Magyar English


Miért hazudik a gyerek? – Őszinteség tanítása kicsiknek

- Blog

Minden szülő számára ijesztő, amikor a gyermeke először füllent. A kicsik eleinte maguktól őszinték, később azonban előfordul, hogy nem teljesen egyenesen nyilvánulnak meg. Miért fontos az őszinteség, és hogyan érhetjük el, hogy bízhassunk gyermekünk szavában? Olvass tovább!

 

A füllentés normális – De miért hazudik a gyerek?

Bölcsis korban még mindent őszintén elmond csemetéd, hiszen még türelmesen tanítod őt cselekedetei helyességére vagy helytelenségére. Azt azonban gyorsan megtanulja, hogy vannak dolgok, amiknek örülsz és tesz olyanokat, amiknek kevésbé. Fontos, hogy már a korai időszakban se reagáld túl a helyzeteket, és állj méltányosan ahhoz, ha gyermeked őszintén színt vall.

 

Ovis korba lépve már tettenérhető több füllentés is, abban pedig már semmi sem szokatlan, ha hazudik a 7 éves gyerek, idősebb társaiknál pedig már meg sem lepődik az ember ilyen helyzeteken. Minél idősebb lesz gyermeked, annál többször fordulhat elő, hogy nem az otthoni szabályrendszer szerint cselekszik, és fél az erre kapott reakciótól. Nem kell megijedni, ez teljesen normális, hiszen a hazugság gyerekeknél a kognitív fejlődés része. Arról nem is beszélve, hogy szerepet játszik az őszinteség kialakulásában is, így egy kötelező rossz eleme a fiatalkori életnek. 

 

Tipp: A túlzott őszinteség sem jó, hiszen az sokszor átfordul gorombaságba, amit nem biztos, hogy jól visel majd gyermeked környezete.

 

Miért fontos az őszinteség?

Az őszinteség szerepet játszik a morális képességek elsajátításában, a helyes és helytelen közti különbségek felismerésében, de az egészséges társas kapcsolatokhoz is elengedhetetlen.

 

Gene Beresin gyermekpszichológus szerint vannak olyan komplex fogalmak, amiket egy kisgyerek egyszerűen nem ért meg. Ezek például:

  • az őszinteség,
  • az igazság,
  • a hazugság,
  • a hamisság.

 

Így nincs miért aggódnod, ha gyermekedet füllentésen éred, hiszen csak 5-6 éves korára érik meg annyira, hogy ennek összetettségét felfogja. Ahogy korábban említettük, ez még a későbbiekben is jelen lesz, de ettől nem kell megijedni. 

 

Tudtad? A kicsik csak a jó és a rossz közötti különbségeket értik.

őszinteség

 

Mit tegyünk ha hazudik a gyerek? – A gyermeki őszinteség megerősítése

Mit tegyünk, ha hazudik a gyerek, és hogyan erősítsük meg, ha őszinte? 

 

  • A szülői példamutatás kulcsfontosságú. Szülőként néha muszáj egy kicsit átszínezni a valóságot, azonban próbáld meg ezeket az alkalmakat minimalizálni. Kezeld gyermekedet egyenrangú partnerként, és ne légy rest bevallani, ha hibáztál. Ez a legfontosabb szabály! Ez nem fogja csökkenteni a tekintélyed, de cserébe sokat segít abban, hogy bízzon benned a gyermeked.
  • Beszélgessetek róla! Ha hazugságon kapod gyermekedet, szidás helyett inkább kérdezd meg, hogy miért tette. Lehetnek következmények, de fontos a megértő és odafigyelő kommunikáció. 
  • Dicsérd meg, ha őszinte volt! Ha elmond egy titkot, vagy őszintén megoszt veled valami olyat, amitől lehet, hogy mérges leszel, próbálj higgadt maradni, és erősítsd meg az őszinteségben. Nem kell helyeselni a szabályszegést, kérheted őt, hogy hozza helyre, ha rossz fát tett a tűzre, hevesen reagálni azonban nem érdemes.
  • Adj neki időt! Vedd figyelembe, hogy nem minden életkorban várhatod el ugyanazt tőle. Évek alatt tanulja meg igazán, hogy hogyan kell jól cselekedni.

 

Az őszinteség tanítása játékosan

 

Az őszinteség mesékben

Az őszinteség megerősítésében fontos szerepet játszanak a játékok és a mesék! A hazugság sok mesében szerepel, legyen szó füllentésről, csalásról, az igazság elhallgatásáról vagy őszinteségről. Gyakran a füllentés viszi előre a főhőst, de méltó jutalmát mindig az őszinteséggel tudja elnyerni. Egy ilyen történettel segíthetsz gyermekednek megérteni, hogy a cselekedeteinek milyen súlya van.

 

Taníts társasjátékokkal!

Egy társasjáték nemcsak a felhőtlen mulatásért felelős, többek között szuper eszköz arra is, hogy megtanítsd gyermekednek az őszinteség fontosságát. Egy családi társasjáték közben könnyedén kiderül, ha valaki csalással jutott előrébb. Ez remek alkalmat biztosít arra, hogy elmagyarázd gyermekednek azt, hogy ez nem helyes.

 

Egy őszinte gyermek belátja, ha tévedett, de ahhoz szükséges, hogy ne féljen a következményektől, és tisztában legyen vele, hogy nem kell titkolóznia. Szülőként a te feladatod, hogy ezen az úton segítsd őt. Reméljük cikkünkkel segítettünk ebben!

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!