Magyar English


Egészséges táplálkozás tanítása gyerekeknek játékosan

- Blog

Minden szülő hosszasan tudna mesélni arról, mekkora feladat az egészséges és változatos ételeket megetetni, sőt mi több, megszerettetni a gyerekekkel. Főleg a zöldségek jelentik a mumust, holott egy fejlődő szervezetnek nélkülözhetetlenek a zöldségekben természetes módon előforduló vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek.

A gyerekek számára unalmas vagy épp „fura” ennivalókat egy kis kreativitással izgalmassá tehetjük, és így sokkal nagyobb kedvvel fogyasztják el az ebédet, könnyebben gondoskodhatunk megfelelő táplálásukról.

Számtalanszor hallottuk gyerekként, hogy ne játsszunk az étellel, és mi sem erre szeretnénk buzdítani. A kajacsatáig például semmiképpen sem tanácsos elmenni, de egy kis ártatlan móka még belefér. Az egészséges táplálkozás gyerekeknek játék segítségével sokkal könnyebb, mutatjuk, hogy hogyan!


Egészséges táplálkozás gyerekeknek – Miért olyan fontos?

A túlsúly az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma ma Magyarországon, amely hosszú távú gondokat okozhat, szív- és érrendszeri problémákhoz, illetve cukorbetegséghez vezethet. Bár sokan nem gondolnák, ez a probléma nem csak a felnőtteket érinti, az egészséges táplálkozás gyerekeknek is nagyon fontos.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2007 óta méri a gyerekek tápláltsági szintjét a világ országaiban, köztük hazánkban is. Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyos, és mi még csak a középmezőnyhöz tartozunk.

A helyes étkezési szokások kialakításában és az egészséges életmódra nevelésben az állam és az intézmények mellett fontos szerepe van a szülőknek is. Tudatos jelenlétre tanítással, néhány tálalási trükkel és játékokkal azonban elérhetjük, hogy az étrend egészséges és vonzó is legyen a gyerekek számára!

gyerek konyhai játékok


Játékos táplálkozás egészségesen – Gyerek konyhai játékok

Zöldség gyümölcs és más egészséges ételek gyerekeknek? Elsőre nem tűnik egyszerű küldetésnek átadni a helyes étkezési szokásokat, azonban ha kipróbálod a következő játékos módszereket, biztosan sokkal szimpatikusabb lesz az egészséges táplálkozás óvodásoknak is!

 

1. Saját étkészlet

Válasszatok ki együtt egy mesefigurás étkészletet, ami csak az övé, és máris nagy a boldogság, amikor ismét használhatja! Star Wars, Kis kedvencek titkos élete, Angry Birds? Mindegy, hogy melyik a kedvenc, könnyen találunk olyan étkészletet, ami ezeket a mesefigurákat ábrázolja.

Egy játékos teríték bármelyik gyerkőc számára örömtelivé teszi az étkezést. Ráadásul a műanyag darabok esetében attól sem kell félnünk, hogy egy óvatlan pillanatban eltörik a tányér, aminek sírás lenne a vége.

2. Izgalmas tálalás

Az alapanyagokból hipp-hopp zöldség szivárványt vagy éppen kedves állatfigurákat formázhatunk, a munkának pedig nem fog elmaradni az eredménye.

 
3. Vonjuk be a főzésbe!

A gyerekek is sokkal értékesebbnek érzik az ételt, ha az ő munkájuk is benne van. A könnyebb feladatokba bevonhatjuk a kis kuktánkat, aki segíthet megmosni a zöldséget, beleszórhatja a fűszereket a tálba, szaggathatja a pogácsát, vagy kavargathat a felügyeletünk mellett. Egy séf jelmez segítségével pedig valóban kis szakácsnak érezhetik magukat!

Így segíthetünk neki megismerni az alapanyagokat, amiket főzés vagy sütés közben megkóstolhat és megszagolhat. Kikérhetjük néha a véleményét is, hogy mit tegyünk vagy ne tegyünk az ételbe. Végül nagyon büszkék tudnak lenni a kicsik, ha megdicsérjük őket, milyen finomat főztek.

4. Szakácsos játék

Szakácsos szerepjáték segítségével közelebb hozhatjuk az ételeket a gyerek szívéhez. A főzőcskézéshez különféle konyhajátékok, például mini konyha, játék robotgép, műanyag zöldségek, gyümölcsök és sütemények is kaphatók a játékboltokban.


5. Verseny

Ki eszi meg hamarabb répát? Amilyen egyszerű, olyan hatásos, ha sikerül felkelteni a versenyszellemet.


6. Folyadék, hogy jobban csússzon

Ha étkezés közben iszunk, könnyebb lenyelni az ételt is. Tegyünk egy pohárba a gyereknek is innivalót.


7. Fogadjuk el, hogy ő is mondhat nemet!

Mi sem eszünk meg mindent, nem várhatjuk el ezt a gyerektől sem. Adjuk meg neki az esélyt, hogy felsoroljon 3-5 ételt, amit nem kell megennie, ha nem szeretné, a többire viszont nem lehet kifogása, legalább valamennyit muszáj lesz belőlük fogyasztania. Ügyeljünk arra, hogy konkrét ételek legyenek a „listán”, ne gyűjtőnevek, mint például a zöldség!

 

A kicsiknek érzékenyebb az ízérzékelésük, aminek oka, hogy míg egy átlagos felnőttnek 10 000 ízlelőbimbója van, egy gyereknek 30 000. Ezért van az, hogy gyerekként és felnőttként más-más ételeket szeretünk vagy kerülünk, vagyis nem kell aggódni, idővel változnak a preferenciák. Továbbá, a gyerekekben még jól működik a teltségérzet, csak később veszik fel az emberek azt a rossz szokást, hogy pukkadásig eszik magukat ahelyett, hogy akkor állnának meg, amikor elég táplálékot vettek magukhoz. Senkinek sem lesz jobb, ha pár falatot még beléjük tömünk, ha ők már jelzik, hogy köszönik, elég volt.

 

Az egészséges táplálkozás gyerekeknek játék segítségével sokkal élvezetesebbé és vonzóbbá tehető. Egy játékos teríték, egy séf jelmez vagy a jobbnál jobb konyhai játékok erős motivációt jelentenek a kicsik számára.

Ha szeretnéd gyermekedet játékos módszerekkel bevezetni az egészséges étkezési szokások világába, látogass el webáruházunkba!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!