Magyar English


Óvodai beszoktatás tippek - hogy könnyű legyen az indulás

- Blog

Az óvodakezdés fontos mérföldkő egy gyermek életében, ráadásul az ovis beszoktatás nem mindig megy zökkenőmentesen, sokszor nehézséget okoz az elválás. Kíváncsi vagy, hogy hogyan érdemes elkezdeni, és mi a beszoktatás menete? Cikkünk abban lesz a segítségedre, hogy szülőként hogyan teheted gördülékennyé ezt az időszakot.

 

Beszoktatás tervezése az óvodában – Így kezdj neki!

Minden gyereknél máskor jön el az érettség az óvodakezdésre. A köznevelési törvény szerint „a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.”

 

Az első és legfontosabb időszak a beszoktatás, amihez érdemes tervet készíteni.

Járt gyermeked bölcsibe? Ha igen, akkor már megszokott számára a szülők távolléte, így elég a többi elétek gördülő feladattal szembenézni.

Szülőként fel vagy készülve rá, hogy gyermeked ovis lesz? A kicsik érzékenyek, könnyen megérzik, ha félsz, és át is veszik azt, így érdemes összeszedetten állni az ovikezdéshez.

 

Tipp: sokkal könnyebb dolgod van, ha a beszoktatási terv óvoda pedagógus vagy más szakember segítségével készül.

 

Az óvodai beszoktatás menete, lépésről lépésre

Könnyebben fog menni az óvodai beszoktatás menete, ha néhány fontos dolgot tudatosan építesz be a mindennapokba:

  • Legyenek szabályok! Mivel az oviban számos új szabály lesz, tanítsd meg gyermekedet néhányra már otthon (pl. kézmosás étkezés előtt, mosdóhasználat után, játékok elpakolása játék után).
  • Alakítsatok ki egy napirendet! Ha minden a megszokott módon történik, könnyebb dolgotok lesz a későbbiekben is, ehhez pedig hasznos, ha rutinosan, egy ismétlődő sorrendet állítasz fel gyermeked napjaiban.
  • Szoktasd önállóságra! Ugyan nem kell, hogy mindenben teljesen önálló legyen, de az alap feladatokat, amiket egyedül is el tud végezni, érdemes elsajátítania még otthon.
  • Várjátok közösen az ovit! Beszéljétek meg, hogy milyen jó móka lesz, mennyi új barátot fog ott találni.

 

Fontos! Minden gyermek más és más. A legjobb, ha fokozatosan szoktatod be gyermekedet az oviba, hiszen jelenléted mindig sokat segít neki egy általa ismeretlen helyzetben. Az első pár napban töltsetek közösen időt ott, majd csak 10-20 percre menj ki. Ha minden gördülékenyen megy, és lehetőséged van rá, hagyd ott őt pár órára, és ha ezután is minden jól alakul, akkor maradhat is egész délelőttre. 

óvodai beszoktatás tippek

 

Mik a leggyakoribb problémák? – Az óvodai beszoktatás tapasztalatai

Gyakran hiába az ovis beszoktatás tervezése, egyes problémák előfordulhatnak, amik kicsit megnehezítik a helyzetet. De aggodalomra semmi ok, mindenre van megoldás!

 

A kicsi bizalmatlan az idegenekkel: Ne aggódj, ez egy teljesen általános probléma, ami idővel magától oldódik meg a legtöbb esetben. Ehhez nincs is semmi másra szükség, csak egy kis időre, hogy az óvónéniket, csoporttársakat kicsit jobban megismerje. Ugye, hogy nem is olyan nagy a galiba?

 

Szorongás: Ez is viszonylag gyakran előfordul a gyerkőcökkel, de szerepjátékokkal, mesékkel és rengeteg beszélgetéssel oldani lehet ezt a feszültséget. Kérdezd őt a napjáról, az érzéseiről. Játék közben pedig engedd kibontakozni, hadd dolgozza fel a napját azzal, hogy újra játssza a helyzeteket.

 

A szorongás jelei:

  • felébred éjszaka,
  • a szobatiszta gyerek újra bepisil,
  • az oviban nem akar enni, inni, wc-re menni,
  • verekszik,
  • túlságosan visszahúzódó lesz, fél a társaitól,
  • otthon nagyon anyássá válik, anyát akarja mindig,
  • nehéz este lefektetni.

 

Tipp: Ha úgy érzed, hogy a közös játék és beszélgetés nem segít, érdemes szakemberhez fordulni.

 

A szülő nem készült fel az elválásra: Nem is gondolnád, de ha te félsz vagy szorongsz, azt csemetéd pillanatok alatt átveszi, ezáltal megnehezíted mindkettőtök dolgát. Fogd fel úgy, hogy ez egy szuper lehetőség arra, hogy a kortársai között legyen, barátkozzon, kibontakozzon, neked pedig több időd jut a teendőkre.

 

Mi kell az oviba? – Dolgok, amikkel segítheted a beszoktatást!

Vigye magával a kedvenc játékait! Egy plüss barát vagy kisautó az otthont varázsolja az oviba, amivel biztonságérzetet kelt gyermekedben. Bátran csomagold be neki a kis játékait.

 

Dolgozzátok fel az élményeket! Egy baba vagy rajzolás segítségével bátorítsd arra, hogy mesélje el neked, hogy milyen napja volt, milyen ingerek érték őt.

 

Kapjon otthon sok figyelmet! A közös játék fontossága vitathatatlan. Ugyan az oviban is sokat játszik, ne feledkezz meg arról, hogy fontos neki a közös kaland is. Mit szólsz például egy közös építkezéshez a legmenőbb építőjátékokkal? Mókázás után pedig bújjatok össze, és olvassatok el egy mesét vagy nézzetek meg egy klassz diafilmet!

 

Kívánjuk, hogy gyerekjáték legyen az oviba beszoktatás, és mindenki élvezetét lelje ebben az időszakban!

 

Képek forrása: 123RF, Dreamstime


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!