Magyar English


Irány a természet – Kisokos váratlan helyzetekre (nem csak) kisgyermekeseknek!

- Blog

Ahogy mindenkinek, úgy a gyerekeknek is szükségük van arra, hogy a szabadban, a friss levegőn játszanak, közel a természethez. A kinti időtöltésnek rendkívül sok egészségügyi és lelki pozitívuma van, de tudomásul kell venni, hogy ennek is megvan a maga veszélye. Azonban ahelyett, hogy burokban nevelnénk a kicsiket, sokkal jobb megoldás, ha inkább felkészülünk a potenciális veszélyek megelőzésére és kezelésére.

 

Horzsolás, vágás

Ahogy kijön a jó idő, és ezzel elérkezik a póló és rövidnadrág időszaka, szinte mindennapos, hogy horzsolások jelennek meg a kicsik szabaddá vált bőrén.

Teendő: Kerékpározás és görkorizás közben külön védőfelszereléssel előzheted meg a leggyakrabban lehorzsolt testrészeket érő kis baleseteket.

Ha megtörtént a baj, a sérülés ellátását megelőzően moss alaposan kezet, azután tiszta folyó vízzel mosd le a sebet és annak környezetét, majd fertőtlenítsd például Betadine-nal, mely népszerűségének oka, hogy nem csíp és a kórokozók széles köre ellen hatékony. Ha a bibi nem túl nagy, akkor ne is tapaszd le, mert a levegőn jobban gyógyul, de a nagyobb, vérző sebekre steril kötszert kell tenni. Amennyiben súlyos a seb, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Rovarcsípés

A szúnyogok is megkeseríthetik az ember nyugalmát, de egy darázs vagy méhcsípés sokkal fájdalmasabb, általában azonban veszélytelen.

Teendő: A csípés fájdalmát antihisztamin tartalmú, viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsökkel kezelhetjük, jó hatással van rá a bőr hűtése, végtag esetén pedig annak felpolcolása – tanácsolja dr. Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati  Klinika allergológus szakorvosa. Az esetleges allergiás reakciók miatt a következő két napban érdemes figyelni, nincs-e valahol kiütés a gyereken, nem jelentkeznek-e légzési vagy keringési nehézségek, hasi panaszok.

Ha a házi praktikákat vetnél be a friss csípésre, az ecetes borogatás megoldás lehet számodra.

Napégés

A bőrgyógyászok nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy kulcsfontosságú a megfelelő fényvédelem. Ez a felnőttekre is igaz, ám a kisgyerekek érzékeny bőre még fokozottabb odafigyelést igényel, hiszen akár egyetlen gyerekkori leégés is bizonyítottan megnöveli egy később kialakuló melanóma veszélyét – mondta Liszkay Gabriella bőrgyógyász.

Teendő: A legjobb, amit tehetsz, ha megelőzöd a leégést, és délelőtt 11 és délután 3 óra között inkább az árnyékot biztosító lakásban játsszanak a gyerekek. Rengeteg izgalmas játék biztosít nagyszerű beltéri szórakozást, így a lurkók nem fogják magukat bezárva érezni. Amikor pedig a szabadban játszanak, tartózkodjanak árnyékban, viseljenek könnyű, légáteresztő ruhát és vászonsapkát, valamint kend be őket kifejezetten a gyermekek bőrére kifejlesztett naptejjel, melyet izzadás, úszás és törölközés után vagy a terméken javasolt idő leteltével vidd fel újra a bőrükre. Ha olyan szerencsés vagy, hogy van saját kis udvarotok, akár egy kis játszósátorral vagy kerti házikóval gondoskodhatsz árnyékos búvóhelyről, de például a homokozót is inkább egy fa vagy az épület árnyékában helyezd el.  

Dr. Pellion Szilvia bőrgyógyász javaslatára, ha már megtörtént a baj, akkor kb. 25 fokos langyos vízzel hűtsd a gyermek piros bőrét, illetve a gyógyszertárban érdeklődj, milyen készítményt javasolnak a kicsi leégett bőrének hidratálására, hűtésére. Ha szokatlan elváltozást vagy hólyagot találsz a bőr felszínén, keresd fel a bőrgyógyászt, hogy megvizsgálhassa, és a szükséges kezelésben részesülhessen a gyermeked.

Napszúrás

A hőgutának is nevezett jelenség akkor alakul ki, amikor meleg időben a fedetlen fejet hosszasan tűzi a nap, emiatt felmelegszik az agy, és nem tudja leadni a felesleges hőt. A napszúrás jellemző tünete a fejfájás, szédülés, hányinger, szomjúságérzet, súlyos esetben pedig láz, tarkómerevség és eszméletvesztés is kialakulhat.

Teendő: Ha kismotorral vagy bicajjal róná a köröket gyermeked, egy vagány kis sültös sapkával vagy széles karimájú vászonsapkával védekezhetsz a nap, bukósisakkal pedig az ütések ellen is.

Ha úgy látod, hogy napszúrást kapott gyermeked, vidd árnyékos helyre, a tarkójára helyezett vizes borogatás is sokat segít neki. Fektesd a kis beteget kissé megemelt felsőtesttel, és kortyoljon lassacskán hideg folyadékot. Az élethű hangokat utánzó Hangszál szívószálakkal könnyen bele lehet diktálni pár kortyot a picibe a rosszullét ellenére is. Amennyiben a tünetek nem múlnak el 2 nap alatt, vagy időközben rosszabbodnak, feltétlenül fordulj orvoshoz! Amennyiben súlyos napszúrással állsz szemben, azonnal hívj orvosi segítséget!

 

A cikkhez felhasznált források: 1, 2, 3, 4, 5

Kép forrása: pixabay


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!