Magyar English


A kudarc feldolgozása - ha a gyermek nem tud veszíteni

- Blog

A kudarc feldolgozása nem mindenkinek megy elsőre, ezért leírtunk pár tanácsot, amik segíthetnek abban, hogy megtanítsd a gyerekedet veszíteni - játékos módon!

 

Manapság sok ember nehezére esik elfogadni a kudarcot, de ez nem is csoda, hiszen a kudarctűrés nem ösztönösen alakul ki bennünk. Mivel ez egy fejleszthető dolog, sokat tehetsz azért, hogy gyermeked már egészen kis korában elsajátítsa ezt a viselkedési formát. 

 

Ebben a cikkben kiderül, hogy:

  • mi is az a kudarc pontosan,
  • miért olyan fontos az elfogadása,
  • hány éves kortól érdemes erre odafigyelni,
  • illetve milyen játékos módszerekkel taníthatod meg gyermekedet veszíteni.

 

Miért fontos a kudarc feldolgozása?

Az élet nemcsak móka és kacagás, nehézséget, kihívásokat és kudarcokat is tartalmaz. Mivel utóbbi olykor komoly lelki sérüléseket okoz, érthető, ha minél jobban szeretnéd gyermekedet megóvni tőle. Azonban minden korosztálynak megvannak az egyéni nehézségei és kihívásai, amelyek elől szinte lehetetlen kitérni, és természetesen ez nem is baj, hiszen ezeknek megvannak a maguk értékei is, ugyanis az életre nevelnek, és számos új leckét tanítanak saját magunkról és a világról. A kulcs abban rejlik, hogy hogyan lesz képes gyermeked ezekhez viszonyulni. 

 

A kudarc feldolgozása nagyon fontos, hiszen számos módon gördülékenyebbé teheti az életet. Mivel  elkerülhetetlen, hogy olykor csalódás érje a gyerkőcöket, fontos megtanulniuk, hogyan is kezelhetik ezeket jól, ami által bátrabban fognak tovább próbálkozni, és számos dolgot tanulhatnak a korábbi hibáikból, ez pedig az élet minden szakaszában segítségükre lesz.

 

Minél hamarabb megtanulja gyerkőcöd kezelni a szembejövő kudarcokat, később annál kevesebb problémát fognak okozni a nehéz helyzetek:

  • az iskolában a dolgozatoknál,
  • edzésen suli után,
  • felnőtt korban pedig a munkahelyen,
  • de az élet bármely másik területén is.

 

Tipp: Gyermeked már 6 éves korától fel tudja fogni a vereség fogalmát, innentől kezdve érdemes foglalkozni a témakörrel.

 

Fontos! A kudarcok nem gyermeked személyét minősítik! Vésd jó alaposan csemetéd eszébe, hogy ha valami nem sikerül neki, az nem azért van, mert nem elég jó, tehetséges vagy ügyes, hanem nagy valószínűséggel a cselekedetei, a körülmények, netán ezek komplex összefüggései azok, ami miatt bizonyos helyzetbe kerül. Engedd tehát hibázni, ne éreztesd vele, hogy nem elég jó, ha valami nem úgy jön össze, ahogy eltervezte, és tanítsd meg rá, hogy a kudarcok a sikerhez vezető utat kövezik ki.

 

Az ember a saját hibáiból tanul leggyorsabban! Ez megcáfolhatatlan, azonban megfelelő szülői példamutatással is rávezetheted gyerkőcödet, hogy hogyan is érdemes bizonyos szituációkhoz viszonyulni, hiszen az, hogy mennyire vagy nyitott a helyzetek megértésére, és beszélni ezekről, remek mintául szolgál a család fiatal tagja számára.

 

A hatékony feldolgozás a kulcs! Ahogyan korábban is említettük, a kudarcokat lehetetlen elkerülni, azonban mély beszélgetésekkel, gondolatok megosztásával, és gyermeked érzéseinek meghallgatásával sokat segíthetsz neki. Bátran kérdezz rá, hogy mit gondol, miért alakultak úgy a dolgok, ahogy, hogyan esett neki, és szerinte mit kellene a jövőben máshogyan csinálnia, hogy kiküszöbölhető legyen még egy hasonló rossz élmény.

 

Mit tehetünk, ha a gyerek nem tud veszíteni?

Ha már érzékelhető gyerkőcödön, hogy megviseli a kudarc, érdemes játékos módon próbálkozni. A közös társasjátékozás például egy hatásos módja annak, hogy megtanítsd gyermekedet veszíteni, hiszen nemcsak élvezetes, de nem egyből éles helyzetben kell a problémákkal szembesülnie.

 

Ezekre figyeljetek oda társasjátékozás közben:

  • Az legyen az első, hogy jól érezzétek magatokat! Ehhez egy szórakoztató társasjáték a tuti választás.
  • Mutass játék közben jó példát, tudasd vele a viselkedéseddel és akár szóban is, hogy a vereség teljesen rendben van.
  • Adj neki időt! Mint minden más fejleszthető készséghez, ehhez is idő hozzászokni, ezért érdemes minél többet társasozni.
  • Működjetek együtt! Játsszatok mindannyian egy csapatként egy családi társasjátékkal, úgy könnyebb a vereséget is elviselni.
  • Játsszatok változatosan! Ne csak kompetitív játékok kerüljenek elő, például a Monopoly egy élvezetes versengő játék, amivel számos hasznos tudásra tehet szert gyermeked, mégis érdemes néha olyan játékra váltani, ahol egységként kell játszani, ilyenek például a különböző szabadulós készletek.

Társasjátékozás

 

A kudarc minden korosztálynak fájdalmas, ezt pedig fontos elismerni, hiszen segíti a feldolgozást, a lezárást és a továbblépést. Tanítsd meg gyermekedet a belső folyamatainak felismerésére, amivel képes lesz az érzéseit, gondolatait megfogalmazni! Reméljük, hogy segítettünk nektek ebben!

 

Képek forrása: Depositphotos


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!