Magyar English


Játékkal segíthetjük a gyógyulást

- Blog

Ha egy kisebb megfázás vagy influenza ütötte fel a fejét, vagy lelki megpróbáltatásokat kell kiállnia a gyerkőcnek, beszédhibák kiküszöbölése a feladat, esetleg ne adj’ isten komolyabb rendellenesség vagy sérülés kezelése a cél, játékba kendőzött gondoskodással elősegíthetjük a gyorsabb és teljesebb gyógyulást.

A játékterápia jelentőségét számos szakember hangoztatja és alkalmazza sikerrel. Éppen ezért érdemes kiaknázni a játékban rejlő lehetőségeket, hogy biztosítsuk gyermekünk testi-lelki-mentális fejlődését, gyorsabb és kellemesebb gyógyulását, egészségének megőrzését.

Az ágynyugalom nem börtön

Ha elkap a kicsi egy betegséget, ami ideiglenesen ágynak dönti, az amúgy is rossz közérzetét csak tovább rontja, ha ezzel együtt a játéknak is búcsút kell mondania. Influenza idején sokkal aluszékonyabbak a kis betegek, de nem is baj, hiszen így gyorsabban tud regenerálódni a szervezetük. Egy plüss jó alvótársuk lehet ilyenkor. Néhány fekve is szórakoztató játékkal és közös meseolvasással még nevetésre is bírhatjuk őket, ami köztudottan erősíti az immunrendszert, csökkenti a fájdalmat és jobb kedvre derít. Vagyis kifejezetten hasznos kiegészítő a játékterápia, hogy kellemesebbé és gyorsabbá tegyük picinyünk gyógyulását.

A játék szép beszédhez vezethet

Sok kis lurkónak alakul ki valamilyen beszédhibája az első években, ám ez megelőzhető és korrigálható, méghozzá olyan módon, amit egyszerűen imádnak a gyerekek. A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége az úgynevezett MimiQ kártyajátékot ajánlja a 4 évesnél idősebb korosztálynak. A mókás játék fejleszti az arc-, száj- és nyelvizmokat, így segít a hangképzési zavarok és beszédhanghibák javításában, a nyelvlökéses nyelés terápiájában és a dadogás kezelésében. A MimiQ Grimaszpárbajban a játékosoknak különböző grimaszokat kell utánozniuk, ami jóízű nevetéssel és határtalan vidámsággal jár együtt.

A játék mint a lélek orvosa

Egy kisgyerek rengeteg újdonságot él meg nap mint nap. Rendre új tapasztalatok, érzések, problémák és jelenségek bukkannak fel az életében, amelyeknek a feldolgozására nincsen sok eszköze, azonban ami számára is kiváló megoldás, természetesen a játék. Közben ugyanis feloldódnak a kicsiben rejlő feszültségek és félelmek, feldolgozza az őt ért élményeket, és levezeti az indulatokat. A felnőtteknek gyakran tanácsoljuk, hogy „beszéld ki magadból”. Ez a kicsik nyelvén annyit tesz: „játszd ki magadból”. Szükség esetén a gyermekpszichológusok is játékokkal, szórakoztató módon segítik a gyógyító élmények létrehozását. A közös játék segít elfogadni a (játék)szabályokat, csapatjáték során pedig megtanít közösségben gondolkodni, illetve megfelelően kezelni a győzelmet és a vereséget. A játék során pozitív irányba fejlődik a gyermek jelleme, kreativitása, valamint megtanulja a társadalmi normákat, melyek mind a későbbi boldogulást teszik lehetővé.

Súlyosabb sérülések

Egy baleset után a rehabilitációnál is fontos, hogy amennyire lehet, a nehéz lelki teher súlyát játékos módszerekkel semlegesítsük. Egy kézsérülés után például gyurmázással lehet észrevétlenül erősíteni a kezecskéket, miközben az alkotás vidámsággal és sikerélménnyel tölti el a lurkót. A gyurmákon belül is széles választék áll rendelkezésre az intelligens Putty gyumráktól a népszerű SES termékekig. A játékokat akár motivációként is használhatjuk a felépülés felé vezető úton.

A játékterápia egyéb felhasználási lehetőségei

A játék minden gyermek számára szükséges, csupán az egyéni igényeket kell helyesen felmérni, majd a megfelelő játékok kiválasztásával sokat tehetünk a pici eredményes terápiájáért. Az autista, Down szindrómás vagy más rendellenességgel világra jött vagy koraszülött apróságok fejlesztésében is kulcsfontosságú a játékok szerepe, melyek segítik a felzárkózást, a kommunikációs és szociális képességek kibontakoztatását, az együttműködést, az érzelmek és élmények feldolgozását, a viselkedési zavarok csökkenését, az érzékszervek és a finommotorikus képességek javulását. „Ha egy egészséges gyermeknek mindenoldalúan csak a játék az, ami fejleszti, akkor nem gondolhatjuk azt, hogy a sérült gyermeket nem a játék fejleszti. A játékterápia nem játszadozás, hanem nagyon szisztematikusan összerendezett programcsomag, ami fejleszti a mozgást, a látás-, hallásfigyelmet és a tanulási képességet” – nyilatkozta Tunyogi Erzsébet, a játékterápia kidolgozója, a Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálat intézményvezetője.

Amennyiben a játék terápiás felhasználása mellett döntesz, kérd szakember segítségét, hogy az egyéni szükségletek maximális figyelembe vételével a lehető legoptimálisabb gyakorlatokkal fejleszthesd gyermekedet!


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!