Magyar English


Játékos tudomány – nem lehet elég korán kezdeni!

- Blog

A kisgyermekek agya szivacsként szívja fel az információkat – közhelyes, ámde nagyon igaz állítás. Érdemes ezért minden alkalmat megragadnunk, amikor játékos módon tudjuk bemutatni a tudományok és a matematika világát, hiszen később az iskolapadban ülve többnyire már csak száraz tényközléssel találkoznak a kiskamaszok. Használd ki a kíváncsi korszakot, fejleszd csemetéd képességeit szinte észrevétlenül!

Nem szükséges tudományos fokozattal rendelkeznünk ahhoz, hogy gyermekünket megtanítsuk a tudományról pozitívan gondolkodni. Ha mi magunk nyitottak vagyunk a körülöttünk lévő világra, meg tudunk fogalmazni kérdéseket, és megpróbáljuk a lehető legjobb magyarázatot megtalálni rájuk, már nyert ügyünk van. Gyermekünk ugyanis így egy olyan közegbe érkezik, amely kielégíti a természetes kíváncsiságát, amelyben ösztönösen felébred a vágya, hogy egyre többet megtudjon a dolgok, a világ működéséről.

Legyünk egyenrangú partnerei a gyermekünknek, és kérdezzünk rá sokszor mi is a miértekre. Nem feltétlenül kell tudnia mindenre válaszolni, ám ezzel is fejleszteni tudjuk a kritikus gondolkodás képességét! Ha egy-egy kérdésben bizonytalanok vagyunk, ösztönözzük arra gyermekünket, hogy találja meg ő a megfelelő válaszokat. Ezzel nemcsak pillanatnyi tudásvágyát elégítjük ki, de egy életen át tartó jártasságot szerezhet már nagyon fiatalon abban, hogyan tudja számára legkönnyebben megtalálni a helyes válaszokat.

Az egyik legkönnyebben és legkreatívabban fejleszthető terület a matematika, legyen szó kinti vagy benti játékról, bárhova becsempészhetjük a számokat. Elég csak megszámolni a játszótéren, hogy hány foka van a mászókának, hány kisgyerek van a homokozóban, vagy hányan ültek hazafelé a buszon. Benti időtöltésre is rengeteg – a gyermekünk korához illeszkedő – fejlesztő játékot találunk a boltok polcain.

Milyen a jó játék?

  1. Támogatja a gyermek természetes kalandvágy és kíváncsiság.
  2. Segíti a gyermeket a világ értelmezésében.
  3. A problémák megoldására ösztönzi a gyermeket.
  4. Bemutatja az alapvető tudományos elveket.

Mivel rengeteg tudományos játék van a boltokban, próbáljunk meg olyan terméket keresni, mely az oktatási játékok prémium színvonalát képviseli. Az egyik ilyen megbízható gyártó például a 4M, mely kreatív és magas minőségű felfedező játékaival szórakoztatva vezeti be a kicsiket a tudomány világába. A 4M játékok kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartogatnak meglepetéseket: az egészen kicsik akár sötétben világító cérnával hímezhetnek, a nagyobbak pedig nyomozhatnak az ujjlenyomat-olvasó készlettel, építhetnek időjárás-állomást vagy takarítórobotot, de akár meglephetik szüleiket egy saját készítésű vulkánnal is!


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!