Magyar English


Külalak és kézírás gyakorlás kisiskolásoknak hatékonyan

- Blog

A kézírás elsajátítása a legfontosabb feladat első osztályban. Mivel számtalan készség erre épül, nem lehet kihagyni a korai iskolai feladatok közül. Azonban az, hogy a gyermek megtanul írni és olvasni, még csak a kezdete az útnak. Hiszen minden hiába, ha a külalak hagy némi kívánnivalót maga után és ezáltal nehezen olvasható a szöveg.

Szülőként a legfontosabb feladatunk, hogy segítsük a gyermek előmenetelét. Szánjunk időt a közös gyakorlásra, aminek központjában a kézügyesség fejlesztése áll! Inspiráció gyanánt összeszedtünk néhány hasznos tippet és alternatív gyakorlási módot, amiket garantáltan imádni fognak a gyerekek.

 

A kézírás szerepe a gyerekek fejlődésében

Az írás a kommunikáció egyik legfontosabb formája, és annak ellenére, hogy a digitalizáció miatt valamelyest háttérbe szorult, a kézírásos szöveg továbbra is nélkülözhetetlen eleme az életnek.

Mivel az egyik legfontosabb készségről van szó, elképzelhetetlen, hogy az iskolások ne ezzel kezdjék az első osztályt. A magabiztos, helyes és szép kézírás elsajátítása után tudnak majd jól olvasni, matematikai, és más reál tantárgyakban szembejövő összefüggéseket értelmezni, feladatokat megoldani.

Az iskolai számonkérések során is fontos, hogy a tanár el tudja olvasni a gyerek írását, aki a nem megfelelő külalak miatt akár rosszabb jegyet is kaphat a dolgozatra. Bár a 21. században már rengeteg helyzetben billentyűzeten gépelnek, mégis megkerülhetetlen a kézírás gyakorlás és a külalak fejlesztése is.

Az írás folyamán a gyermek komplex finommotorikus mozgásokat végez. Ennek a készségnek a fejlesztése később akár az okostelefonok és más digitális eszközök használatakor is jó szolgálatot tesz.

írás külalak javítása

Írás külalak javítása hatékony gyakorlatokkal

Az írás külalakjának javítása során a minőséget tartsátok szem előtt!

A gyakorlás legyen rövid: eleinte ne foglalkozzatok többet a feladattal 15 percnél! A túlzásba vitt próbálkozás könnyen kedvét szegheti a kicsiknek.

 

Legyen szórakoztató a kézírás gyakorlás!

A játékos írás gyakorlás segítségével könnyebb fenntartani a gyerekek figyelmét és motivációját. A gyakorlatokat töltsétek meg a gyermek számára is érdekes tartalommal. Írjatok levelet gyermeked barátainak vagy a nagyszülőknek! 

 

Szenteljetek időt a betű formálásának! 

Mutasd meg gyermekednek, hogy akkor van a legegyszerűbb a dolga, ha fentről lefelé formálja meg a betűket. A legtöbb esetben balról jobbra haladva, a kerekített betűket pedig az óramutató járásával ellentétesen írja le. 

 

Maradjanak a betűk a sorok között! 

Színezzetek ki közösen minden második sort a gyakorlófüzetben sötétebb színekkel, így könnyebb lesz neki a sorokon belül maradni. Emeld ki különböző élénk színekkel a segédvonalakat, hogy jobban lássa őket!

 

Gyakoroljátok a betűk közötti távolságot! 

Keress elő neki egy tiszta, kisebb méretű jégkrémpálcikát, rajzoljatok rá egy aranyos kis fejecskét! Ezentúl ő lesz gyermeked segítője a szavak közti távolságok egyenletes megtartásában!

 

Használjatok zsírkrétát vagy kisebb tollakat! 

Ezek segítségével megkönnyíted gyermeked számára, hogy helyesen sajátítsa el a tollfogás művészetét. 

 

Légy nagyon türelmes! 

Hagyd, hogy gyermeked magától rázódjon bele, ne sürgesd, és meglátod, sokkal nagyobb kedve lesz gyakorolni.

 

Kézügyesség fejlesztése játékosan

Az ügyes kezek elengedhetetlenek a szép külalakhoz, olykor azonban nehéz a gyakorlás. Hiába igyekszünk bevetni minden trükköt, a külalak és az írás feladatok nem kötik le a gyereket. Ebben a korban nem egyszerű felkelteni az érdeklődésüket, ezért érdemes játékos megoldás után nézni!

 

Zsírkrétázás

A zsírkréta használata sokban hasonlít az íráshoz: az eszköz kézbe fogása, mozgatása ugyanazokat a készségeket fejleszti, mint amire a gyöngy betűk írásához szüksége van a gyermeknek. A rajzolás és színezés egész kicsi koruktól kezdve érdekli őket, így már az óvodában elkezdhetik a gyakorlást.

 

Gyurmázás

A gyurmázás szintén egy olyan tevékenység, amit már óvodában elkezdhetnek gyakorolni a kicsik. A puha, képlékeny anyag gyömöszölése hosszú időre leköti őket, miközben a finommotorikus mozgást gyakorolják vele.

kézügyesség fejlesztése

Kifestők

A kifestők is bátran bevethetők csodafegyverként. A színezés során a gyerekek lelkesen igyekeznek a vonalon belül maradni, anélkül, hogy noszogatni kéne őket. Ez a tevékenység is nagyon hasonlít az íráshoz: hasonlóan nagy koncentrációt igényel, miközben a figyelmet is fejleszti.

 

Puzzle

A kirakósok jobban elrugaszkodnak az írástól, de logikát, és kitartást ugyanúgy tanítanak. A vizuális észlelés fontos szerepet játszik a külalak fejlesztése során, ezért a puzzle is egy kitűnő írás gyakorló feladat.

 

Képkarcoló

Ez a tevékenység is egy remek példa a kézügyesség fejlesztő feladatok közül. Mivel a képeknél az íráshoz hasonlóan mintát kell követni, segít a gyermeknek, hogy megtanuljon finom vonalakat húzni. A képkarcolóhoz hasonló rajztáblák is szórakoztatóvá teszik a gyakorlást. 

 

Kréta

Bár a sima kréta hasonlít a zsírkrétához, ezzel a rajzeszközzel aszfaltra, útra is rajzolhatnak a kicsik. Játszva firkálhatnak számokat, formákat és betűket, miközben gyakorolják az íráshoz szükséges alap mozdulatokat is.

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!