Magyar English


Miért fontosak a vizuális ingerek a baba fejlődésében?

- Blog

Minden szülő a legjobbat szeretné a csöppségének, ezért próbálja segíteni annak fejlődését. Ezt a közvetlen környezet tudatos alakításával hatékonyan támogathatják, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a színek és formák kiválasztása milyen sokat nyom a latba egy baba első éveiben.

Az újszülöttek látása az életük első hónapjában meg sem közelíti a felnőttekét. Ebben az időszakban ugyanis csak homályosan, fekete-fehérben és csupán 20-35 cm távolságra látnak. Ez pont elég ahhoz, hogy felismerje annak az arcát, aki fogja. Ilyenkor a nagyon erős kontrasztokat érzékelik csak, ez ragadja meg a figyelmüket. Kezdetben még nem tudják koordináltan együtt használni a szemeiket, meg kell tanulniuk használni őket, és ahogy telik az idő, egyre élesebb, színesebb és részletgazdagabb kép tárul eléjük. A látás egészséges fejlődését a szülők is segíthetik, ha a baba számára érdekes, ingergazdag környezetet hoznak létre.

Minél érdekesebb vizuális hatások érik a csecsemőt, annál jobban fejlődik a látása. A jó minőségű, kifejezetten ennek a korosztálynak tervezett játékok biztosíthatják azokat az ingereket, amelyek a pici baba látását fokozatos fejlődésre sarkallják. A színes játékokat sokáig nézegetik, forgatják a kicsik, és látni rajtuk, hogy élvezik közben a világ felfedezését, izgatottan tanulmányozzák a gondosan számukra kialakított játékokat.

Milyen játékok valók a legkisebbeknek?

A legkézenfekvőbb segítséget az nyújtja, ha figyelembe vesszük a játékok csomagolásán, hogy melyik korosztálynak ajánlják a gyártók. Akad, amit első perctől fogva odaadhatsz a gyermekednek, és van ami csak pár hónapos kor fölött lesz megfelelő.

A textil bébijátékok nagy előnye, hogy puhák, így a még ügyetlen első mozdulatok ellenére sem ütheti meg magát velük a kicsi. Nagyon változatos játékok közül lehet válogatni, melyek ingergazdag környezetet biztosítanak a lurkóknak. A rúgkapáló babáknak például a végtagokra felhúzható állatos karkötő és zokni bébicsörgő tökéletes, hiszen kezdetben még nem tudják irányítani, hogy megfogjanak egy tárgyat. Azonban ezt a játékot felcsatolva még izgalmasabbá válnak az ég felé kalimpáló aprócska lábak és kezek, aminek a látványa hosszú időn keresztül elszórakoztatja. Sok textiljáték ötvöz több különféle ingert is. A pillangó activity bébijáték a tarka színek mellett a különböző anyagok tulajdonságait, is megtanítja a babának.

A játszószőnyegek is úgy vannak kialakítva, hogy elősegítse a csecsemők fejlődését. Léteznek kifejezetten készségfejlesztő bébijátékok, melyek a látásfejlesztésen túl egyéb képességek elsajátításában és gyakorlásában is szerepet játszanak, mivel jóval összetettebb feladat elé állítják az apróságokat. A csörgők és rágókák közül is érdemes olyat választani, ami külsőre is izgalmas lehet a babának.

Szárítsd fel a krokodilkönnyeket!

Sok bébi csak nyűgnek érzi az esti fürdetést, és úgy el tudnak keseredni a rutinszerű tisztálkodástól, hogy az anyukájuk szíve is belesajdul. Szerencsére erre is felkészültek a játékgyártók, és a babádnak érdekes pancsolós játékokat szerezhetsz be, hogy jókedvre derítsd, és élvezetessé tedd számára a fürdést. A pancsolókönyveket nem kell félteni a nedvességtől, bátran szórakozhat vele babád a kiskádban, miközben elvarázsolják a formák és színek. Egy tengeri állatkás pancsolókönyvvel azt is megmutathatod neki, milyen kedves élőlények úszkálnak a vízben, vagy akár kedves apró gumifigurákkal is feldobhatod a lubickolást. A spriccelős játékok is nagy kedvencek, általában gurgulázó nevetésben törnek ki a babócák a fröcskölő bábuk láttán, ami óriási élmény a picinek és az őt fürdető szülőnek is.

A másik kényes kérdés az alvás szokott lenni, aminél szintén nagy segítségedre lehet pár jól megválasztott játék. Például ha olyan kiságyforgót helyezel a gyerekszobába, illetve olyan szundikendőt vagy csörgőt teszel a kiságyba, ami le tudja foglalni a pici figyelmét, nyert ügyed van. Az édesanyák tudják, hogy ébredéskor és alváskor minden nyugodt perc ajándék. Egy figyelmet megragadó játék le tudja kötni a csecsemő érdeklődését, ha az egyéb szükségleteiről és igényeiről már gondoskodtál.

A játék a megoldás

Vagyis, ha arra nincs is lehetőséged vagy nagyon stílusidegen lenne az otthonod többi részétől, hogy a gyerekszoba tarka legyen, semmi gond. Elég, ha kicsit odafigyelsz, hogy milyen játékokkal veszed körbe a kis pelusost, és máris biztos lehetsz abban, hogy elegendő vizuális ingert biztosítasz babád egészséges látásfejlődéséhez, és a legjobb, hogy mindezt úgy, hogy a babád felhőtlen kacajától lesz hangos az otthonod.


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!