Magyar English


Játszótéri konfliktusok – Hogyan kezeljük őket?

- Blog

A játszótér amilyen szórakoztató, olyan nehéz terep is néha, hiszen rengeteg konfliktusforrás van. A homokozó játékoktól a csúszdáig bármi könnyen olyan helyzetet generálhat, amit fel kell oldani a gyerekek között. De hogyan kezeld ezeket a konfliktusokat? Olvass tovább!

 

A gyerekek imádnak játszani, órákat, napokat, akár heteket is képesek a játszótéren eltölteni, ami a szülőknek is nagy örömet okoz, hiszen a gyerekek lekötik magukat és egymással játszanak. Ez egy igazi komplex fejlesztő tevékenység, hiszen a legtöbb játszótéri játék jó hatással van a mozgásfejlődésre, egyensúlyérzékre, koordinációra és kreativitásra is. Ráadásul a szociális készségeket is fejlesztik, így nem kérdés, hogy minél többet jártok játszótérre, annál jobbat teszel gyermekednek!

 

A leggyakoribb játszótéri konfliktusok

Olvasd el, mi javasolt a következő helyzetekben:

 

Egy másik szülő leszidja a gyerekedet

Ilyenkor nem az a megoldás, ha egymás torkának ugrotok! Zárd le a helyzetet azzal, hogy megköszönöd, hogy figyelt a másik szülő a gyermekedre, és menjetek odébb gyermekeddel. Keress neki egy másik játékot, ezzel nagyon jó példát mutatsz, és ő is megtanulja, hogyan kell egy ilyen helyzetet kezelni.

 

Egy másik gyerek gonoszkodik a gyerekeddel

Adj egy kis időt a helyzetnek, hátha rendezni tudják egymás között a félreértéseket, ha pedig elfajulna a dolog, avatkozz közbe. Fontos, hogy nem arra kell koncentrálnod, hogyan kellene másoknak viselkedniük, hanem arra, hogy milyen tanulságokkal szolgál a szituáció. Miután kikerültetek az éles helyzetből, beszélj gyermeked érzéseiről, és segíts neki, hogyan lehet megoldani egy ilyen helyzetet jól.

 

Egy másik szülő minket szid le a gyerekünk miatt

Néhány játszótéri konfliktus esetén nehéz igazságot tenni, hiszen az egyik gyerek állít valamit, a másik pedig pont az ellenkezőjét. Ha egy szülő odamegy hozzád felpaprikázva, akkor maradj nyugodt, hallgasd végig, és mondd el a véleményedet higgadtan. Nem kell vele egyetértened, de felesleges veszekedni, így érdemesebb elvinned a gyermekedet a játszótér másik részére vagy egy teljesen másik játszótérre.

 

A többi gyerek nem játszik a gyerekünkkel

Sokszor szívfájdító, amikor azt látod, hogy nem akar a többi gyerek játszani a te gyermekeddel, ha azonban úgy tűnik, hogy ez nem zavarja őt, akkor ne avatkozz közbe. Ha viszont láthatóan zavarja ez a gyermekedet, tereld el a figyelmét, közben pedig meg tudjátok beszélni, hogy hogyan is érez a helyzet kapcsán.

 

Miért fontos a konfliktuskezelés a kisgyermek nevelése szempontjából?

Mikor avatkozz be és mikor ne? Ez a legfontosabb kérdés. A válasz pedig egyszerű, csak a legszükségesebb esetben vedd a kezedbe az irányítást, például ha fennáll a sérülés veszélye, vagy még nagyon kicsi a gyermeked! Mindaddig várj ki, hátha a csemeték megoldják egymás között a helyzetet.

 

A többi esetben miért hagyjuk, hogy a gyerek oldja meg a konfliktust?

  • Kifejezheti saját gondolatait, érzéseit.
  • Részese lehet a probléma megoldásának.
  • Fejlődnek a szociális készségei.
  • Önállóságra tanítod vele.

 

Konfliktuskezelés gyerekeknek: A játszótér és a gyermek nevelése

A kommunikációs készségek fejlesztése, a konfliktuskezelés megtanítása már gyerekkorban is nagyon fontos, ráadásul ez hatással lesz a későbbiekre is. Ebben nagyon lényeges, hogy szülőként példát mutass, és segítsd gyermekedet a különböző helyzetek felismerésében, megoldásában.

 

Tipp: Kérdezd meg tőle, hogy pontosan mi a probléma, és hogyan érzi magát a helyzet kapcsán. Nyugtasd meg, és mondd el neki, hogyan lehet bizonyos konfliktushelyzeteket megoldani, kínálj neki különféle alternatívákat. Hagyd egy kicsit gondolkodni, majd segítsd őt abban, hogy melyik a legjobb megoldás az adott szituációra.

 

Néhány íratlan játszótéri szabály, amiket érdemes betartani a konfliktusok elkerülése végett:

  • Mindig köszönjetek a játszótéren lévőknek!
  • Mindig zárd be magatok után a játszótér ajtaját, amennyiben zárt területen található!
  • A kijelölt tárolóba helyezd a járműveket (bicikli, roller, kismotor)!
  • Ne foglaljátok el az egész padot, hagyjatok helyet másoknak is!
  • Kerüld a dohányzást és az alkohol fogyasztását!

 

Játszótéri konfliktuskezelés játékok segítségével

A határok kijelölése és a konfliktuskezelés játékosan sokkal könnyebb!

 

Elő egy szerepjátékkal! A szerepjátékok számos módon segítik gyermeked fejlődését, ráadásul a szabályokat, normákat is meg tudod tanítani egy ilyen készlettel. Fontos a jelenléted a szerepjátékozás során, hiszen a te felelősséged, hogy a megfelelő, pozitív tulajdonságokat sajátítsa el vele csemetéd. Ezzel a játéktípussal nem érzik a gyerekek, hogy ez most játék vagy valóság, ezért teljesen komolyan veszik az egészet.

 

Homokozzatok otthon is! Egy gyerek homokozó otthon is nagy segítség, a homokozó játékok hozzá pedig nem terhelik meg a családi költségvetést, azonban a gyerekeket hosszú órákra is lefoglalja. Homokozás közben kommunikáljatok asszertíven: mondd el, hogyan kérheti el a másiktól, amivel játszani szeretne, de azt is, hogy azt vissza kell adnia.

 

Irány a szabadba különböző szabadtéri játékokkal! Egy izgalmas szabadtéri játékkal könnyedén levezetheti gyermeked a felgyülemlett energiát, méghozza izgalmas formában a friss levegőn. Ez hosszú órákra lefoglalja gyermeked, sokkal motiváltabb lesz játék közben, és ha társaságban zajlik, akkor a szociális készségei is fejlődnek. A játszótéri hinta vagy csúszda közben tanítsd meg gyermekednek, hogy észre kell vennie, ha más is szeretne játszani.

 

Reméljük, hogy cikkünkkel segítettünk abban, hogyan lehet a játszótéren kialakult helyzeteket megfelelően kezelni, és a különböző konfliktushelyzeteket miként érdemes feloldani. Rengeteg szabadtéri és játszótéri játékkal várunk áruházainkban és a regiojatek.hu oldalon!

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!