Magyar English


Kreatív fejlesztő játékok minden gyerek számára

- Blog

Végre itt a jó idő, és kezdődik a szabadtéri játékok szezonja. Azonban nem lehet mindig a szabadban játszani, így jó, ha van a tarsolyunkban néhány szórakoztató játék piciknek és nagyobbaknak. A hagyományos, egyszerű játékok mellett a különböző fejlesztő feladatok igazán hasznosak, mert amellett, hogy megkönnyítik a hétköznapokat, a kreativitást is fejlesztik.

 

Miért fontosak a fejlesztő játékok gyerekeknek?

A kreatív készségfejlesztő tevékenységek hatása a mindennapokban is érezhető: az eredmény jó problémamegoldó készség és összetett gondolkodás. Mivel az ember közismert tulajdonsága, hogy fiatalabb korban a legfogékonyabb az újdonságokra, érdemes minél korábban elkezdeni a kreatív fejlesztő játékok használatát.

Minden gyerek sajátos módon fejezi ki magát. Mindennél fontosabb, hogy támogassuk őket ebben, hiszen így tanulják meg végigvinni a saját gondolataikat. Bármilyen játékkal játszik, bármiből épít valamit, akár rendeltetésszerűen használja, akár nem, hagyjuk, hogy csinálja.

TIPP: Ne a jól bevált módszereket kövessétek! Fő a változatosság!

 

Kezdjünk építkezni! Gyerekszobák alapkelléke, fejlesztő játékok kockákban

A több évtizedes múltra visszatekintő, ám máig az egyik legnépszerűbb építő kocka, a LEGO, egy páratlanul kreatív fejlesztő játék is egyben. A kockákból és a kiegészítőkből tényleg bármit meg lehet építeni, a konstrukcióknak csak a képzelet szab határt.

A LEGO-k között minden korosztály számára találhatók izgalmas opciók, ezek a készségfejlesztő játékok 1-2 éveseknek és felnőtteknek is tartogatnak érdekes lehetőségeket.

A legkisebb korosztály számára a LEGO Duplo nyit ablakot az építőkockák világába. A Duplo fejlesztő játékok 1-2 éveseknek is könnyen használhatóak, ugyanis a klasszikus LEGO kockáknál jóval nagyobb alkatrészekből állnak, amit a kisebbek is könnyedén összeraknak.

A legjobb LEGO fejlesztő játékok óvodásoknak, a filmklasszikus karaktereit megformáló LEGO Star Wars, a városi élet forgatagába repítő LEGO City, a LEGO Ninjago és a LEGO Friends.

 

Kreativitást kibontakoztató fejlesztő játékok 2 éveseknek

Intelligens gyurma, világító vagy mágneses gyurma és még sorolhatnánk. Bármelyiket is válasszuk, ezek a fejlesztő játékok 1-2 éveseknek otthon is kiváló szórakozást nyújtanak, miközben számos készséget fejlesztenek.

A gyurmázás mellett a homokozás is a legjobb bölcsődei és óvodai fejlesztő játékok egyike (erről korábban udvari játékokról szóló cikkünkben írtunk), amit már nemcsak kint, hanem a lakásban is kipróbálhatnak a kicsik!

Az intelligens homok legjobb tulajdonsága, hogy nem szárad ki, ennek köszönhetően nem is porlik. Szintén ebből a tulajdonságából következik, hogy könnyű vele építeni és mindig megtartja a formáját.

 

Fejlesztő játékok óvodásoknak, avagy a kreativitás gyöngye

A különböző gyöngy fajták olyan készségfejlesztő játékok 3-4 éveseknek, amivel régebben főleg lányok játszottak, pedig nemtől függetlenül igen hasznos elfoglaltság.

A vasalható gyöngy is érdekes készsfégfejlesztő játék 3 éveseknek, segítségével bármilyen formát, akár a kedvenc mesehősök képét is elkészíthetjük.

Ezek a fejlesztő játékok 3 éveseknek és nagyobbaknak is segítenek abban, hogy pontosak és precízek legyenek, emellett fejleszti a kézügyességet.

A vasalt gyöngy maradandó alkotás, a fűzhető gyöngyökből pedig nyakláncot, karkötőt vagy akár érdekes figurákat is készíthetnek a kicsik, akár a szüleikkel együtt. 

TIPP: adjuk ajándékba elkészült alkotásainkat!

 

Címlapkép forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!