a kritikus gondolkodást! Kicsi korban rengeteget kérdeznek a gyerkőcök a világról, ez pedig kiváló lehetőség a gyerek fejlesztésére, főleg, ami a kritikus gondolkádását illeti. Bármikor kérdez téged, ne egyből pontos választ adjál neki, hanem kérdezz vissza, hogy mit gondol, miért lehet ez. Így egy kis gondolkodásra és ötletelésre sarkallod őt.

 

Konkretizáljátok a problémát! Ugyan apróság, de ha már a probléma kialakulásánál azzal kezdtek, hogy megnevesítitek azt, akkor gyermeked könnyebben fog rájönni arra, hogy mivel tudja megoldani a feladatot.

 

A részeredmények is fontosak! Dicsérd meg gyermekedet már az erőfeszítéseiért is, ne csak akkor, ha sikerül neki elszámolni egy problémával. Ez nagyon hasznos abban az esetben, amikor nagy kihívással találja gyermeked szembe magát, hiszen ezzel bátorítod arra, hogy ne adja fel.

 

Adj lehetőséget gyermekednek, hogy megmutassa mi mindenre képes! Bizonyára nálatok is előfordult már, hogy ahogy csemetéd kilöttyintette a vizet, esetleg nem tudta bekötni a cipőjét, egyből a segítségére siettél. Érdemes ilyenkor hátrébb lépni kicsit, és türelemmel kivárni, míg saját maga oldja meg a problémát, hidd el, képes lesz rá!

Problémamegoldás

 

Problémamegoldás módszerei játékok segítségével

Az építőkocka az egyik legegyszerűbb és legsokrétűbb játék, ami a kreativitáson és koncentráción át az agyfejlődés minden aspektusát támogatja, így a problémamegoldó készséget is.

 

A puzzle egy igazi aduász, hiszen már akár 1 éves kortól használható, és számos egyéb mellett fejleszti az összpontosítást, komplex gondolkodást is és logikát is. Egy klassz készlettel nem nyúlhatsz mellé!

 

A kreatív játékok közben fókuszált gyermeked figyelme, mivel itt nincs egyetlen jó megoldás, bármilyen kimenete lehet a játéknak, éppen ezért hasznos a problémamegoldás fejlesztésében is.

 

A logikai feladványok és stratégiai játékok is kiválóak, hiszen az ilyen játékokban kell a legtöbbet azon gondolkodni, hogyan lehet egy-egy komplex feladatot megoldani, ez pedig nemcsak abban jó, hogy fejlődjön a játékos, de eközben szórakoztató is, és miután megvan a megoldás, sikerélményt is ad.

 

A lényeg tehát az, hogy adj elég időt gyermekednek, hogy feltalálja magát, hiszen ezzel csak jót teszel neki! Reméljük, hogy segítettünk abban, hogy gyermeked önálló és kritikus gondolkodású emberré váljon. 

 

Képek forrása: Freepik, 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!