Magyar English


Közlekedés a szünidő alatt

- Blog

Végre itt a nyár, és elkezdődött a várva várt vakáció is, ami számos izgalmat rejt magában kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ilyenkor egyre több időt érdemes a friss levegőn tölteni, és előkerülhetnek a kedvenc közlekedő eszközök is. Ahhoz azonban, hogy biztonságban tudhassuk gyermekünket az utakon és tereken, és a közlekedés is balesetmentes legyen, érdemes néhány alapszabályt betartania a felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Lássuk, melyek ezek!

Válassz minőségi közlekedési eszközt!


Fontos, hogy jó minőségű eszközt válasszunk gyermekünknek, hiszen az elkövetkező hónapokban fokozott használatnak lesz kitéve. Első körben döntsük el, hogy melyik járműkategória a legalkalmasabb a gyerkőc számára. A biciklikkel és
rollerekkel könnyedén meg lehet tenni egy nagyobb távolságot, a tekerés/lábbal hajtás pedig mindenki számára élvezet lesz, miközben fejlődik az egyensúlyérzék is. A görkorcsolya mókás és izgalmas, emellett pedig fokozza az állóképességet, míg a kismotorok és lábbal hajtósok a legkisebbeknek is megadják a suhanás élményét. Ha megtaláltuk a megfelelő kerekeken gurulót, ezekre figyeljünk:

  • Bicikli esetében fontos, hogy egy könnyen kezelhető, megbízható kormánnyal legyen felszerelve, amely rendelkezik két, egymástól függetlenül működő fékkel is. A tartozékokról sem szabad elfeledkeznünk: legyen rajta csengő, elől egy kadmiumsárga, míg hátul egy piros fényű lámpa, illetve fényvisszaverő.
  • Ha roller mellett szavazunk, találjuk meg gyermekünk számára a megfelelő méretet. Fontos, hogy a kisebbeknek könnyű, mégis stabil eszközt válasszunk. Gondoljuk át azt is, hogy két- vagy háromkerekű roller lenne legalkalmasabb a lurkónak.
  • A görkorcsolyák a és kismotorok esetében a méretre ügyeljünk, hiszen a túl kicsi vagy túl nagy eszköz hosszú távon kellemetlen lehet.



Tanítsuk meg a gyermekünknek a fontos szabályokat!

Fontos, hogy már egészen fiatalon tisztában legyenek a kicsik az alapvető KRESZ szabályokkal, még akkor is, ha csak a közelbe megyünk. Ezek elsajátításával bátran haladhatunk bicikli úton, és nyugodtan engedhetjük el a gyerkőcöt barátaival is a közelbe.

  • Közlekedni a kerékpárút jobb oldalán, a jobb oldali kerékpársávon vagy az út jobb széléhez húzódva kell.
  • Olyan helyen, ahol nem található bicikliút vagy sáv, lehet a járdán is közlekedni, azonban itt ügyelni kell rá, hogy ne zavarjuk a gyalogos forgalmat. Ilyen esetben, csakúgy, mint az úttesten, egy sorban szabad haladni.
  • Sötétedés után és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedési eszközre szállnunk, ha megvan a megfelelő felszerelésünk hozzá: kerékpár esetén megfelelően működő lámpa és fényvisszaverő mellény, rollerezés és görkorizás során pedig a  fényvisszaverő mellény.
  • A zebránál fontos, hogy miután zöldre vált a lámpa, le kell szállni az eszközről, és azt tolva kell áthajtani.
  • Mindig két kézzel fogjuk a kormányt!
  • Figyeljünk a megfelelő védőfelszerelés használatára! A fejsérsülés elkerülése végett mindneképp használjunk a fejmérethez megfelelő sisakot, kisebb gyermekeknél pedig indokolt lehet könyök-, csukló- és térdvédő használata is.

 

A kismotor, futóbicikli, pedálos ráülős járművek erősítik az izomzatot, fejlesztik a mozgáskoordinációt, valamint javítják a szem-kéz koordinációt is, így mindenképpen érdemes egy megfelelő darabot beszerezni gyermekednek!

 

Képek forrása: Pinterest


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!